Medlemsforslag om at tilføje ligestilling til Økonomiudvalget
Medlemsforslag
Det foreslås,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen med inddragelse af andre relevante forvaltninger at udarbejde et forslag til ændrede styrelsesvedtægter til politisk behandling, så det overordnede og koordinerende ansvar for ligestilling organisatorisk placeres under Økonomiudvalget fra 1. januar 2022, fx i form af et sekretariat, nævn eller paragraf 17 stk. 4 udvalg,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen med inddragelse af andre relevante forvaltninger at udarbejde et budgetnotat til forhandlingerne om budget 2022, der beskriver udgifterne til de nødvendige kompetencerelevante årsværk i et nyt ligestillingskontor fra 2022.
(Stillet af Enhedslisten, SF og Alternativet)
Motivering
Københavns Kommune har mange gode intentioner på ligestillingsområdet, men desværre sker der ikke så meget i praksis. Samtidig handler debatten ofte om ligestilling blandt kommunens egne ansatte, herunder ikke mindst topcheferne. Det er selvfølgeligt et vigtigt aspekt, men det er endnu vigtigere, at kommunen arbejder målrettet med at fremme ligestilling blandt alle københavnere - i fritidslivet, skolelivet og arbejdslivet.
Der er brug for øget fokus og nytænkning, hvis vi skal leve op til FNs verdensmål nr. 5: Øget ligestilling mellem kønnene.
I dag har Københavns Kommune en model, hvor ligestilling ikke er organisatorisk forankret under et specifikt udvalg. Det medfører, at der ikke er den nødvendige opmærksomhed på området. For eksempel angiver 4 ud af Københavns Kommunes 7 forvaltninger, at man i denne samling ikke har øremærket midler eller årsværk til ligestillingsindsatser (bilag 1). Derfor at det nødvendigt, at indsatserne i fagforvaltningerne suppleres med yderligere fokuserede kræfter, og et bredere blik på ligestillingen, der forhindrer silotænkning.
Forslagsstillerne ønsker på den baggrund, at Københavns Kommune samler det koordinerende og overordnede ansvar for arbejdet med ligestilling under Økonomiudvalget med virkning fra 1.1.2022.
Det skal fremgå af indstillingen, at udvalget herefter har til opgave at varetage en tværforvaltningsindsats, der proaktivt fremmer ligestillingen blandt alle københavnere, ligesom man i forvaltningen skal opbygge en ekspertise, der kan benyttes til at kvalificere ligestillingsindsatsen, herunder fagforvaltningernes arbejde,
Derfor foreslås det, at der samtidigt afsættes midler til et kontor, der alene beskæftiger sig med ligestilling. Her skal man blandt andet monitorere målopfølgningen i hele kommunen, koordinere tværgående indsatser og foreslå nye tiltag på baggrund af den nyeste forskning og internationale erfaringer.
Fagforvaltningerne skal fortsat arbejde med ligestilling, men ansvaret for de koordinerende indsatser bliver Økonomiudvalgets.
Ligestilling forstås bredt som ligestilling på tværs af køn, alder, race, religion, etniske oprindelse, seksuelle orientering, uddannelse etc.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 4. marts 2021
Medlemsforslaget blev vedtaget med 44 stemmer imod 11. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, B, F, Å, O, Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti og Løsgænger Kasandra Behrndt-Eriksen.
Imod stemte: V, C, Løsgænger Kåre Traberg Smidt og Løsgænger Peter Dits Christensen.