Mødedato: 05.02.2004, kl. 17:31

Lokalplanforslag "Irlandsvej"

Lokalplanforslag "Irlandsvej"

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 5. februar 2004

 

 

BR 56/04

Lokalplanforslag "Irlandsvej"

Lokalplanforslag "Irlandsvej"

 

 

Indstilling om, at forslag til lokalplan "Irlandsvej" vedtages med henblik på offentliggørelse, at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder, samt at den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, en udstilling i lokalområdet, et borgermøde i form af et orienteringsmøde samt offentliggørelse i områdets lokalaviser vedtages.

                                                                                       (Bygge- og Teknikudvalget)

 

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler

at  forslag til lokalplan "Irlandsvej" vedtages med henblik på offentliggørelse

at  indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder

at  vedtage den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, en udstilling i lokalområdet, et borgermøde i form af et orienteringsmøde samt offentliggørelse i områdets lokalaviser

 

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 14. januar 2004

Anbefalet

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende forslag søges gennemført.

 

RESUME

Lokalplanforslaget er udarbejdet på baggrund af en anmodning fra arkitektfirmaet B+arkitekter på vegne af Schaumann A/S om udarbejdelse af det planmæssige grundlag for opførelse af ca. 145 rækkehus på den ca. 27.000 m2 store ejendom Irlandsvej 93. Forslaget omfatter tillige den store almene boligbebyggelse "Gyldenrisparken" på naboejendommen, der har et påtrængende behov for renovering. Der er derfor igangsat en proces for en gennemgribende renovering og opretning af bebyggelsen. Et ca. 2.260 m2 stort erstatningsareal på hjørnet af Vejlands Allé og Irlandsvej ønskes nedlagt som vejareal med henblik på afhændelse til bebyggelse, og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ønsker at opføre en daginstitution på arealet. Denne ejendom indgår også i lokalplanområdet sammen med en transformerstation, der fastlægges til tekniske anlæg. Der er ingen aktuelle planer om nybyggeri på denne ejendom.

Rækkehusbebyggelsen på Irlandsvej 93 opføres i 2-3 etager med et samlet etageareal på ca. 14.800 m2 og får dermed et gennemsnit på godt 100 m2 pr. bolig.  I lokalplanforslaget fastlægges bebyggelsen som bebyggelsesplan med krav om, at boliger skal være helårsboliger. Bygningerne skal udformes med variationer i form af forskelligt etageantal, karnapper mv. som modspil til en stram bebyggelsesplan, der dog brydes af et diagonalt forløb af mindre pladser og stræder.

"Gyldenrisparken" omfatter et samlet etageareal på ca. 44.500 m2 fordelt på ca. 34.500 m2 boliger, ca. 3.650 m2 butiksareal og ca. 6.300 m2 indrettet til institutionsformål. Den aktuelle bebyggelsesprocent er ca. 55. Bebyggelsesprocenten fastlægges i lokalplanforslaget til 80, hvilket giver en restrummelighed på ca. 20.000 m2. Det muliggøres bl.a., at der kan påbygges tagetager udformet som en tilbagetrukket penthouseetage, samt at de eksisterende meget nedslidte pavilloner, der er indrettet til daginstitutioner og dagcenter, kan erstattes af nye bygninger i 1-2 etager.

Lokalplanforslaget er i overensstemmelse med rammerne i Kommuneplan 2001.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Bygge- og Teknikudvalget drøftede i mødet den 29. oktober 2003 (BTU 494/2003) forvaltningens redegørelse om igangsætning af forslag til lokalplan "Irlandsvej". På baggrund heraf har forvaltningen udarbejdet det foreliggende lokalplanforslag.

Arkitektfirmaet B+arkitekter har på vegne af Schaumann A/S, der har erhvervet ejendommen fra det statslige ejendomsselskab Freja A/S, fremsendt anmodning om udarbejdelse af en lokalplan, der skal danne det planmæssige grundlag for opførelse af en rækkehusbebyggelse med ca. 145 boliger på den ca. 27.000 m2 store ejendom Irlandsvej 93.

Den almene boligbebyggelse "Gyldenrisparken" har et påtrængende renoveringsbehov. Der er derfor ved at blive indgået en aftale mellem boligorganisationen Lejerbo, afdelingsbestyrelsen i "Gyldenrisparken" og Københavns Kommune med henblik på planlægning, beslutning og gennemførelse af en gennemgribende arkitektonisk og landskabsarkitektonisk renovering samt opretning af bebyggelsen, idet der i forbindelse med omprioritering er opnået tilsagn hertil fra Landsbyggefonden.

Et ca. 2.260 m2 stort erstatningsareal på hjørnet af Vejlands Allé og Irlandsvej ønskes af grundejerforeningen nedlagt som vejareal med henblik på afhændelse til bebyggelse, og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ønsker at opføre en daginsti tution på arealet.

Området omfatter desuden Københavns Energis ejendom Irlandsvej 95, der rummer en transformerstation.

 

Forslag til lokalplan

Lokalplanforslaget omfatter et ca. 12,5 ha stort område begrænset af Irlandsvej, Gyldenrisvej, Amagerbrogade, villagrundene syd for Vejlands Allé og Vejlands Allé.

Lokalplanen skal skabe grundlag for, at der kan opføres en rækkehusbebyggelse på en tidligere busgaragegrund, fastlægge rammer for fornyelse af boligbebyggelsen "Gyldenrisparken", muliggøre opførelse af en børneinstitution på et erstatningsareal og opretholde en transformerstation. Der lægges vægt på, at opførelse af ny bebyggelse samt renovering eller ombygning af eksisterende bebyggelse sker med en høj arkitektonisk standard ud fra en bærende hovedidé.

Busgaragegrunden fastlægges til helårsboliger i form af rækkehuse med mulighed for efter Bygge- og Teknikforvaltningens nærmere godkendelse at indpasse kollektive anlæg og institutioner m.v. Bebyggelsesprocenten må ikke overstige 60, og bebyggelsen skal opføres i 2-3 etager sådan, at mellem 25 og 35 pct. af bebyggelsen skal opføres i 2½-3 etager fordelt i bebyggelsen. Bestemmelsen skal sammen med den arkitektoniske bearbejdning af bebyggelsen i øvrigt sikre, at den fremtræder med en ønskelig variation. Selve bebyggelsen skal opføres efter en principiel bebyggelsesplan, der er stram og systematisk, men brydes af et diagonalt plads- og stiforløb. Bebyggelsen omfatter ca. 145 boliger med et samlet etageareal på ca. 14.800 m2. Grundarealet udgør ca. 27.000 m2, og bebyggelsesprocenten bliver ca. 55.

"Gyldenrisparken" rummer foruden almene boliger også daginstitutioner (vuggestue, børnehave, fritidshjem og fritidsklub), dagcenter, plejehjem og husvildeboliger, og herudover er der butikker langs Amagerbrogade. Grundarealet udgør godt 80.000 m2, og bebyggelsen omfatter et samlet etageareal på ca. 44.500 m2 fordelt på ca. 34.500 m2 boliger, ca. 3.650 m2 butiksareal og ca. 6.300 m2 indrettet til institutionsformål. Bebyggelsesprocenten er fastlagt til 80. I forhold til den eksisterende bebyggelse er der således er restrummelighed på ca. 20.000 m2, hvilket skønnes at være den maksimale fortætning, bebyggelsen kan bære, hvis kvaliteten i lys- og friarealforhold skal fastholdes. Det muliggøres, at der kan opføres tagetager udformet som en tilbagetrukket penthouseetage, hvilket vil forøge etagearealet med ca. 8.000 m2, såfremt de etableres på alle bebyggelsens 4-etages boligblokke. Desuden muliggøres, at de eksisterende meget nedslidte pavilloner, der er indrettet til daginstitutioner og dagcenter, kan erstattes af nye bygninger i 1-2 etager, eventuelt med en anden placering end den eksisterende, såfremt dette kan medvirke til at optimere friarealernes anvendelsesmuligheder.

Erstatningsarealet fastlægges til offentlige formål, og der må indrettes bebyggelse til institutioner og andre sociale, sundhedsmæssige og kulturelle formål samt miljømæssige servicefunktioner. Ejendommen omfatter et areal på 2.260 m2, og der er fastlagt en bebyggelsesprocent på 40. Der kan således opføres en institution på ca. 900 m2. I henhold til Miljøkontrollens bemærkninger skal bebyggelsen placeres sådan, at friarealerne så vidt muligt skærmes mod trafikstøj, hvilket er sikret ved fastlæggelsen af byggefeltet. Det er desuden fastlagt, at der etableres et fælles parkerings- og friareal med rækkehusbebyggelsen. Erstatningsarealets fastlæggelse til offentlige formål kan medføre krav om kommunens overtagelse mod erstatning, jf. planlovens § 48.

Transformerstationen (område IV) fastlægges til offentlige tekniske anlæg med en maksimal bebyggelsesprocent på 60. Det muliggøres, at der kan opføres ny bebyggelse, hvor bygningshøjden ikke må overstige 12 m og i øvrigt ikke må overstige 3 m + 0,5 x afstanden til naboskel og 0,4 m til modstående vejlinie. Københavns Energi, der ejer ejendommen, har ingen aktuelle planer om nybyggeri. Den eksisterende bebyggelse har en bebyggelsesprocent på 59, og nybyggeri vil således kun kunne forekomme, såfremt der nedrives dele af den eksisterende bebyggelse.

Parkeringsdækningen i området fastlægges til 1 plads pr. 100 m2 etageareal. For plejehjem gælder dog, at der skal etableres 1 plads pr. 5 plejeboliger, for transformerstationen 1 plads pr. 800 m2 etageareal og for børneinstitutioner 1 plads pr. 200 m2 etageareal. Parkeringsarealerne, der alle forventes indrettet på terræn, skal udstyres med træbeplantning. I område I er parkeringen placeret på et areal langs Irlandsvej og langs sydskel mod transformerstationen, og indkørslen til området sker fra Irlandsvej. Et areal langs Irlandsvej ved rækkehusbebyggelsen skal som nævnt indrettes som fælles parkeringsanlæg og fælles friareal med institutionen på erstatningsarealet.

 

Kommuneplanlægning

Lokalplanområdet er ifølge Kommuneplan 2001 fastlagt til henholdsvis B1-område for så vidt angår erstatningsarealet, B2-område for så vidt angår Irlandsvej 93, B3-område for så vidt angår "Gyldenrisparken" og T2- område for så vidt angår transformerstation. B-områderne er fastlagt til boliger med maksimale bebyggelsesprocenter på henholdsvis 40, 60 og 110. Ud over boliger kan der tillades kollektive anlæg og institutioner, samt andre sociale, uddannelsesmæssig, kulturelle og miljømæssige servicefunktioner som er forenelige med boliganvendelsen. Der kan desuden tillades serviceerhverv, såsom butikker, liberale erhverv og erhvervs- og fritidsundervisning samt håndværk. Amagerbrogade er fastlagt til bydelscenter, og bebyggelsen langs Amagerbrogade er indrettet til butiksformål i overensstemmelse hermed. T2-området er fastlagt til offentlige tekniske anlæg med en maksimal bebyggelsesprocent på 60. Lokalplanforslaget er i overensstemmelse med kommuneplanen.

 

Miljøvurdering

Der henvises til vedlagte bilag 1, afsnittene i "Baggrund for lokalplanen" om områdets påvirkning af miljøet, trafikstøj, virksomheder, forurening af undergrunden, nedsivning af regnvand, miljørigtigt byggeri og fjernvarme. Miljøkontrollens kommentarer i anledning af lokalplanforslaget er indarbejdet heri.

 

Høring

I forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget har forvaltningen foretaget en høring af samtlige forvaltninger samt Københavns Bymuseum med henblik på eventuelle bemærkninger.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har ingen bemærkninger til lokalplanforslaget.

Økonomiforvaltningen, 8. kontor har ingen bemærkninger til lokalplanforslaget.

Økonomiforvaltningen, 9. kontor har ingen bemærkninger til lokalplanforslaget. I "Redegørelsesnotat om igangsætning af forslag til lokalplan Irlandsvej" er det med henvisning til skødeservitut tinglyst den 22. juni 1964 på ejendommen matr. nr. 2272 Sundbyvester, København (Gyldenrisparken) anført, at ejendommen i dag servitutmæssigt er fuldt udnyttet. Såfremt en eventuel renovering af bebyggelsen medfører et øget byggelovmæssigt etageareal, vil der skulle betales tillægskøbesum for den udvidede udnyttelse af grunden.

Københavns Energi, Forsyning, bemærker, at lokalplanområdet ligger inden for bygassens forsyningsområde, og at der i henhold til pjecen "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" stilles krav om, at gasinstallationer skal renoveres/bevares ved byfornyelse, og at nybyggeri skal tilsluttes bygas, hvis der er tale om støttet byggeri. Endvidere er der vedlagt tegninger, der viser offentlige kloakledninger på "Gyldenrisparkens" arealer.

Bemærkninger

Der er ikke i planloven hjemmel til at optage bestemmelser i lokalplanen om tilslutning til bygasnettet. Tilslutning af nybyggeri til Københavns Energis forsyning med bygas må ske på frivilligt grundlag eller som betingelse for kommunal støtte, hvis der opføres støttet byggeri eller gennemføres byfornyelse i området.

 

Sundhedsforvaltningen bemærker, at lokalplanforslagets område II bl.a. omfatter plejehjemmet "Røde Kors Hjemmet" og dagcentret "Store Krog". Sundhedsforvaltningen forudsætter, at Ældrekontoret Christianshavn/Amager inddrages ved en eventuel opførelse af nye institutionsbygninger til erstatning for de eksisterende pavilloner.

Bemærkninger

Sundhedsforvaltningen vil som bruger af de eksisterende pavillonbygninger blive inddraget, såfremt der skal ske en fornyelse af bygninger. 

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen bemærker, at det for lokalplanforslagets underområde II bør overvejes, at lokalplanen åbner mulighed for at indpasse fremtidige institutionsbyggerier således, at de indgår i en bymæssig struktur med dertil hørende friarealer m.m. Dette indebærer, at byggeriet eventuelt skal placeres et andet sted i området.

Bemærkninger

Lokalplanen gør det muligt at opføre nye 1-2 etagers institutionsbygninger til erstatning for de nedslidte pavilloner. Opførelse af de nye bygninger skal ske efter Bygge- og Teknikforvaltningens godkendelse. Det er ikke fastlagt, at nye institutioner skal have samme placering som de eksisterende. Ved en fremtidig omdannelse af Gyldenrisparken, herunder bygningernes udformning og disponering af friarealer, vil der blive taget stilling til en eventuel anden placering af institutionerne.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen anmoder om, at lokalplanforslagets underområde III udlægges til offentlige formål (daginstitution) som opfølgning på Børneplanens forudsætninger om etablering af en daginstitution på Irlandsvej i planens etape 2.

Bemærkninger

I lokalplanen udlægges området til offentlige formål med henblik på opførelse af en daginstitution.

 

Københavns Bymuseum har under henvisning til museumslovens § 23, Kap. 8 anført, at området omfattet af lokalplanforslaget ligger i en del af kommunen, som ikke tidligere har været berørt af arkæologiske undersøgelser. Bymuseet finder derfor, at der i forbindelse med kommende byggeri bør foretages en større forundersøgelse for at klarlægge, om der er arkæologiske forekomster i området.

Bemærkninger

I en kommentar til lokalplanforslaget, jf. bilag 1, henvises der til museumsloven og ønsket om forundersøgelser.

 

Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Miljøkontrollens udtalelse er indarbejdet i afsnittet om "Baggrund for lokalplanen" i bilag 1.

 

Forslag til dialogstrategi

På baggrund af den hidtidige praksis i forbindelse med lokalplanlægning foreslås følgende initiativer til at opnå dialog med borgerne i offentlighedsperioden:

-        Etablering af en særlig hjemmeside, der opbygges med en informationsdel og en dialogdel.

-        Gennemførelse af en udstilling i lokalområdet.

-        Gennemførelse af et borgermøde i lokalområdet. Mødet foreslås tilrettelagt som et orienteringsmøde med deltagelse af repræsentanter fra forvaltningen. Borgerrepræsentationens partier indbydes til at lade sig repræsentere på mødet.

-        Annoncering i områdets lokalaviser.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Forslag til lokalplan "Irlandsvej"

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Bilag A: Mail af 14. november 2003 fra Kultur- og Fritidsforvaltningen

Bilag B: Mail af 16. december 2003 fra Økonomiforvaltningen, 9. Kontor

Bilag C: Brev af 24. november 2003 fra Københavns Energi, Forsyning, Sekretariat

Bilag D: Brev af 2. december 2003 fra Sundhedsforvaltningen

Bilag E: Mail af 2. december 2003 fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen

Bilag F: Brev af 2. december 2003 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

Bilag G: Brev af 19. november 2003 fra Københavns Bymuseum

Bilag H: Brev af 3. december 2003 fra Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Miljøkontrollen

 

 

Jens Ole Nielsen

 


Til top