Medlemsforslag om eftersyn af kommunens hjemmeside på indkøbsområdet
Medlemsforslag
Det foreslås,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen at foretage et eftersyn af kommunens hjemmeside på indkøbsområdet med det formål at pege på tiltag, der kan gøre det endnu mere synligt for virksomhederne ift. hvordan og hvornår de kan byde ind på kommunale opgaver. Eftersynet skal køre i to spor hhv. et spor med tiltag, der kan gennemføres nu og her og senest indenfor tre måneder og et andet spor med tiltag, der kan kræve finansiering i budget 2022,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen at gennemføre de mulige tiltag i det første spor indenfor tre måneder og vende tilbage til Økonomiudvalget med et budgetnotat til budget 2022 på finansiering af tiltag i det andet spor.
(Stillet af Venstre)
Motivering
Håndværkerforeningen København, SMVdanmark (hovederhvervsorganisation for de små og mellemstore virksomheder; SMV'erne) m.fl. har gjort opmærksom på, at det er vanskeligt for foreningens medlemsvirksomheder at orientere sig på kommunens hjemmeside om mulighederne for at blive leverandør til Københavns Kommune.
Et eftersyn af kommunens hjemmeside skal bl.a. føre til, at virksomheder får et klart og tydeligt indblik i spørgsmål som:
- Hvilke udbud der er afholdt?
- Hvornår de er afholdt?
- Hvem vandt udbuddet og hvorfor?
- Hvornår der er mulighed for at byde på en opgave igen?
- Hvilke regler der gælder i øvrigt (beløbsgrænser, geografisk afgrænsning af udbudsdistrikter mv.)?
Hvis man via kommunens hjemmeside får lavet én indgang, hvor leverandører og ordregivere kan orientere sig om f.eks. opgavetyper, beløbsgrænser, udbuds- og indkøbsregler mv. samt en tidslinje med kommende udbud, kan det betyde, at flere og mindre virksomheder får mulighed at afgive tilbud.
En yderligere service til virksomhederne kunne være en selvbetjeningsløsning på kommunens hjemmeside, hvor leverandører kan registre sig selv med relevante data. På baggrund af de data kan forvaltningen målrette informationen til den enkelte virksomhed, så denne ikke skal forholde sig til alle indkøbsområder og regler på én gang.
Herudover bør eftersynet forholde sig til, at det på hjemmesiden skal fremgå, hvordan byen er opdelt i geografiske udbudsdistrikter samt give et overblik over, hvilke leverandører, der har vundet udbuddene i de pågældende udbudsdistrikter.
Eftersynet af kommunens hjemmeside vil dermed samlet set højne kommunens erhvervsservice og samtidig sikre de bedste priser og den bedste kvalitet i Kommunens indkøb, eftersom en lettere adgang vil føre til øget konkurrence.
Håndværkerforeningen København omfatter f.eks. små VVS’ere, blikkenslagere, brolæggere, anlægsgartnere, malere, murere, smede, tømrere, slagtere, konditorer og guldsmede. Disse virksomheder har typisk få ansatte og dermed ikke ressourcer til at finde vej i et stort og kompliceret indkøbssystem, hvorfor en tydelig og let formidling er nødvendig.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 4. marts 2021
Et forslag fra Enhedslisten om udvalgshenvisning til Økonomiudvalget blev forkastet med 39 stemmer mod 16. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø, Å og Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti.
Imod stemte: A, B, F, V, C, O, Løsgænger Kasandra Behrndt-Eriksen, Løsgænger Kåre Traberg Smidt og Løsgænger Peter Dits Christensen.
Medlemsforslaget blev herefter vedtaget uden afstemning.
Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne støtter medlemsforslaget om at gøre det nemmere for lokale små og mellemstore virksomheder at byde på udbud og generelt løse opgaver for Københavns Kommune. Men vi mener ikke at forslaget er ambitiøst nok. Vi ønsker at kommunens indkøbspolitisk skal bruges meget mere aktivt til at fremme cirkulær økonomi gennem kritiserer som grøn omstilling, socialt ansvar, bæredygtighed og demokrati. Samt ved at bruge lokale leverandører og socialøkonomiske virksomheder.”