Medlemsforslag om anvendelse af det sociale frikort
Medlemsforslag
Det foreslås,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Socialforvaltningen med inddragelse af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen at udarbejde en sag til politisk behandling inden marts 2023 om tiltag, der sigter mod at skabe en større grad af anvendelse af det sociale frikort.
(Stillet af Liberal Alliance)
Motivering
Efter snart 4 år med det sociale frikort, må vi konkludere at succesen har indhentet ordningen. Langt størstedelen af de udsatte borgere, der er visiteret til et socialt frikort, anvender ikke ordningen og kommer ikke i arbejde, jf. Socialstyrelsens “Evaluering af det sociale frikort 2022” (Evaluering af det sociale frikort 2022 — Socialstyrelsen - Viden til gavn).
En del af forklaringen kan findes i det manglende kendskab til ordningen hos landets arbejdsgivere og kommuner. Borgere med socialt frikort vil gerne arbejde, men bliver ikke godt nok oplyst om, hvordan de finder en arbejdsplads. Er de heldige at finde en arbejdsgiver, ved arbejdspladsen oftest ikke, hvordan ordningen administreres og lønnen udbetales eller hvem man kan henvende sig til med spørgsmål.
Det er afgørende, at udsatte borgere, der er visiteret til et socialt frikort, får håndholdt hjælp i form af jobmatching, følgeskab, påmindelser og opfølgning. Med den hjælp er der et stort potentiale ift. at skabe en større grad af anvendelse af ordningen med det sociale frikort i København, hvor flere kommer i beskæftigelse.
Forslagsstiller ønsker, at Københavns kommune iværksætter tiltag, der synliggør ordningen herunder særligt med rådgivning og jobmatching til både arbejdsgivere og borgere med socialt frikort. Et konkret tiltag kan være en social frikort-koordinator, som skal varetage alle henvendelser fra arbejdsgivere og borgere og have følgende funktioner:
- Vidensbank internt i kommunen og eksternt
- Myndighed ift. bevilling af det sociale frikort
- Være opsøgende i det lokale erhvervsliv
- Vejlede arbejdspladser ift. administration af ordningen
- Matche arbejdsplads og borger med socialt frikort
- Foretage opfølgning ude på arbejdspladserne
- Sikre at der er enighed om løn, arbejdstid og arbejdsopgaver
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 3. november 2022
Medlemsforslaget blev vedtaget uden afstemning.
Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning, som Alternativet tilsluttede sig:
”Partierne stemmer for medlemsforslaget og bakker op om ønsket om at udbrede det sociale frikort i København. I København er vi i front ift. at bruge ordningen og de steder, hvor det virker, skyldes det, at der en håndhold indsats. Det er dog vigtigt at holde fokus på, at en større udbredelse af ordningen kræver justeringer af ordningen fra Folketingets side. Der skal derfor afsættes midler til at styrke den håndholdte indsats, ordningen skal være permanent og det beløb, en frijobber må tjene, skal forhøjes.”