Udpegning af medlemmer til Hovedstadens Beredskab
Borgerrepræsentationen skal udpege medlemmer til Hovedstadens Beredskab I/S.
Indstilling
Indstilling om,
- at Teknik og Miljø-, Beskæftigelses- og Integrations-, Børne- og Ungdoms-, Sundheds- og Omsorgs- samt Kultur- og Fritidsborgmesteren udpeges til Hovedstadens Beredskabskommission. Overborgmesteren er født medlem.
- at der for hvert af Københavns Kommunes 6 medlemmer af Hovedstadens Beredskabskommission udpeges et medlem af Borgerrepræsentationen som personlig stedfortræder med virkning fra den 1. januar 2022, herunder at Socialborgmesteren udpeges som stedfortræder for Sundheds- og Omsorgsborgmesteren.
Funktionsperioden følger den kommunale valgperiode.
(Økonomiforvaltningen)
Problemstilling
Hovedstadens Beredskab er oprettet som et fælleskommunalt interessentskab i henhold til § 60 i lov om kommunernes styrelse, jfr. § 10 i beredskabsloven.
Københavns Kommunes ejerandel udgør 79,70 %.
Formålet med Københavns Kommunes deltagelse i selskabet er, at det gennem etablering af et fælles beredskab for de 8 hovedstadskommuner skal være muligt at opretholde høj beredskabsmæssig kvalitet til enhver tid samtidig med, at der gennem synergier og effektivisering opnås driftsbesparelser på beredskabet.
Bestyrelsen i Hovedstadens Beredskab har 17 medlemmer, inkl. 2 politidirektører uden stemmeret i kommunale bevillingsmæssige spørgsmål.
Borgmestrene for de 8 deltagende ejerkommuner, herunder overborgmesteren, er i medfør af beredskabslovens § 10, stk. 2, ”fødte” medlemmer.
Borgerrepræsentationen skal blandt sine medlemmer udpege 5 medlemmer til bestyrelsen for Hovedstadens Beredskab.
Derudover skal der udpeges personlige stedfortrædere for kommunens 6 bestyrelsesmedlemmer, inkl. overborgmesteren.
Løsning
Som ved etableringen af Hovedstadens Beredskab pr. 01-01-2016 (BR den 17-06-2015) anbefales det, at Borgerrepræsentationen fraviger d’Hondts metode og til bestyrelsen udpeger de 5 mest relevante fagborgmestre: Teknik og Miljø-, Beskæftigelses- og Integrations-, Børne- og Ungdoms-, Sundheds- og Omsorgs- samt Kultur- og Fritidsborgmesteren, og at Socialborgmesteren udpeges som personlig stedfortræder for Sundheds- og Omsorgsborgmesteren.
Videre proces
Når udpegningerne er foretaget, vil Økonomiforvaltningen, Kontoret for Selskaber og Rettigheder, orientere Hovedstadens Beredskab om udpegningerne med henblik på det konstituerende møde i bestyrelsen den 5. januar 2022.
Bemærkninger til hvervet
Antal pladser
6 medlemmer. Overborgmesteren er født medlem.
6 personlige stedfortrædere.
Særlige krav/valgbetingelser
Krav om medlemskab af Borgerrepræsentationen. Overborgmesteren er født medlem.
Bemærkninger i øvrigt
I den kommende valgperiode 2022-2025 skal de to næstformandsposter i henhold til vedtægterne besættes af medlemmer udpeget af Københavns eller Frederiksberg Kommune. Det forudsættes, at Københavns og Frederiksberg Kommune som i den foregående valgperiode besætter hver en næstformandspost.
I henhold til bestyrelsens forretningsorden nedsættes et arbejdsudvalg på 5 medlemmer, hvortil vælges to bestyrelsesmedlemmer udover formandskabet. Under hensyn til ovennævnte ”valggruppeprincip” og ejerforhold mv. forudsættes den ene af disse to pladser at skulle besættes af et medlem udpeget af Københavns Kommune.
Udpegningstype
Anbefaling om, at forholdstalsvalg (d´Hondts metode) fraviges, jf. løsningsafsnittet.
Vederlag
Nej.
Funktionsperiode
Funktionsperioden følger den kommunale valgperiode.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 3. december 2021
De valgte medlemmer og stedfortrædere fremgår af bilag 6 under punkt 1.
Overborgmesteren blev bemyndiget til at modtage de manglende navne.
For en opdateret liste over navne se kommunens hjemmeside:
Om medlemmer | Københavns Kommunes hjemmeside (kk.dk) (Hverv for valgperioden 2022-25).