Søg

Gå ikke glip af vigtig Digital Post fra Københavns Kommune

Mødedato: 04.11.2021, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om at opkalde et egnet sted (vej, plads eller lign.) i København efter Lars Vilks

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at opfordre Vejnavnenævnet til at udarbejde forslag til Teknik- og Miljøudvalget om at opkalde et egnet sted (vej, plads eller lign.) i København efter Lars Vilks, fx på Østerbro i nærheden af Krudttønden. Forslaget skal fremlægges til politisk behandling i Teknik- og Miljøudvalget.

(Stillet af Dansk Folkeparti)

 

Motivering

Dansk Folkeparti ønsker at ære den afdøde svenske kunstner Lars Vilks ved at opkalde en vej, plads eller lignende efter kunstneren.

Lars Vilks deltog i et debatmøde om ytringsfrihed i Krudttønden på Østerbro i 2015, da et terroristangreb gik i gang. Derfor ser Dansk Folkeparti gerne, at der findes et sted fx på Østerbro i nærheden af Krudttønden, som kan opkaldes efter Lars Vilks, for at ære ham som en kunstner, der kæmpede for ytringsfriheden på trods af meget store personlige omkostninger, så han altid fremover bliver en del af københavnernes bevidsthed.

Dansk Folkeparti mener, at vi skal ære dem, der på vegne af os alle sammen kæmper for ytringsfrihed og vores frie og demokratiske samfund. Vilks var en af dem, som netop kæmpede for os alle. Som det fremgår af flere medier, var Vilks mest kendt for sin Muhammedtegning fra 2007. Tegningen forestillede Muhammed som en hund. Tegningen gav anledning til flere dødstrusler, og Vilks levede længe med politibeskyttelse.

Lars Vilks døde den 3. oktober 2021.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 4. november 2021

Medlemsforslaget blev forkastet med 42 stemmer imod 7. 1 medlem undlod at stemme.

For stemte: V og O.

Imod stemte: A, Ø, B, F, Å, C, Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti og Peter Dits Christensen (Løsgænger).

Undlod at stemme: Kasandra Behrndt-Eriksen (Løsgænger).

 

Socialdemokratiet afgav følgende protokolbemærkning:

”Socialdemokratiet bemærker, at Borgerrepræsentationen i 2001 vedtog en moratorietid på et år inden en lokalitet kan navngives. Det vil sige, at Vejnavnenævnet ikke kan behandle spørgsmålet om navngivning efter en afdød, førend der er gået et år efter personens død. Lars Vilks døde den 3. oktober 2021. Spørgsmålet om navngivning efter Lars Vilks kan derfor først behandles efter den 3. oktober 2022.” Derfor kan vi ikke stemme for forslaget.”

Til top