Medlemsforslag om ærlig budgetkommunikation
Medlemsforslag
Det foreslås,
- at Borgerrepræsentationen opfordrer alle forvaltninger til at være opmærksomme på tydelig sprogbrug i forbindelse med kommende budgetprocesser, når der lægges op til eller besluttes besparelser eller serviceforringelser, således at beslutningernes hovedformål fremstår klart for borgerne,
- at Borgerrepræsentationen pålægger alle forvaltningerne at fremlægge en budgetlægningsrelateret terminologisk forklaring til udvalgsmedlemmerne i forbindelse med budgetforhandlinger, så det altid fremgår tydeligt for udvalgsmedlemmerne og borgerne hvilke ord i budgetmaterialet, der eksempelvis dækker over serviceforringelser.
(Stillet af SF)
Motivering
Gennem de senere år har der udviklet sig en sprogkultur, der i flere tilfælde synes at være beregnet til at sløre budgetmæssige serviceforringelser inden for et givent område.
Positivt klingende ord og fraser som ”effektivisering”, ”modernisering”, ”omprioritering”, ”tilpasning”, ”fokusering”, ”optimering”, ”forbedring”, ”bedre udnyttelse og omstrukturering” anvendes til at beskrive beslutninger, der ganske vist har til formål at medføre en bedre brug af borgernes penge, men som ofte som bagsiden af medaljen har alvorlige negative menneskelige konsekvenser såsom forringelser af borgernes kernevelfærd, fyringer og medarbejdere, der skal levere den samme service med færre ressourcer.
Vi ønsker at vise borgerne respekt. Kalde en spade for en spade. En besparelse for en besparelse. Og en serviceforringelse for hvad den er. Vi ønsker også at skabe en større tydelighed i forvaltningernes sprogbrug, så vi som politikere ikke risikerer at foregøgle sandheden for borgerne.
Der er ikke meget, der skaber større politikerlede, frustration og skuffede forventninger end newspeak - og det med rette. Københavnerne har krav på tydelig kommunikation om de positive såvel som de negative konsekvenser af de budgetmæssige beslutninger, vi træffer på vegne af dem. Og de bør vide, hvad der er på spil for dem, især når København på grund af udligningsreformen kommer til at stå over for endnu flere og tungere besparelser og forringelser af kernevelfærden.
Vi mener derfor, at det er på tide at foretage et retorisk paradigmeskifte, således at man i forvaltningerne fremover så vidt muligt undgår brugen af newspeak og bestræber sig på tydelig intern og ekstern kommunikation om de budgetbeslutninger, vi som politikere skal træffe og stå på mål for. Vi mener desuden konkret, at det især som nyvalgt borgerrepræsentant eller nyindtrådt udvalgsmedlem skal være ukompliceret at gennemskue, hvilke ord i budgetmaterialet, der dækker over serviceforringelser for borgerne – og at fremlæggelsen af en budgetlægningsrelateret terminologisk forklaring fra den relevante forvaltning i den forbindelse vil være gavnlig.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 4. marts 2021
Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) om ændring af 1. at-punkt:
Ӯndres fra:
”1. at Borgerrepræsentationen opfordrer alle forvaltninger til at være opmærksomme…
Ændres til:
”1. at Borgerrepræsentationen opfordrer alle BR-medlemmer og forvaltninger til at være opmærksomme…””
Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev vedtaget uden afstemning.
Medlemsforslagets 2. at-punkt blev forkastet med 46 stemmer imod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: F og Å.
Imod stemte: A, Ø, B, V, C, O, Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti, Løsgænger Kasandra Behrndt-Eriksen, Løsgænger Kåre Traberg Smidt og Løsgænger Peter Dits Christensen.