Udpegning af medlemmer til HOFORs bestyrelse
Borgerrepræsentationen skal udpege bestyrelsesmedlemmer til HOFOR-selskaberne.
Indstilling
Indstilling om,
- at Borgerrepræsentationen udpeger 5 medlemmer, herunder Susanne Juhl, til bestyrelserne i HOFOR Forsyning Holding P/S, HOFOR Forsyning Komplementar A/S og HOFOR Holding A/S,
- at Borgerrepræsentationen genudpeger Susanne Juhl til formand for HOFOR-koncernen (Københavns Kommunes del),
- at Borgerrepræsentationen udpeger et af de ovenstående 5 medlemmer til næstformand for HOFOR-koncernen (København Kommunes del)
- at Borgerrepræsentationen genudpeger Susanne Juhl (2. at-punkt) til bestyrelserne i HOFOR Vand Holding A/S, HOFOR Spildevand Holding A/S, og BIOFOS.
- at Borgerrepræsentationen som generalforsamling tilpligter HOFOR til, som aktionær i den øvrige HOFOR-koncern samt BIOFOS at sikre, at HOFOR’s formand (Susanne Juhl) også bliver valgt til formand i HOFOR Vand Holding A/S, HOFOR A/S, HOFOR Spildvand Holding A/S samt BIOFOS.
(Økonomiforvaltningen)
Problemstilling
Borgerrepræsentationen skal som generalforsamling udpege 5 bestyrelsesmedlemmer til bestyrelserne i HOFOR Forsyning Holding P/S, HOFOR Forsyning Komplementar A/S og HOFOR Holding A/S, som ejes 100 procent af Københavns Kommune.
Endvidere skal Borgerrepræsentationen udpege et medlem til bestyrelserne i HOFOR Vand Holding A/S og HOFOR Spildevand Holding A/S, som ejes via HOFOR Holding A/S, men hvor Borgerrepræsentationen og kommunalbestyrelserne i HOFOR-kommunerne hver skal udpege et bestyrelsesmedlem. Tilsvarende skal Borgerrepræsentationen udpege et bestyrelsesmedlem til BIOFOS.
Løsning
HOFOR og BIOFOS koncernerne er organiseret som henholdsvis partnerselskaber og aktieselskaber med udgangspunkt i selskabslovens rammer.
Formålet med Københavns Kommunes deltagelse i HOFOR og BIOFOS er at sikre basale infrastrukturydelser (varme, bygas, vand og spildevandshåndtering, herunder spildevandsrensning) forsyningssikkert, billigt, sundheds- og miljørigtigt.
Københavns Kommune ejer HOFOR moderselskabet og energiselskaberne i HOFOR 100 pct., mens HOFOR Vand (73,59 pct.), HOFOR Spildevand (61,37 pct.) samt BIOFOS (41,48 pct.) ejes indirekte i fællesskab med HOFOR-kommunerne og BIOFOS-kommunerne.
I tilknytning til de basale forsyningsgrene arbejder HOFOR endvidere med klimatilpasning af byen, fjernkøling til erhverv samt med implementeringen af Københavns Kommunes CO2 målsætning.
HOFOR – Moderselskaberne
Borgerrepræsentationen skal udpege 5 bestyrelsesmedlemmer til Københavns Kommunes egne HOFOR-selskaber, dvs. moderkoncernselskaberne: HOFOR Forsyning Holding P/S, HOFOR Forsyning Komplementar A/S og HOFOR Holding A/S. Bestyrelserne er enhedsbestyrelser med ens bestyrelser (personsammenfald).
Borgerrepræsentationen har besluttet, at 2 af medlemmerne skal være medlemmer af Borgerrepræsentationen, mens de resterende 3 medlemmer skal være eksterne medlemmer (BR 28. april 2005, dagsordenspunkt 17 samt BR 26. maj 2005, dagsordenspunkt 17).
Der er ikke krav om, at formanden skal være ét af de 3 eksterne medlemmer. Men det er kutyme, at Københavns Kommune vælger en ekstern formand, som også kan repræsentere Københavns Kommune i de dele af HOFOR-koncernen, som ejes sammen med henholdsvis HOFOR-kommunerne og BIOFOS-kommunerne.
Borgerrepræsentationen har besluttet en række kompetencekrav til bestyrelsesmedlemmerne:
a) Erfaring med omstilling og effektivisering af offentligt ejet virksomhed.
b) Erfaring med samspil og dialog med offentlige ejere.
c) Indsigt i forsyningssektorens vilkår og udvikling.
d) Indsigt i udviklingen i omverdensvilkår om fx deregulering og i de ledelses- og styringsmæssige konsekvenser heraf.
e) Erfaring med styring, ledelse og organisationsudvikling i tilsvarende virksomhed.
f) Gode kontakter til andre aktører i energi- og forsyningssektoren.
Alle 5 bestyrelsesmedlemmer i HOFOR Forsyning Holding P/S, HOFOR Forsyning Komplementar A/S og HOFOR Holding A/S er kommunalt valgt/politisk udpeget af Borgerrepræsentationen som generalforsamling.
HOFOR Vand Holding A/S og HOFOR Spildevand Holding A/S
Borgerrepræsentationen skal udpege ét bestyrelsesmedlem til København Kommunes repræsentant i henholdsvis HOFOR Vand Holding A/S og HOFOR Spildevand Holding A/S.
Det er kutyme, at bestyrelsesformanden for Københavns Kommunes egne HOFOR-selskaber udpeges til kommunens bestyrelsesmedlem i både HOFOR Vand Holding A/S og HOFOR Spildevand Holding A/S, men dette er ikke et krav.
Endvidere fremgår det af ejeraftalen mellem HOFOR-kommunerne, at ”det vil være hensigtsmæssigt, hvis ejerkommunen indstiller samme person, som er valgt til bestyrelsen for Holdingselskabet i Vandkoncernen” til bestyrelsen for HOFOR Spildevand Holding A/S.
Københavns Kommune kan via sin aktiemajoritet i HOFOR Vand Holding A/S og HOFOR Spildevand A/S på generalforsamlingen besætte formandsposten i disse to selskaber.
Det fremgår videre af ejeraftalen mellem HOFOR-kommunerne, at kommunerne eller de indirekte kommunale selskabsejere er forpligtet til på generalforsamlingen at stemme for de indstillede bestyrelseskandidater fra de øvrige ejerkommuner.
Bestyrelsen i HOFOR Vand Holding A/S, HOFOR Spildevand A/S og BIOFOS skal genvælges hvert andet år, jf. selskabets vedtægter. Konstitueringen er dog gældende for hele den kommunale valgperiode. Københavns Kommune skal derfor på generalforsamlingen genudpege de af kommunen valgte bestyrelsesmedlemmer, jf. konstitueringen for 2022-2025.
HOFOR A/S
For HOFOR A/S, som er serviceselskabet i HOFOR-koncernen, er det aftalt i ejeraftalen mellem HOFOR-kommunerne, at bestyrelsen skal bestå af henholdsvis formanden og næstformanden fra HOFOR Vand Holding A/S samt tre øvrige eksterne medlemmer.
Det er kutyme, at de tre øvrige eksterne medlemmer består af de to eksterne menige bestyrelsesmedlemmer, som Københavns Kommune vælger i HOFOR Forsyning Holding P/S, og et tredje bestyrelsesmedlem, som de øvrige HOFOR-kommuner vælger.
BIOFOS (en del af koncernen i HOFOR Spildevand Holding A/S)
HOFOR-kommunerne har overdraget deres aktier i BIOFOS til HOFOR Spildevand Holding A/S, således at der opstår et indirekte kommunalt ejerskab til BIOFOS via HOFOR Spildevand Holding A/S.
Borgerrepræsentationen skal udpege 1 bestyrelsesmedlem til København Kommunes repræsentant i BIOFOS. Der er kutyme for, at bestyrelsesformanden for kommunens egne HOFOR-selskaber udpeges til kommunens bestyrelsesmedlem i BIOFOS. Dette er imidlertid ikke et krav.
HOFOR Spildevand Holding A/S (HOFOR-kommunerne) kan via sin aktiemajoritet i BIOFOS koncernen på generalforsamlingen besætte formandsposten i BIOFOS.
Videre proces
Når udpegningerne er foretaget, vil Økonomiforvaltningen, Kontoret for Selskaber og Rettigheder, orientere HOFOR- koncernen om udpegningerne med henblik på afholdelse af generalforsamlinger, hvor formelt valg til bestyrelserne gennemføres samt tage kontakt til de nyvalgte bestyrelsesmedlemmer og orientere dem om opgaven.
Det er kutyme mellem HOFOR- og BIOFOS-kommunerne, at de nye bestyrelser først indsættes i forbindelse med den ordinære generalforsamling i april/maj måned 2022. Den eksisterende HOFOR-bestyrelse bliver derfor siddende frem til generalforsamlingen, og tilsvarende skal den nye bestyrelse i 2025 også sidde i bestyrelsen frem til den ordinære generalforsamling i 2026.
Bemærkninger til hvervet
Antal pladser
5 medlemmer i HOFOR (Københavnerdelen)
1 medlem i henholdsvis HOFOR Vand Holding A/S, HOFOR Spildevand Holding A/S og BIOFOS.
Særlige krav/valgbetingelser
5 bestyrelsesmedlemmer, hvoraf 3 skal være eksterne, og 2 skal være medlemmer af Borgerrepræsentationen. Borgerrepræsentationen har vedtaget en række kompetence krav, jf. løsningsafsnittet ovenfor.
Bemærkninger i øvrigt
Bestyrelsesformandsposten i HOFOR Forsyning Holding P/S er i dag kædet sammen med henholdsvis HOFOR Vand Holding A/S, HOFOR Spildevand Holding P/S, HOFOR A/S og BIOFOS koncernen.
De øvrige HOFOR-kommuner forventer, at Københavns Kommune indvælger bestyrelsesformanden for kommunens egne HOFOR-selskaber til de øvrige HOFOR selskaber. Endvidere forventer kommunerne, at Københavns Kommune indsætter en ekstern bestyrelsesformand for HOFOR, herunder også som formand i HOFOR Vand Holding A/S, HOFOR Spildevand Holding A/S, HOFOR A/S og BIOFOS koncernen. Herved sikres der i Københavns Kommune en fælles tværgående bestyrelsesledelse i hele HOFOR/BIOFOS koncernen. Én gennemgående bestyrelsesformand for hele HOFOR/BIOFOS koncernen vurderes endvidere også at sikre mest mulig indflydelse for København.
Det fremgår således også af indstillingen om indtræden i fælles vandselskab (BR den 29. marts 2012, dagsordenspunkt 4), at bestyrelsesformanden for HOFOR bliver formand for alle moderkoncernselskaberne i den samlede HOFOR-koncern, og at Københavns Kommune af denne grund nedsætter formandens bestyrelseshonorarer i HOFOR, da det fælles vand- og serviceselskab også betaler honorar, hvorved formandsposterne knyttes sammen.
Personsammenfald
Af hensyn til eventuelle habilitetsproblemer anbefaler Økonomiforvaltningen, at der ikke er sammenfald mellem bestyrelsesmedlemmer i HOFOR-koncernen, Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet By og Havn I/S, og at der ikke er sammenfald mellem bestyrelsesmedlemmerne i HOFOR-koncernen og CTR I/S.
Endvidere frarådes personsammenfald mellem HOFORs og hhv. ARCs og Vestforbrændings bestyrelser, da HOFOR og hhv. ARC og Vestforbrænding er i en konkurrencesituation vedrørende kraftvarmeproduktion i hovedstadsområdet (dvs. produktion af varme og el). Det bør derfor undgås, at der kan rejses tvivl om håndteringen af fortrolig information og materiale ift. de pågældende bestyrelser
Udpegningstype
Forholdstalsvalg (d´Hondts metode)
Vederlag
Ja.
HOFOR Forsyning Holding P/S, HOFOR Forsyning Komplementar A/S og HOFOR Holding A/S
Formanden modtager et samlet årligt honorar på 271.750 kr.
Næstformanden modtager et samlet årligt honorar på 271.750 kr.
Menige medlemmer modtager et samlet årligt honorar på 135.875 kr.
HOFOR Vand Holding A/S og HOFOR A/S
Formanden modtager et samlet årligt honorar på 400.000 kr.
BIOFOS
Formanden modtager et samlet årligt honorar på 105.268,56 kr.
HOFOR A/S
Menige medlemmer modtager et samlet årligt honorar på 125.000 kr.
Funktionsperiode
Funktionsperioden følger den kommunale valgperiode.
De kommunalt valgte medlemmer til selskabernes bestyrelser skal udpeges for hele valgperioden, men vælges (genvælges), hvor det er påkrævet, formelt på selskabernes generalforsamlinger.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 3. december 2021
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
De valgte medlemmer fremgår af bilag 6 under punkt 1.
Overborgmesteren blev bemyndiget til at modtage de manglende navne.
For en opdateret liste over navne se kommunens hjemmeside:
Om medlemmer | Københavns Kommunes hjemmeside (kk.dk) (Hverv for valgperioden 2022-25).