Udpegning af medlemmer til bestyrelsen i Metroselskabet I/S
Borgerrepræsentationen skal i henhold til vedtægten for Metroselskabet I/S udpege tre medlemmer til selskabets bestyrelse.
Indstilling
Det indstilles,
- at Borgerrepræsentationen udpeger tre medlemmer til bestyrelsen i Metroselskabet I/S.
(Økonomiforvaltningen)
Problemstilling
Metroselskabet ejes af Københavns Kommune (50 pct.), staten v/ Transportministeriet (41,7 pct.) og Frederiksberg Kommune (8,3 pct.).
I henhold til vedtægten for Metroselskabet I/S skal Borgerrepræsentationen udpege tre medlemmer til selskabets bestyrelse. Bestyrelsesmedlemmerne udpeges for en 4-årig periode, der er sammenfaldende med den kommunale valgperiode.
Løsning
Metroselskabet I/S har til formål at varetage projektering, udbygning og anlæg af metro i København og på Frederiksberg, og at stå for drift og vedligehold af og sikre reinvestering i den samlede metro. Desuden kan Metroselskabet drive anden virksomhed, som har en naturlig forretningsmæssig sammenhæng med metroaktiviteterne. Metroselskabet skal drives på et forretningsmæssigt grundlag.
I henhold til Metroselskabets vedtægt § 9, stk. 1, skal Borgerrepræsentationen udpege tre af de ni medlemmer til selskabets bestyrelse. Valgperioden følger den kommunale valgperiode, og der er ikke krav om, at de udpegede medlemmer af bestyrelsen skal være medlemmer af Borgerrepræsentationen. Der udpeges ikke stedfortrædere for Københavns Kommunes bestyrelsesmedlemmer.
Formanden og de to næstformænd udpeges af de tre interessenter (ejerne af Metroselskabet), således at hver interessent har et medlem i formandskabet.
Det fremgår af interessentskabskontrakten samt vedtægten for Metroselskabet I/S, at:
"Formanden og to næstformænd udpeges af interessenterne efter enig beslutning mellem de tre interessenter blandt de af interessenterne udpegede bestyrelsesmedlemmer, således at hver interessent har et mellem af formandskabet.
De af interessenterne udpegede bestyrelsesmedlemmer må ikke udføre hverv for interessentskabet, der ikke er en naturlig del af hvervet som bestyrelsesmedlem, bortset fra enkeltstående opgaver som den pågældende bliver anmodet om at udføre for bestyrelsen.
Formanden for bestyrelsen bør have forretningsmæssig og ledelsesmæssig ekspertise samt indsigt i samfunds- og erhvervsforhold."
Det blev i forbindelse med etableringen af Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet By & Havn I/S aftalt med staten (Transport-, Bygnings- og Boligministeriet), at staten udpegede formanden for Metroselskabet I/S, og Københavns Kommune udpegede formanden for Udviklingsselskabet By & Havn I/S. Frederiksberg Kommune er orienteret om denne aftale.
Videre proces
Økonomiforvaltningen, Kontoret for Selskaber og Rettigheder vil tage kontakt til de nyvalgte bestyrelsesmedlemmer og orientere nærmere om opgaven. Desuden vil Metroselskabet I/S, staten v/ Transportministeriet og Frederiksberg Kommune blive orienteret om udpegningen/valget.
Bemærkninger til hvervet
Antal pladser
3 medlemmer
Særlige krav/valgbetingelser
Ingen
Bemærkninger i øvrigt
Det er aftalt, at staten vælger formanden, og Københavns Kommune vælger den ene af de to næstformænd i selskabet. Frederiksberg Kommune vælger den anden næstformand.
Økonomiforvaltningen anbefaler, at Københavns Kommune vælger bestyrelsesmedlemmer med indsigt og kompetence vedrørende infrastrukturforhold, transportsektoren, anlægsudbudsprocesser, finansieringsforhold og erfaring med samspil og dialog med offentlige ejere.
Det vurderes, at kompetenceprofilen kan opfyldes både gennem udpegning af eksterne bestyrelsesmedlemmer og af medlemmer af Borgerrepræsentationen.
Økonomiforvaltningen anbefaler endvidere, at der ikke er personsammenfald mellem medlemmerne af Metroselskabets bestyrelse, Udviklingsselskabet By & Havns bestyrelse og HOFOR-koncernens bestyrelser.
Udpegningstype
Forholdstalsvalg (d´Hondt)
Vederlag
Ja.
Formand: 432.000 kr.pr. år
Næstformænd: 323.000 kr. pr. år
Bestyrelsesmedlemmer: 135.000 kr. pr. år
Desuden er der fastsat et honorar på 34.000 kr. til medlemmerne af henholdsvis revisions-, risiko- og vederlagskomiteerne. Der kan dog maksimalt udbetales honorar for medlemskab af én komite. Formanden for revisionskomiteen modtager 102.000 kr. Formanden for risikokomiteen modtager 68.000 kr. pr. år.
Funktionsperiode
Funktionsperioden følger den kommunale valgperiode.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 3. december 2021
De valgte medlemmer fremgår af bilag 6 under punkt 1.
Overborgmesteren blev bemyndiget til at modtage de manglende navne.
For en opdateret liste over navne se kommunens hjemmeside:
Om medlemmer | Københavns Kommunes hjemmeside (kk.dk) (Hverv for valgperioden 2022-25).