Mødedato: 04.06.2020, kl. 17:30
Mødested: Telefonmøde via Teams

Forespørgsel til teknik- og miljøborgmesteren om udledning af spildevand i Øresund

 

Forespørgsel

Teknik- og miljøborgmesteren bedes redegøre for,

  1. hvilken proces der er gået forud for, at Teknik- og Miljøforvaltningen har givet HOFOR tilladelse til at pumpe 290.000 kubikmeter spildevand ud i Øresund, herunder hvornår borgmesteren selv er blevet informeret om tilladelsen og hvorvidt borgmesteren mener, at det var en fejl ikke at underrette Teknik- og Miljøudvalget?
  2. hvilke forhold i tilladelsen, der har været genstand for drøftelser mellem forvaltningen og HOFOR, inden tilladelsen blev givet?
  3. hvorvidt forvaltningen har modtaget andre ansøgninger om midlertidig udledning af spildevand, som ikke er behandlet?
  4. hvordan borgmesteren forholder sig til et eventuelt brud på Århus konventionen?
  5. hvordan borgmesteren og forvaltningen vil sikre, at Teknik- og Miljøudvalget fremover orienteres om lignende sager?
  6. Hvilke tiltag Borgmesteren ønsker at tage i forhold til at rette op på Københavns Kommunes udfordring med at håndtere spildevandsområdet, hvor København alene fra 2014-18 har udledt 35 mia. liter urenset kloakvand eller mekanisk spildevand ud i Øresund? 

(Stillet af Radikale Venstre og SF)

Motivering

Torsdag i sidste uge kunne Lorry berette, at HOFOR havde planlagt at udlede 290.000 kubikmeter mekanisk renset spildevand i Øresund i forbindelse med byggeri i området ved Svanemølleholmen i Nordhavn, og at Teknik- og Miljøforvaltningen havde givet tilladelse til dette.

Udledningen af de store mængder spildevand kan have negative konsekvenser for miljø og dyreliv og kan forårsage colibakterier i badevandet i København og omegn. Derfor er det problematisk, at Teknik- og Miljøudvalget ikke er blevet orienteret om denne vidtgående tilladelse og at der mangler svar på helt basale spørgsmål, ud over dem vi forventer at få svar på i den igangsatte uvildige undersøgelse, udvalget får i august.

Der er derfor behov for en grundig analyse af, om det er muligt at finde en bedre løsning, og vi ser frem til at modtage forvaltningens svar i forhold til oplistning af alternative muligheder. Det er en kompliceret og ganske ærgerlig sag for København, og om Københavns Kommune har brudt internationale konventioner og om der er graverende fejl i sagsbehandlingen, må den eksterne undersøgelse vise. 

Sagen har endvidere sat fokus på en særdeles vigtig problematik, nemlig vores byplanlægning set i lyset af håndteringen af Københavns spildevand, kapaciteten i vores kloakker og hvordan vi bedst håndterer vores klimatilpasning.

 

 

Beslutning

Dagsordenspunkt 15, 16 og 17 blev behandlet under ét, jf. beslutningen under dagsordens punkt 1 ”godkendelse af dagsorden”.

Forespørgslerne blev besvaret.

Til top