Mødedato: 05.02.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af supplerende VVM for metro til Nordhavn

Se alle bilag

Efter offentlig høring skal Borgerrepræsentationen tiltræde hvidbog samt tage stilling til endelig godkendelse af den supplerende VVM-redegørelse (Vurdering af Virkninger på Miljøet) for metro til Nordhavn.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at hvidbogen med resultatet af den offentlige høring tiltrædes (bilag 1),
  2. at den supplerende VVM-redegørelse for metro til Nordhavn godkendes (bilag 2), og at forvaltningen i medfør heraf udsteder en VVM-tilladelse.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 9. oktober 2014 at sende forslag til supplerende VVM-redegørelse for metro til Nordhavn i offentlig høring fra den 14. oktober til den 9. december 2014. Den supplerende VVM-redegørelses resultater blev fremlagt og drøftet ved et borger­møde den 13. november 2014. Alle høringssvar, der er indkommet i høringsperioden er resumeret og vurderet i hvidbogen (bilag 1).

Den supplerende VVM-redegørelse for metro til Nordhavn danner grundlaget for de støjgrænser, der vil indgå i Transportministeriets bekendtgørelser. Bekendtgørelserne skal sikre, at anlægs­arbejdet kan blive omfattet af de samme regler, som i dag gælder for Cityringen, hvorved projektet sikres faste rammer for anlægsperioden, og naboerne gives mulighed for at tage højde for de forventede påvirk­ninger, og for at kende grundlaget for de erstatninger mv., der kan forventes udbetalt.

Det er en forudsætning for denne supplerende VVM-redegørelses ikrafttræden og inddragelsen af kompensations- og genhusnings­muligheder i vurderingen, at Transportministeriet tilpasser Nabo­pakke­bekendtgørelsen og Byggepladsbekendtgørelsen, så de omfatter metro til Nordhavn. Det vil ske på baggrund af den lovændring vedrørende Cityringen, som blev vedtaget af Folketinget i juni 2014.

Løsning

Forvaltningen har modtaget 12 høringssvar, bl.a. fra nabogruppen omkring Krauseparken på vegne af knap 200 naboer, fra Østerbro Lokaludvalg samt fra 8 privatpersoner. Svarene omhandler primært støj, luftforurening, trafikale forhold samt lørdagsarbejde. Hørings­svarene fokuserer i overvejende grad på byggepladsen i Krauseparken. Hørings­materialet er sendt til embeds­lægen, men der er ikke modtaget et høringssvar.

Støjgrænser for arbejde om lørdagen i Krausparken
Den supplerende VVM-redegørelse indeholder mulighed for at arbejde om lørdagen i tidsrummet kl. 9-16 svarende til de arbejdstider, der gælder for Cityringens øvrige arbejdspladser. Denne arbejdstid svarer ifølge Ekspropriationskommissionens principafgørelse til, hvad man som nabo til en metrobyggeplads må tåle uden erstatning. Flere af de modtagne høringssvar foreslår, at der ikke arbejdes om lørdagen i Krauseparken.

I forhold til de generelle regler for bygge- anlægsarbejder i Køben­havns Kommune er arbejdstiden med støjende arbejde om lørdagen reduceret med to timer, en time om morgenen og en om aftenen, idet bygge-anlægsforskriften tillader støjende arbejde om lørdagen i tids­rummet 8-17. Der ses ingen særlige forhold i Krause­parken, som kan begrunde en forskelsbehandling af denne byggeplads i forhold til alle andre byggepladser i Københavns Kommune. Lørdagsarbejde vil derimod medvirke til at afkorte perioden med gener for børneinstitutionerne ved Krauseparken.

Beboerne i lejlig­heder, der udsættes for støj over 55 dB om lørdagen, er tillige beret­tiget til at benytte de aflastningsordninger Metroselskabet stiller til rådighed.

Metroselskabet opdaterer løbende planlægningen af de enkelte anlægs­­faser, men det er vanskeligt at opgøre præcist, hvad den forven­tede tidsbesparelse vil være. Der er dog ingen tvivl om, at den samlede tidsmæssige effekt af muligheden for lørdagsarbejde er reel. Til illustration kan det nævnes, at selv det begrænsede antal arbejdstimer om lørdagen, som er tilladt på Cityringen, øger den samlede ugentlige arbejdstid med 12-13 pct.

Nødvendig drift af ventilations- og vandbehandlingsanlæg mv. for opretholdelse af byggepladsen er tilladt i de relevante faser. I Krause­parken er støjen fra vandbehand­lingsanlægget beregnet til 53 dB(A).

Udvidet arbejdstid om aftenen og natten i Krauseparken
På de fleste byggepladser, herunder i Krauseparken, er der behov for tørholdelse af byggegruben indtil denne er færdigstøbt og tæt. I den periode vil der køre et vandbehandlingsanlæg i døgndrift. Det er baggrunden for, at der i såvel 0-alternativet og hovedforslaget er beregnet natstøj i Krauseparken på 53 dB(A) i anlægsfaserne 0-3.

En række høringssvar giver udtryk for bekymring over akkumuleret støj fra døgndriften af et vandbehandlingsanlæg i Krauseparken og støj fra det foreslåede døgnarbejde med mekaniske og elektriske instal­lationer. De mekaniske og elektriske installationsarbejder, som i anlægsfase 4 i Krauseparken er foreslået til også at foregå om aftenen og natten sker efter, at byggegruben er færdigstøbt og tæt. Driften af vandbehandlingsanlægget er således ophørt på dette tidspunkt, og der er ingen akkumuleret støjeffekt, da de to anlægsfaser ikke pågår samtidig. 

Det er forventningen, at brugen af døgnarbejde i Krauseparken i anlægsfase 4 med mekaniske og elektriske installationsarbejder kan bidrage til at forkorte varigheden af denne anlægsfase med ca. ½ år. Støjpåvirkningen ved mest belastede facade er i denne fase beregnet til 52 dB(A) om aftenen og natten. Dette støjniveau ligger under de niveauer, som udløser kompensation til naboerne efter ”Nabo­pakke­bekendtgørelsen”.

Dialog med daginstitutioner
Metroselskabet har i samråd med Børne- og Ungdomsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen samt Økonomiforvaltningen indledt en dialog med lederne af de nærliggende børne- og ungeinstitutioner. På baggrund af dialogen med lederne af institutioner med vuggestuer arbejder Metroselskabet på at etablere yderligere støj­dæmpning ved de mindste børns udendørs sovepladser. Metroselskabet vil udarbejde forældreinforma­tionsmateriale til institutionerne. Derudover deltager Metroselskabet gerne i forældremøder, informations­møder og lignende, såfremt det er et ønske fra institutionerne.

Sammenfattende vurdering
På baggrund af den gennemførte høring vurderer forvaltningen, at den supplerende VVM-redegørelse for metro til Nordhavn kan godkendes, og at metroen kan etableres uden, at der vil være uacceptable virk­nin­ger på det omgivende miljø. Der er ingen myndigheder, der har haft bemærkninger til forslaget, som gør, at det ikke kan gennemføres.

Nødvendig drift af ventilations- og vandbehandlingsanlæg mv. for opretholdelse af bygge­­pladsen er tilladt i de relevante faser.

Økonomi

Metroselskabet I/S er bygherre på metro til Nordhavn. Eventuel kom­pen­sation til naboer vil blive betalt af Metroselskabet. Den sup­ple­rende VVM-redegørelse har ingen direkte økonomisk betydning for Københavns Kommune.

Videre proces

Når den supplerende VVM-redegørelse er endeligt vedtaget i Borgerrepræsentationen, bekendtgøres denne i henhold til reglerne i planloven. Kommunen skal meddele Metroselskabet en VVM-tilladelse, før projektændringerne kan realiseres. Transport­mini­ste­riet har tilkendegivet, at de vil udstede bekendt­gørelser til regulering af anlægsarbejdet umiddelbart efter kommunens VVM-tilladelse. Metro til Nordhavn påregnes at åbne i 2019.

VVM-redegørelsen og den politiske godkendelse heraf træder ikke i stedet for konkret myndighedsbehandling efter anden lovgivning. Miljømyndigheden vil behandle de miljømæssige forhold efter de til enhver tid gældende regler på området.



Mikkel Hemmingsen          /                     Anne Skovbro

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at hvidbogen med resultatet af den offentlige høring tiltrædes (bilag 1),
  2. at den supplerende VVM-redegørelse for metro til Nordhavn godkendes (bilag 2), og at forvaltningen i medfør heraf udsteder en VVM-tilladelse.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 28. januar 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 5. februar 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Enhedslisten og SF afgav følgende protokolbemærkning, som Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance valgte at tilslutte sig: 

”Byggeriet af Metronordhavn skal foregå i tæt dialog med berørte naboer - beboere, institutioner og virksomheder.
Metroselskabet og dets underentreprenører er forpligtet til at bruge den bedste og mest tidsvarende teknologi, så støj og støv mm. begrænses mest muligt. Vi forventer, at Metroselskabet tilrettelægger arbejdet sådan, at støjende aktiviteter ikke udføres om natten og på lørdage, hvis de ligeså godt kan udføres om dagen.
Vi forventer, at Metroselskabet indgår i tæt samarbejde med naboer og repræsentanter for disse, så tilrettelæggelsen af arbejdet i videst muligt omfang tager hensyn til, at beboere, institutioner og virksomheders skal kunne fungere under byggeprocessen. Her er en proaktiv informationsvirksomhed om hvornår, der er særligt støjende aktiviteter meget vigtig, så naboer kan tilrettelægge deres liv og virksomhed efter dette.”

 

Til top