Mødedato: 05.09.2002, kl. 17:30

Anlægsbevilling til Ovnhallen

Anlægsbevilling til Ovnhallen

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 5. september 2002

 

BR 443/02

Anlægsbevilling til Ovnhallen

Anlægsbevilling til Ovnhallen

Indstilling om, at skitseforslaget til indretning af en 3-sporet skole i Ovnhallen tages til efterretning, at der gives en anlægsbevilling på i alt 7,49 mill. kr. til udarbejdelse af projektforslag og indledende arbejder vedr. skolen i Ovnhallen med henblik på fremlæggelse af det endelige projektforslag inkl. anlægsøkonomi ultimo 2002, samt at udgifterne til etablering af en ny folkeskole i Ovnhallen afholdes inden for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets egen budgetramme, jf. Borgerrepræsentationens beslutning vedrørende "Eksempelprojektet i det centrale Valby" af 4. oktober 2001 (BR 394/01).

(Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at skitseforslaget til indretning af en 3-sporet skole i Ovnhallen tages til efter-

retning

at der gives en anlægsbevilling på i alt 7,49 mill. kr. til udarbejdelse af projektforslag og indledende arbejder vedr. skolen i Ovnhallen med henblik på fremlæggelse af det endelige projektforslag inkl. anlægsøkonomi ultimo 2002

 

 

 

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 26. juni 2002

Udvalget tiltrådte forvaltningens indstillinger.

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at udgifterne til etablering af en ny folkeskole i Ovnhallen afholdes inden for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets egen budgetramme, jf. Borgerrepræsentationens beslutning vedrørende "Eksempelprojektet i det centrale Valby" af 4. oktober 2001 (BR 394/01).

Økonomiudvalget har ikke yderligere bemærkninger.

Økonomiudvalgets beslutning den 13. august 2002

Anbefalet.

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen tiltrådte den 4. oktober 2001 en indstilling om de principielle rammer for Eksempelprojektet (BR 394/01). Indstillingen var en fællesindstilling udarbejdet i samarbejde mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen, Økonomiforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Som led i Eksempelprojektet etableres en ny skole i Ovnhallen inklusive tilhørende idrætsfaciliteter, der placeres i den nærliggende Prøvehal. Der er i finansieringsplanen for projektet under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen afsat i alt 97,8 mill. kr. til etablering af skolen (ekskl. udgifter til etablering af KKFO) og 16,4 mill. kr. til etablering af de tilhørende idrætsfaciliteter.

Der blev samtidig bevilget henholdsvis 3,0 mill. kr. (Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen) og 0,5 mill. kr. (Kultur- og Fritidsforvaltningen) til programmering og udarbejdelse af skitseforslag for en ny skole i Ovnhallen og et kombineret idræts- og kulturhus inkl. faciliteter til skoleidræt i Prøvehallen.

Der blev i den forbindelse nedsat byggeudvalg for respektive den nye skole i Ovnhallen samt for indretning af Prøvehallen. I dette arbejde har repræsentanter for skole, daginstitutioner, Valby Lokaludvalg, det lokale kulturliv, Kultur- og Fritidsforvaltningen, idrætsorganisationer m.fl. deltaget.

På den baggrund fremlægges nu et skitseforslag for indretning af en ny skole inkl. KKFO i Ovnhallen. Sideløbende hermed fremlægges en fællesindstilling i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen med skitseforslag til indretning af et idræts- og Kulturhus i Prøvehallen.

Skitseforslaget for Ovnhallen viser, at der inkl. Maskinhuset m.m. er mulighed for at indrette en velfungerende, åben og fremtidsrettet 3-sporet skole inkl. integreret fritidsordning. Skolens udformning og placering i Eksempelprojektet vil sammen med Prøvehallen gøre den til et markant og velplaceret uddannelses-, kultur-, idræts- og aktivitetstilbud i det centrale Valby.

Det anbefales, at der udarbejdes projektforslag med henblik på yderligere afklaring af projektet herunder de tekniske løsninger, før den samlede anlægsøkonomi fastlægges endeligt i slutningen af 2002.

Det indstilles på den baggrund, at skitseprojektet tages til efterretning, og at der gives en anlægsbevilling på i alt 7,49 mill. kr. til udarbejdelse af projektforslag og udførelse af en række indledende arbejder.

Af hensyn til skolekapaciteten i det centrale Valby er det nødvendigt, at den nye skole kan ibrugtages til skolestart i august 2004. Tidsplanen for det videre arbejde er relativt stram.

SAGSBESKRIVELSE

Eksempelprojektet

Indstillingen omhandler realiseringen af en ny skole i Ovnhallen, der er en væsentlig del af Eksempelprojektet for det centrale Valby. De principielle rammer og betingelser for Eksempelprojektet er vedtaget i Borgerrepræsentationen den 4. oktober 2001.

Med Eksempelprojektet omdannes store, tidligere industriarealer (De Danske Bomuldsspinderier og Porcelænsfabrikken Norden) samt Tingstedskarreen til bymæssige formål, - indkøbscenter, boliger samt offentlige institutioner.

Som en vigtig del af det samlede projekt imødekommes en del af behovet for skoleudbygning i Valby ved at flytte den nuværende Valby Skole til den tidligere Ovnhal i den gamle porcelænsfabrik. Valby Skole udvides i den forbindelse fra 1½ til 3 spor (BH-klasse – 9. klasse) inkl. en integreret fritidsordning (KKFO) med 264 pladser samt 2 specialklasser (specialklasser eller modtageklasser).

Prøvehallen, der er en meget markant bygning i bybilledet, foreslås i overensstemmelse med Eksempelprojektet indrettet til et Idræts- og Kulturhus med faciliteter til skole- og fritidsidræt og kulturelle aktiviteter. Der fremlægges sideløbende en særskilt indstilling herom.

Der er tidligere som led i Eksempelprojektet givet kapitalbevilling til genhusning af 2 eksisterende daginstitutioner i den tidligere gård Hoffmanns Minde vest for Ovnhallen. De eksisterende institutionsgrunde skal nybebygges som led i den samlede plan.

Københavns Kommune har endvidere erhvervet det såkaldte optionsareal på 11.665 m2 mellem Hoffmanns Minde og Ovnhallen. Købet af optionsarealet er sket med henblik på et videresalg af grunden, hvor igennem det sikres, at der på optionsarealet bl.a. kan opføres ældreboliger og en ny daginstitution. Det er planen at udskrive en bygherrekonkurrence på denne del af Eksempelprojektet.

Det samlede Eksempelprojekt udgør en helhed, hvor Borgerrepræsentationens godkendelse af rammeaftalen mellem grundejere, investorer og kommune er fundament for projektet.

Proces vedr. udarbejdelse af skitseforslag for ny skole

Med henblik på at sikre den overordnede sammenhæng i Eksempelprojektet er der som grundlag for udformning af pladsdannelser, byrum, arkitektur, stiforløb, trafikforhold, fælles landskabstræk mv. udført analyser af det samlede område i samarbejde med Rådgivende Ingeniører og Arkitekter (RIA) og en landskabsarkitekt.

Analyserne har været drøftet med TK-Development, Plan- og Arkitektur og Vej- og Park i Bygge- og Teknikforvaltningen, Valby Lokaludvalg, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen m.fl.

Disse analyser har ført til et fælles forslag til indretning af det centralt beliggende Porcelænstorv og en tværgående stiforbindelse (tværs gennem skolen), der forbinder Hoffmanns Minde, optionsarealet, skolen og butikscenteret i Bomuldsspinderiet. Der er desuden udarbejdet fælles forslag til løsning af de trafikale forhold, herunder placering af parkeringspladser, således at der er skabt mulighed for i hovedsagen at friholde Porcelænstorvet for parkering.

Derudover er der arbejdet med udformning af Porcelænstorvet, så det kan fungere som det centrale byrum i Eksempelprojektet, ligesom der er arbejdet med fælles landskabstræk og udformning af gadearealer, friarealer mm.

Som led i arbejdet med udarbejdelse af skitseforslaget mm. for Ovnhallen har der været nedsat et byggeudvalg med deltagelse af repræsentanter for Valby Skole, de to daginstitutioner "Isbjørnen" og "Gadespejlet", Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen samt Valby Lokaludvalg. Det er samlet vurderingen, at der med det fremlagte skitseforslag for Ovnhallen er mulighed for inden for en samlet anlægsramme på i alt 132,17 mill. kr. at lave en spændende, moderne og fremtidsrettet 3-sporet skole.

Arbejdet i byggeudvalget har været præget af et stort engagement og en stor interesse for at medvirke i udformningen af den nye skole. Byggeudvalget vil blive inddraget i det videre arbejde.

Udformningen af skolen skal ses i sammenhæng med Prøvehallen og forslaget om etablering af et samlet Idræts- og Kulturhus i et samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen. Med forslagene for skole og Prøvehal vil der være skabt gode forudsætninger for at udnytte faciliteterne og mulighederne på tværs af de forskellige bygninger og funktioner – dels i kraft af placeringen og udformningen af de forskellige aktivitetsmuligheder, dels i kraft af den foreslåede tværgående stiforbindelse gennem skolen og de overdækkede gangforbindelser, der knytter Skolen, Prøvehallen og Bomuldsspinderiet sammen.

Skitseforslaget for Prøvehallen er udarbejdet i samarbejde med et særligt byggeudvalg med deltagelse af Valby Skole, samt repræsentanter for Kultur- og Fritidsforvaltningen, Københavns Idrætsanlæg, Danmarks Idrætsforbund, det lokale kulturliv i Valby samt Valby Lokaludvalg.

Byggeudvalget vedrørende Prøvehallen har koncentreret arbejdet omkring etableringen af et egentligt idræts- og kulturhus. Der har derfor kun i beskedent omfang været arbejdet med forslag til indretning af Prøvehallen som en idrætsbygning alene til skoleformål. Den fremlagte løsning skal derfor alene illustrere, at det er muligt inden for den afsatte økonomi at indrette bygningen til idrætsformål.

Med henblik på præsentation af de to projekter har der den 6. juni 2002 været afholdt møde med forældre og bestyrelser på Valby skole og de to involverede daginstitutioner. Endvidere har der den 10. juni 2002 været afholdt et velbesøgt borgermøde for borgerne i Valby.

Ny skole i Ovnhallen

Porcelænsfabrikken Norden startede sin produktion i Valby i 1916. Ovnhallen, som er i 3 etager, ligger midt på grunden og er tegnet af arkitekt H.P. Jacobsen. Bygningen, der er en betonbygning opbygget over et gentaget søjle-drager system, har et klassisk formsprog og var oprindelig udstyret med to meget høje og fire mindre skorstene. Maskinhus og slemmeri umiddelbart syd for Ovnhallen, hvor selve råvarebearbejdningen er foregået, har samme formsprog,- men udformningen er i øvrigt præget af bygningens særlige funktioner.

De eksisterende facader på Ovnhallen, Prøvehallen, og Maskinhuset bringes i overensstemmelse med deres oprindelse, således at de fremstår med et udryk for den tid, hvori de blev opført. Indvendigt fjernes bygningsdele og tekniske installationer, der ikke er påkrævede i forhold til de nye funktioner og andre tilføjes i overensstemmelse med fremtidige krav. De nye dele og installationer udføres i konstruktioner og materialer, som afspejler nutiden.

Nord for Ovnhallen ligger en mindre, bevaringsværdig bindingsværksvilla i 1½ etage. Bygningen har været anvendt som portnerbolig.

Pædagogiske målsætninger for indretning af Skolen i Ovnhallen

De pædagogiske målsætninger for den nye skole er baseret på

  • Målsætning for folkeskolen år 2000 i BR- København
  • Perspektivplan 2000
  • Principper for etablering og modernisering af faglokaler (indretning af fleksible fagområder)
  • Medlemsforslag vedr. bespisningsmulighed på skoler (fysiske rammer for lokaler til bespisning)
  • Udviklingsplaner og pædagogiske målsætninger for Valby Skole samt de to daginstitutioner "Isbjørnen" og "Gadespejlet"

Indretningen af skolebygningen vil desuden skulle tage udgangspunkt i de modeller for indretning af basisområder, som kan tilgodese både de nye undervisningsformer og behovet for et hjemområde for eleverne, som vil blive fremlagt for udvalget på mødet den 25. september 2002, jf. forslag til beslutning om skolebygningers indretning på udvalgets møde den 12. juni 2002 (U102/02).

I forbindelse med projektet har Valby Skole og fritidshjemmene Isbjørnen og Gadespejlet afholdt en pædagogisk weekend med henblik på at sammenfatte de pædagogiske visioner for skole og KKFO.

Indretningen af Ovnhallen og Maskinhuset tager udgangspunkt i disse visioner, hvor der blandt andet bliver lagt vægt på variation og mulighed for fleksibilitet i udnyttelse af rummene, således at der kan arbejdes på tværs og projektorienteret. Der vil også blive skabt mulighed for at dyrke fællesskaber, blandt andet ved indretning af fælles kantine og fællesskab mellem skole og fritid. Synlighed og sanselighed ved synliggørelse af skolens aktiviteter, en struktur, der blandt andet giver nem adgang til fagområder, zoner med fokusområder og basisområder for henholdsvis skole og fritidshjem, samt grønne tiltag og læring på bæredygtigt grundlag indgår endvidere i visionerne.

Skitseforslag til indretning af skolen i Ovnhallen

Mulighederne for at indrette en skole i Ovnhallen bestemmes i høj grad af bygningens dimensioner og udformning og det faktum, at der er tale om at indrette en skole i eksisterende bygninger. Selve Ovnhallen er 85 m lang og ikke mindre end 28 m dyb. Dybden svarer til dybden af 3 alm. boligblokke. Hallen er opbygget over et kvadratisk søjlesystem med en søjleafstand på 4-6 m. Det samlede etageareal i Ovnhallen er 7100 m2.

Bortset fra toiletter, depoter og lign. kræver hovedparten af lokalerne i skolen dagslysadgang og skal derfor placeres langs facaden. På grund af den meget store dybde i bygningen kan reelt kun de yderste to trediedele af de nederste etager få tilstrækkeligt dagslys– dvs. at den midterste trediedel i alt ca. 1500 m2 kun har meget begrænsede anvendelsesmuligheder.

For at få plads til de dagslyskrævende funktioner er det derfor nødvendigt også at inddrage Maskinhuset. Etageniveauerne i Maskinhuset passer ikke sammen med Ovnhallens. For at forbinde de forskellige niveauer og skabe forbindelse mellem Ovnhallen og Maskinhuset er det nødvendigt at etablere en ny mellembygning, der af arkitektoniske grunde udføres som en "let" glasbygning.

En "traditionel" indretning af Ovnhallen med de dagslyskrævende funktioner placeret langs facaderne og meget brede (9-10 m) mørke "korridorer" med begrænsede anvendelsesmuligheder i midten vil give en meget kedelig og meget mørk, stiv og ufleksibel bygning.

For at skabe åbenhed, fleksibilitet og lys er der derfor i skitseforslaget for Ovnhallen valgt gennem store lysskakte af varierende størrelse at trække dagslys ned gennem bygningen. Derved skabes også mulighed for en friere disponering af de enkelte etager. Denne åbenhed både på den enkelte etage og mellem etagerne stiller særlige krav til brandsikring og regulering af indeklima og akustik i bygningen.

Lysskakterne i midterzonen lægges op til en 3-deling af etagerne. I den side af etagerne, der vender mod Porcelænstorvet, placeres basisområderne – på "broerne" mellem lysskakterne i midterzonen placeres grupperum, mindre opholdsområder, aktivitetsrum, studieceller, små IT-værksteder, garderober/lockers osv. – og i den side der vender mod vest (optionsarealet), placeres skolens fællesfunktioner - KKFO og indskolingsværksted (stuetage), administration, lærerværelse og pæd. servicecenter (1. sal) og studiecenter, medieværksted, auditorium m.m. (2. sal).

Opdelingen giver mulighed for at placere indskoling og KKFO inkl. tilknyttede funktioner i stueetagen, mellemtrinet placeres på 1. sal og udskolingen i tagetagen (2. sal).

Denne opdeling og den foreslåede placering af basisområderne betyder på grund af bygningens længde og placeringen af de eksisterende trapper, at størrelsen af det enkelte basislokale (som en del af et basisområde) varierer fra 43-52 m2 med et gennemsnit på ca. 49 m2 (bruttoarealer). Lokalerne er samlet i blokke à 3 lokaler, hvor der vil være mulighed for med fleksible vægge at ændre lokalernes indbyrdes størrelse. Grupperum og opholdsarealer mm. i "midterzonen" indgår som supplement til de relativt små basislokaler som en del af det samlede basisområde.

Hovedindgangen til skolen placeres i Ovnhallens stueetage ud for Porcelæns-torvet. Der vil dog også være indgange i enderne af Ovnhallen, ligesom der fra KKFO'ens basisområder og fra indskolingsværkstedet vil være direkte udgang til friarealerne vest for skolen.

I Maskinhuset samles skolens fagområder og Café/kantine i sammenhængende, fleksible fagområder inklusive de mere komplicerede tekniske installationer som hører til denne type lokaler. Placeringen er samtidig optimal i forhold til samspillet med Prøvehallen.

Stueetagen rummer det praktisk-æstetiske fagområde med fleksible værksteder for sløjd, textil og billedkunst samt værksted og kontor for skolebetjent. På 1. sal placeres musiklokale og tumlesal inkl. 2 øvelokaler, og på 2. sal placeres det naturvidenskabelige-eksperimenterende fagområde inkl. hjemkundskabslokale og café/kantine med udsigt over friarealerne mod vest.

Den bevaringsværdige Portnerbolig nord for Ovnhallen indrettes til "sundhedshus".

For alle bygninger er der lagt vægt på et godt indeklima i form af lys, lyd og luft og brug af sunde materialer. Det er desuden tilstræbt et minimalt energiforbrug. Specielt for den del af Valby Skole, som indrettes i Ovnhallen, påtænkes en høj integration af grøn teknik.

Af hensyn til bevægelseshæmmede forsynes bygningerne med nødvendige elevatorer mm.

Arkitektonisk idè

Den overordnede arkitektoniske idè med skitseforslaget har været at tilføre den eksisterende bygningsmasse en fornyelse, som skaber spændende og sunde rammer for leg og læring.

Valby Skole bliver en moderne skole, hvor indskoling med KKFO, mellemtrin og udskoling udgør et samlet hele. Dette opnås blandt andet gennem etablering af en delvis åben midterzone i Ovnhallens længdeakse. Samtidig tilvejebringer dette gode dagslysforhold i hele bygningen og muliggører brugen af naturlig ventilation. Det er foreslået, at der på skolens indvendige torv plantes et "levende" træ – Kundskabens træ.

Ovnhallen danner ramme om lette undervisningsrum, basisområder, værksteder og væresteder, administration, pædagogisk servicecenter og KKFO. Ovnhallen forbindes via en glasmellembygning med Maskinhuset, der indeholder skolens grove og støjende aktiviteter, fagområder og kantine, som udenfor skolens åbning kan benyttes af lokalområdet.

Ovnhallen opdeles i tre zoner, en lukket del, der henvender sig til Porcelænstorvet og "kulturens byrum". En perforeret del, der formidler skolens indre sammenhæng og en åben del, der henvender sig til "naturens byrum".

Konstruktion, materialer og teknik mm.

De eksisterende bygninger renoveres – nye vægge og kompletterende bygningsdele opføres som lette og mere raffinerede og i vidt omfang fleksible bygningskonstruktioner, der danner en oplevelsesrig kontrast til de mere "tunge" og "rå" eksisterende bygninger. Udvendig lægges nyt tag på Ovnhallen inkl. en ovenlyskonstruktion, der giver lys til de lodrette lysskakte gennem bygningen. Efter fjernelse af det eksisterende produktionsudstyr m.m. suppleres den eksisterende søjlekonstruktion.

Trapper og elevatorer udføres som selvstændige stålkonstruktioner i lighed med Prøvehallen. Bygningen mellem Maskinhus og Ovnhal og de overdækkede gangforbindelser til Prøvehallen og Bomuldsspinderiet opføres som lette, transparente glasbygninger.

Ovnhallen planlægges ventileret med naturlig ventilation, hvor friskluften eventuelt opvarmes via jordkanaler og solceller, som led i projektet "Sol i Valby". Maskinhuset forsynes med normal mekanisk ventilation. Der arbejdes med muligheder for støtte udefra til etablering af et evt. solcelleanlæg.

For at kunne arbejde med den ønskede åbenhed i Ovnhallen, er det brandsikkerhedsmæssigt nødvendigt at sprinkle bygningen.

Skolen forsynes med elektronisk adgangskontrol og sikringsanlæg. Elinstallationerne udføres som intelligente bygningsinstallationer inkl. CTS-anlæg til styring af varme og ventilation. Installationerne knyttes til skolens intranet. Der etableres IT-installationer, stik og kabling mm. svarende til målsætningerne på folkeskoleområdet.

Skolen vil blive opvarmet med fjernvarme.

Arealoversigt

Areal Ovnhallen

7.100 m2

Areal Maskinhuset

1.860 m2

Areal Mellembygning

750 m2

Areal Sundhedshus

120 m2

Areal i alt

9.830 m2

Idrætsarealerne i Prøvehallen er ikke medregnet i oversigten.

 

Forurening

Der er foretaget en række geotekniske undersøgelser mm., der bl.a. viser at der på arealet er forurenet med olie, der forudsættes fjernet efter krav fra Miljøkontrollen. Det er ligeledes konstateret, at der også er forurenet under Ovnhallen. Undersøgelserne vil blive suppleret med yderligere undersøgelser som led i det videre arbejde.

Det indgår som led i Eksempelprojektet, at der skal opsættes støjskærme mod banen. Støjskærmene vil evt. blive forsynet med solceller.

Udearealer

Ovnhallen, Prøvehallen og Maskinhuset udgør tilsammen med det gamle Bomuldsspinderi en meget spændende og karakterfuld rest af det store industriområde

Den grønne karakter, som en del af industriarealerne allerede har, f.eks. omkring Porcelænsfabrikkens gamle direktørboliger understreges og forstærkes ved anlæg af tre brede træplantede strenge, som spænder ud mellem Valby Langgade og jernbanen, og som adskiller de forskellige fremtidige funktioner, der indpasses i området.

Samtidig udformes den nye bebyggelse på optionsarealet som en parkbebyggelse med fritliggende bygningsvolumener i et sammenhængende grønt friareal.

Valby Skoles legepladsarealer indgår i denne sammenhæng, sammen med Freinet skolens og Hoffmanns Minde's udearealer.

Skolens friareal kan groft opdeles i 3 områder. Mellem Ovnhallen og Valby Langgade indrettes arealet omkring Sundhedshuset dels til cykelparkering og dels til en opholdshave for de større elever.

Langs Ovnhallens vestlige facade indrettes et nærareal i tæt forbindelse med de funktioner, som indrettes i Ovnhallens stueetage. I forbindelse med de koordinerende forhandlinger om Eksempelprojektet er det aftalt at tilføre skolen omkring 2000 m2 friareal fra optionsarealet. Ud for KKFO´en anlægges en naturlegeplads, - ud for køkken/cafe anlægges en opholdsterrasse, - ud for multiværkstedet etableres et udeværksted og ud for havekøkkenet anlægges en dyrkningshave med højbede. Områderne kan indhegnes samlet eller hver for sig.

Skolens idrætsareal ligger samlet vest for skolen og Maskinhuset. På grund af det begrænsede areal, som er til rådighed, forudsættes et samvirke og fælles brug af dette grønne område, der adskilles fra optionsarealet af den tværgående stiforbindelse gennem skolen. Endelig råder skolen over arealet mellem Maskinhuset og cykelstien langs banen. Dette areal anvendes primært til cykelparkering og til korttidsparkering for forældre, som henter eller bringer deres børn.

Der er ikke udarbejdet et egentligt forslag til udformning af friarealerne, som kun i meget begrænset omfang har været drøftet i byggeudvalget. Udformningen skal derfor drøftes yderligere i det videre arbejde. Der er fra skolen og institutionerne lagt meget vægt på en klar indhegning af områderne af hensyn til sikkerheden/opsynet.

Parkering, trafik.

Lokalplanen for området stiller krav om etablering af 1 P-plads pr. 100 m2 etageareal. Der har i forhandlingerne været enighed om så vidt muligt at undgå parkering på terræn af hensyn til det begrænsede friareal. Det er derfor aftalt, at skolens og Prøvehallens vurderede parkeringsbehov (30-50 pladser) dækkes ved at leje pladserne på parkeringsdækkene som TK-Development etablerer.

Biladgang til skolen sker ad vejen mellem Ovnhallen og Porcelænstorvet. Der vil være muligheder for afsætning langs skolen med afsætningsparkering på P-pladserne midt på vejen eller for enden af skolen.

Som en del af de overordnede aftaler om Eksempelprojektet etableres en tværgående fodgængerstiforbindelse gennem skolen. Stien forbinder butikscenter, Porcelæns- torv, skole og de kommende boliger på optionsarealet samt daginstitutionerne i Hoffmans Minde.

Der vil i samarbejde med Vej og Park blive arbejdet videre med trafiksikkerheden omkring skolen.

Tidsplan

Det er af kapacitetsmæssige grunde nødvendigt, at den nye skole står klar til ibrugtagning ved skoleårets start i august 2004. Der er derfor relativt kort tid til projektering og gennemførelse af selve byggeriet. For bedst muligt at sikre at skolen bliver færdig til tiden, foreslås det, at Prøvehallen opføres forskudt i forhold til Ovnhallen, så Prøvehallen først tages i brug ca. et halvt år efter skolen.

Under forudsætning af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets godkendelse af skitseforslaget forventes et projektforslag med forslag til endelig anlægsøkonomi og forslag til anlægsbevilling til igangsætning af selve byggeriet fremlagt ultimo 2002. Byggeriet forventes påbegyndt medio 2003 med forventet afslutning medio 2004.

 

Økonomi

De samlede anlægsudgifter inklusiv inventar og omkostninger for Valby Skole i Ovnhallen ifølge det foreliggende skitseforslag er beregnet til i alt 132,17 mill. kr. (indeks 167,6). Dertil kommer udgifter til skoleidrætsfaciliteter i Prøvehallen, som fremgår af fællesindstillingen for Prøvehallen, der fremlægges sideløbende med den foreliggende indstilling.

Det fremgår af den oprindelige indstilling, som Borgerrepræsentationen vedtog den 4. oktober 2001, at den samlede anlægsøkonomi for en skole i Ovnhallen var skønnet til i alt 97,814 mill. kr., dertil kommer udgifter til i alt 264 KKFO-pladser i alt 20,222 mill. kr., der ikke er indeholdt i det oprindelige budget.

Den samlede oprindelige skønnede budgetramme for den nye skole i Ovnhallen udgør på den baggrund i alt 118,036 mill. kr. (indeks 167,6).

Merudgifterne i forhold til den oprindeligt anslåede budgetramme er således på i alt 14,134 mill. kr. eller godt 10 pct.

Merudgifterne skyldes bl.a.

  • Store bygningsarealer - Ovnhallens udformning og store bygningsdybde med begrænset dagslysadgang medfører store spildarealer og stiller særlige tekniske krav til indretningen for at skabe den nødvendige åbenhed
  • Udgifter til sammenkobling af Ovnhal og Maskinhus samt gangforbindelser til Prøvehallen
  • Højt fremtidsrettet niveau på tekniske løsninger – brandsikring, elinstallationer, IT, elektronisk adgangskontrol, ventilation solceller mm. – en del af løsningerne vil forventeligt resultere i lavere driftsudgifter samt miljøforbedringer
  • Kompliceret projekt, der har krævet ekstraudgifter til koordinering med øvrige parter i Eksempelprojektet samt inddragelse af de mange forskellige brugergrupper.

I skitseforslagets økonomi er der søgt taget højde for udgifter til oprensning af forurenet jord, nedrivning af eksisterende bygninger samt installationer i bygninger, samt arkæologiske undersøgelser. Derudover er det et relativt kompliceret projekt, hvor der vil være behov for at en videre bearbejdning for at afklare en række funktioner og tekniske løsninger. Der vil i den forbindelse kunne ske ændringer i placering af funktioner og udformning. Dette vil ske under hensyntagen til tekniske- og økonomiske betingelser samt ønsker og forventninger fra brugerne.

Der vil endvidere blive foretaget nærmere analyse af hensigtsmæssigheden af de miljømæssige tiltag på projektet, ligesom der vil ske en afklaring af mulighederne for ekstern støtte til disse tiltag (solceller m.m.), hvilket i givet fald vil nedbringe den samlede anlægsudgift.

Det er på den baggrund vurderingen, at det ikke på indeværende tidspunkt vil være hensigtsmæssigt at fastlægge den endelige anlægsøkonomi eller eventuelt foretage begrænsninger i den samlede anlægsramme for projektet. Det skal i stedet anbefales, at der som led i projektforslagsfasen sker en afklaring af tekniske løsninger og usikkerhedsmomenter, og at der først med fremlæggelsen af projektforslaget træffes beslutning om den endelige anlægsøkonomi og de i den sammenhæng nødvendige anlægsbevillinger.

I nedenstående skema er angivet en fordeling af udgifterne i 2001, 2002, 2003 og 2004. Beløbene er angivet i mill. kr.

 

 

2001

2002

2003

2004

Status

   

Skole

KKFO

Skole

KKFO

Skole

KKFO

*

Skitseprojekt

3,0

           

A

Projektforslag

 

3,69

0,82

       

N

Projektering

 

0,54

0,11

       

N

Projektering

     

4,80

1,07

1,62

0,34

S

Indledende arbejder

 

1,91

0,42

       

N

Udførelse

     

46,68

10,23

46,68

10,26

S

Samlet

3,0

7,49

62,78

58,90

132,17

*A = anlægsbevilling er givet tidligere

N = bevilling som søges nu

S = bevilling som påtænkes søgt senere

Samtlige priser er anført ved byggeomkostningsindeks 167,6 pr. 01.04.02.

Der søges alene nu om en bevilling på 7,49 mio. kr. til udførelse af projektforslag samt indledende projekterings- og anlægsarbejder. Projektforslaget forventes i givet fald fremlagt ultimo 2002 med henblik på fastlæggelse af den endelige anlægsøkonomi og bevilling til de nødvendige midler til gennemførelse af selve byggeriet. Der tages med denne indstilling således ikke stilling til den endelige anlægsøkonomi, der først fastlægges ved godkendelsen af projektforslaget. Det økonomiske grundlag for projektet vil derfor fortsat vil være den økonomiske ramme, der blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 4. oktober 2001 i forbindelse med godkendelsen af Eksempelprojektet.

De 7,49 mill. kr. fordeler sig med 1,35 mill. kr. til KKFO-del og 6,14 mill. kr. til skoledel.

Kassemæssig dækning for udgiften på 1,35 mill. kr. kr. kan anvises af det på budgettet for 2002 under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens post 5.15.3 afsatte beløb til fritidshjem.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har tidligere på mødet den 13. marts 2002 (UUU 119/2002) godkendt, at der om nødvendigt optages et lån på i alt 12,4 mill. kr. på fritidshjemsområdet til sikring af pladsgarantien. Den endelige opgørelse af lånebehovet vil blive vurderet sidst på året i forbindelse med de afsluttende regnskabskalkuler. Den foreliggende anlægsbevilling vil indgå heri.

Kassemæssig dækning for udgiften på 6,14 mill. kr. kan anvises af det på budgettet for 2002 under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens post 3.01.3 afsatte beløb til skoler.

 

Miljøvurdering

De væsentligste miljømæssige konsekvenser ved indretning af en ny skole i Ovnhallen i Valby vil være knyttet til den fremtidige drift og anvendelse af bygningerne. I den forbindelse må man først og fremmest pege på elevernes og personalets indeklima samt energiforbruget til opvarmning, ventilation og belysning af den nye skole, herunder især elforbrug.

De væsentligste miljøbelastninger i forbindelse med byggeprojektets gennemførelse vil være knyttet til materialeforbrug og forurening. Projektet indebærer genanvendelse af en udtjent industriejendom og medfører hermed både en materialebesparelse set i forhold til tilsvarende nybyggeri og mindre byggeaffald. Mange af de mest miljøbelastende materialer i byggeri anvendes dog til installationer og overflader, områder hvor materialeforbruget i Ovnhalsprojektet ikke vil adskille sig fra tilsvarende nybyggeri. Da der er tale om byggeri i et tidligere industriområde, må der forventes forurenet jord i større omfang end sædvanligt. Der kan også være forureninger i de bygninger, som skal ombygges.

Projektet er udarbejdet med udgangspunkt i lokalplanens miljøkrav. For at sikre en miljømæssig optimering af projektet gennemføres projekteringen som miljørigtig projektering. Der vil især blive lagt vægt på opnåelse af et godt indeklima og en minimering af energiforbruget. Forebyggelse af miljøproblemer i forbindelse med eventuel forurening vil også blive prioriteret højt. Endelig vil de forslag til miljøforbedrende løsninger, som er fremsat i forbindelse med udarbejdelsen af skitseforslaget, blive analyseret, bl.a. forslagene om etablering af solcelleanlæg, naturlig ventilation og IT-systemer, som gør det muligt at inddrage informationer om skolens energiforbrug mv. i undervisningen. I den forbindelse vil der ske en samlet vurdering af forslagene set i forhold til de krav, som i øvrigt stilles til projektet

 

Valby Skole, de to daginstitutioner "Isbjørnen" og "Gadespejlet" samt Valby Lokaludvalg har deltaget i byggeudvalget vedr. Ovnhallen. Det er i den forbindelse af tidsmæssige grunde aftalt med parterne, at den foreløbige projektmappe danner grundlag for den formelle høring. De respektive høringsskrivelser vedlægges som bilag.

Det er derudover aftalt, at de endelige projektmapper inkl. kopi af den foreliggende indstilling fremsendes til parterne samtidig med fremsendelse til udvalget, således at evt. supplerende bemærkninger kan foreligge ved udvalgets behandling.

Det fremgår af de foreløbige høringssvar, at der generelt er stor tilfredshed med den samlede proces og skitseforslaget.

Skolen og institutionerne er generelt positive, men beklager, at friarealerne i forbindelse med Eksempelprojektet generelt er meget begrænsede. Der er dog på dette område sket forbedringer som følge af tillæg af ca. 2000 m2 fra optionsarealet. Der lægges vægt på, at friarealerne indhegnes af hensyn til sikkerheden, ligesom det understreges, at der er behov for at arbejde videre med et forslag til indretning af friarealerne, som kun i meget begrænset omfang har været drøftet i byggeudvalget.

Såvel skolen som institutionerne er betænkelige ved den tværgående stiforbindelse gennem skolen. Stiforbindelsen er en del af de overordnede aftaler om Eksempelprojektet og bør fastholdes som et vigtigt sammenbindende element i projektets struktur. Det er samtidig vurderingen, at stiforbindelsen i praksis vil vise sig ikke at volde store problemer.

Endelig har især institutionerne en række konkrete ønsker og ændringsforslag, som vil indgå i det videre arbejde. Det er vurderingen, at ændringerne til en vis grad afspejler, at skole og institutioner endnu ikke udgør en samlet enhed.

Valby Lokaludvalg understreger i sit høringssvar, at det er en forudsætning for udvalgets positive holdning til forslaget, at Prøvehallen etableres som et samlet Idræts- og Kulturhus – og ikke kun som en idrætsbygning til skoleformål. Lokaludvalget understreger samtidig, at man har oplevet, at processen er forløbet i en god og kreativ atmosfære med åbenhed og lydhørhed fra forvaltning og rådgivere.

 

BILAG VEDLAGT

  • Bilag 1: Skitseforslag til skole i Ovnhallen
  • Bilag 2: Høringssvar fra Valby Lokaludvalg
  • Bilag 3: Høringssvar fra Valby Skole
  • Bilag 4: Høringssvar fra "Isbjørnen"
  • Bilag 5: Høringssvar fra "Gadespejlet"

 

 

Peter Rasmussen

Jørn Larsen

 

 

 

 

Til top