Retningslinier for udførelse af vintertjeneste
Retningslinier for udførelse af vintertjeneste
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 4. oktober 2001
BR 391/01
Retningslinier for udførelse af vintertjeneste
Retningslinier for udførelse af vintertjeneste
Indstilling om, at de reviderede retningslinier for vintertjenesten på offentlige gader, stier og fortove, dateret 29.08.01, godkendes med ikrafttrædelse fra og med vintersæsonen 2002/2003.
(Bygge- og Teknikudvalget)
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerepræsentationen anbefaler,
at de reviderede retningslinier for vintertjenesten på offentlige gader, stier og fortove, dateret 29.08.01, godkendes med ikrafttrædelse fra og med vintersæsonen 2002/2003
Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 12. september 2001
Anbefalet
Økonomiudvalgets behandling af sagen:
På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.
RESUME
I forbindelse med opdelingen af forvaltningen efter bestiller-udførermodellen, igangsatte Vej & Park en undersøgelse af den hidtidige udførelse af vintertjenesten. Rapporten "Vintertjeneste i Københavns Kommune", dateret oktober 1999, blev efterfølgende forelagt Bygge- og Teknikudvalget den 23. februar 2000.
Rapporten anførte en række anbefalinger, hvoraf de fleste p.t. er under implementering i forvaltningen. En af disse anbefalinger består i, at de nuværende retningslinier - senest vedtaget i 1970 – revideres.
Vej & Park har på den baggrund udarbejdet et forslag til reviderede retningslinier.
Vej & Park anbefaler, at retningslinierne for vintertjenesten bringes i overensstemmelse med den udvikling, der er foregået inden for området gennem de seneste årtier. Det primære punkt i den forbindelse er indførelse af præventiv glatførebekæmpelse (saltning inden det bliver glat), på de højest klassificerede veje.
Ønsket om præventiv saltning kan henføres dels til ønsket om en højnelse af serviceniveauet (ikke mindst på cykelstier) og dermed øget sikkerhed, dels til ønsket om at nedsætte saltforbruget, idet der kræves mindre salt til at forhindre rim/isdannelse, end til at optø allerede opståede rim/islag.
Implementeringen af de nye retningslinier vil blive påbegyndt vinteren 2001/2002 således, at retningslinierne er fuldt indarbejdede til vinteren 2002/2003.
SAGSBESKRIVELSE
I henhold til "Lov om offentlige vej" påhviler det enhver vejbestyrelse at holde sine offentlige veje og stier i den stand, som trafikkens art og størrelse kræver. Af "Lov om vintervedligeholdelse og renholdelse" (senest ved lovbekendtgørelse nr. 714 af 11. september 1997) fremgår, at vejbestyrelsen har pligt til at foranledige, at der udføres snerydning og glatførebekæmpelse på offentlige veje og stier. For fortove (og stier overvejende bestemt for gående færdsel) gælder dog, at pligten kan pålægges ejere af tilgrænsende ejendomme.
Vejbestyrelsen bestemmer i hvilket omfang og i hvilke rækkefølge snerydning og glatførebekæmpelsen skal finde sted. Retningslinier for arbejdernes gennemførelse fastsættes efter forhandling med politiet.
De nuværende retningslinier for veje og stier for Københavns Kommune er fra 1970. Af disse fremgår følgende:
På kørebaner der trafikeres af offentlige trafikmidler og øvrigt stærkt trafikerede kørebaner, på fortovsarealer (hvor kommunen har renholdelsespligten), afmærkede fodgængerfelter og alle cykelstier, skal der ved snefald og glat føre ske snerydning henholdsvis bestrøning med grus, sand eller salt.
På kørebaner med ringe trafik og på parkeringspladser skal der ske snerydning så hurtigt det er muligt, under hensyntagen til ovenstående. Ved glat føre skal bestrøning med grus, sand eller salt udføres i det omfang, det findes påkrævet.
Vej & Park finder ikke længere disse retningslinier tilstrækkelige. Hovedprincipperne i det vedlagte forslag til nye retningslinier er derfor som følger:
Såvel kørebaner som stier opdeles i 3 klasser - A, B, og C - efter deres betydning for trafikken. For klasse A og B (der omfatter veje og stier med stor betydning for afvikling af trafikken) tilstræbes glatførebekæmpelse udført præventivt, for klasse B veje og stier dog kun i det omfang indsatsen på klasse A veje og stier tillader det.
På klasse C veje og stier begrænses indsatsen til at finde sted inden for normal arbejdstid, og først når ressourcer kan frigives fra arbejdet på klasse A og B.
De nye retningslinier ligger til grund for udarbejdelse af nye ruteplaner.
Vedtagelse af de nye retningslinier forventes i sig selv at at være udgiftsneutral. Der gøres dog opmærksom på, at der p.t. foretages en analyse af vinterordningen med henblik på at opnå en mere præcis og gennemsigtig prissættelse af vintervedligeholdelsen.
Miljøvurdering
<SPAN style="COLOR: blue; FONT-FAMILY: Arial; FONT-SIZE: 10pt">I de nye retningslinier er målsætningen, at glatførebekæmpelsen på hovedparten af kommunens vej- og stinet udføres ved præventiv saltning (før det bliver glat). Præventiv saltning kræver mindre dosering end saltning af en vej/sti hvor glat føre allerede er opstået. Dette betyder, at de nye retningslinier alt andet lige vil medføre en reduktion af saltforbruget.
<SPAN style="COLOR: blue; FONT-FAMILY: Arial; FONT-SIZE: 10pt">De nye retningslinier vil ikke ændre på kørselsbehovet, hvorfor en eventuel reduktion på CO2 udslippet ene og alene vil bero på den løbende fornyelse af det kørende materiel til mere miljøneutrale køretøjer.</SPAN>
BILAG VEDLAGT
Bilag A: Forslag til Retningslinier for vintertjeneste i Københavns Kommune, dateret 29.08.01.
Bilag B: Nuværende retningslinier (1970).
Bilag C: 2 kort visende kategorisering af vejnet i A-, B- og C-strækninger.
Bilag D: Notat vedr. vintertjeneste i Københavns Kommune, dateret 29.08.01.
Ole Bach