Mødedato: 03.11.2022, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Udpegning af medlemmer til Sundhedsklyngerne som følge af ændring af sundhedsloven (etablering af sundhedsklynger)

Se alle bilag

Som følge af ny organisering af sundhedsvæsenet i form af etablering af sundhedsklynger efter sundhedsloven er der behov for udpegelse af medlemmer til at repræsentere Københavns Kommune.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at udpege den til enhver tid siddende Sundheds- og Omsorgsborgmester til det politiske niveau i Sundhedsklynge Byen,
  2. at udpege den til enhver tid siddende Sundheds- og Omsorgsborgmester til det politiske niveau Sundhedsklynge Syd,
  3. at udpege den til enhver tid siddende næstforperson for Sundheds- og Omsorgsudvalget til det politiske niveau i Sundhedsklynge Byen,
  4. at den til enhver tid siddende Socialborgmester udpeges som 1. stedfortræder og den til enhver tid siddende Børne- og Ungdomsborgmester udpeges som 2. stedfortræder i Sundhedsklynge Byen og Sundhedsklynge Syd, mens den til enhver tid siddende næstforperson i Socialudvalget udpeges som 3. stedfortræder i Sundhedsklynge Byen,
  5. at godkende at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen kan udpege relevante medlemmer til det faglige-niveau i Sundhedsklyngerne.

(Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget)

Problemstilling

Sundhedsloven er 1. juli 2022 blevet ændret på baggrund af aftalen mellem Regeringen, Regionerne og KL om sammenhæng og nærhed i sundhedsvæsnet af 11. juni 2021. Aftalen medfører en ny organisering af sundhedsvæsnet, hvor samarbejdet organiseres i sundhedsklynger, som er et samarbejde mellem region, kommuner og almen praksis, og omfatter både somatik og psykiatri.

En sundhedsklynge oprettes omkring hvert akutsygehus. Det betyder, at Københavns Kommune indgår i to sundhedsklynger – Syd og Byen. Sundhedsklynge Syd er forankret omkring Amager og Hvidovre Hospital, mens Sundhedsklynge Byen er forankret omkring Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Der skal udpeges medlemmer til at repræsentere Københavns Kommune i Sundhedsklyngerne på politisk og fagligt niveau.

Som med alle politiske udpegninger, sker udpegninger kun for den pågældende politiske valgperiode.

Løsning

Med de nye sundhedsklynger skal indsatsen tænkes bedre sammen på tværs af sundhedsområdet og i relevant omfang mellem sundhedssektoren og de tilgrænsende sektorer bl.a. for at mindske ulighed i sundhed. Det gælder i forhold til forebyggelse af sygdom, ældre medicinske patienter, borgere med kroniske sygdomme og borgere med psykiske lidelser. Flere borgere skal opleve sammenhæng i behandlings-, rehabiliterings-, forebyggelses- og plejetilbud, når det gælder tilbud fra sygehuse, i kommunerne og almen praksis. Mere behandling og opfølgning vil fremover skulle løses i praksissektoren, i kommunerne og i hjemmet, herunder gennem udgående og virtuel sygehusbehandling.  

Sundhedsklyngen udgøres af et politisk niveau og et fagligt niveau.

Det politiske niveau består af regionsrådsmedlemmer, heriblandt regionsrådsformanden, borgmestrene for de deltagende kommunalbestyrelser og repræsentanter for almen praksis. Det politiske niveau betegnes den politiske sundhedsklynge.

Det faglige niveau består af embedsmænd, som repræsentanter for henholdsvis regionen, de deltagende kommuner, almen praksis og repræsentanter for patienter og pårørende. Det faglige niveau betegnes som den faglige sundhedsklynge.

Formandskabet i en sundhedsklynge varetages af regionsrådsformanden og en af de deltagende borgmestre. Sekretariatsbetjeningen varetages ligeligt af regionen og medformandskabskommunen. I Københavns Kommune varetages sekretariatsbetjeningen og mødeforberedelsen primært af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen suppleret af Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen alt efter emne, der behandles på det pågældende møde i sundhedsklyngen.

Børne- og Ungdomsforvaltningen er blevet hørt i forbindelse med udpegelserne, hvor Børne- og Ungdomsforvaltningen har vurderet, at der er ikke behov for Børne- og Ungdomsudvalgets stillingtagen i sagen.

Arbejdet omkring sundhedsklyngerne er allerede igangsat som forberedelse på lovforslagets vedtagelse. Der er regi af Kommunekontaktrådet (KKR) sket fordeling af mandaterne i Sundhedsklyngerne som led i den politiske konstituering i KKR. Det betyder, at der i sundhedsklynge Byen er truffet beslutning om, at Københavns Kommune varetager formandsposten på vegne af de deltagende kommuner. Ishøj Kommune vil varetage formandsposten i Sundhedsklynge Syd. Derudover er der fsva, Sundhedsklynge Byen, som omfatter Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune, indgået en aftale imellem regionen, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune for at sikre paritet mellem region og kommunesiden - med fire repræsentanter fra hver. Oprindeligt skulle kommunesiden kun have to pladser.

Det hidtidige samarbejde i sundhedsvæsnet har politisk været forankret i Sundhedskoordinationsudvalg og Praksisplanudvalg, hvor Sundheds- og Omsorgsborgmesteren har deltaget på vegne af Københavns Kommune og ligeledes udpeget via KKR. Etableringen af sundhedsklyngerne indebærer, at sundhedskoordinationsudvalg og praksisplanudvalg er nedlagt og der er i stedet etableret et Sundhedssamarbejdsudvalg, som bl.a. består af de kommunale medformænd i de politiske sundhedsklynger. Udpegelsen af Sundheds- og Omsorgsborgmesteren til de politiske sundhedsklynger vil følge kompetencefordeling efter Københavns Kommunes styrelsesvedtægt og den hidtidige praksis på området.

I Sundhedsklyngen Byen, vil det i udgangspunktet være næstforpersonen for Sundheds- og Omsorgsudvalget, som vil deltage på mødet. Hvis hovedvægten i dagsordenen er psykiatri, vil det i udgangspunktet være Socialborgmesteren, der deltager. Der skal derfor ske en vurdering af dagsordenens indhold ved hvert enkelt møde.

Der stilles forslag om, at der udpeges en række stedfortrædere til at deltage på møderne i sundhedsklyngerne. Tanken med stedfortræderlisten er, at det skaber fleksibilitet i forhold til mødedeltagelsen. Når der således er forhold vedrørende fx social- eller børneområdet på dagsordenen i sundhedsklyngerne, giver det mulighed for, at de udpegede medlemmer til sundhedsklyngerne kan melde afbud, således en af de relevante stedfortrædere kan deltage på mødet, såfremt der er behov for det. Det foreslås, at stedfortræderfunktionen for Sundheds- og Omsorgsborgmesteren og næstforpersonen i Sundheds- og Omsorgsudvalget i Sundhedsklynge Byen og Syd varetages efter følgende liste:

 

Sundhedsklynge Byen

Sundhedsklynge Syd

1. stedfortræder

Socialborgmesteren

Socialborgmesteren

2. stedfortræder

Børne- og Ungdomsborgmesteren

Børne- og Ungdomsborgmesteren

3. stedfortræder

Næstforpersonen i Socialudvalget

 

 

Tabel 1. Suppleantliste.

Der er færre stedfortrædere i Sundhedsklynge Syd, da Københavns Kommune kun har én plads i den klynge.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Godkender Borgerrepræsentationen den formelle udpegelse, orienteres Sundhedsklynge Byen og Syd om udpegelserne.

Jakob Krogh                                             / Mikkel Boje

Oversigt over politisk behandling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen indstiller over for Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget, at anbefale over for Borgerrepræsentationen,

  1. at udpege den til enhver tid siddende Sundheds- og Omsorgsborgmester til det politiske niveau i Sundhedsklynge Byen,
  2. at udpege den til enhver tid siddende Sundheds- og Omsorgsborgmester til det politiske niveau i Sundhedsklynge Syd,
  3. at udpege den til enhver tid siddende næstforperson for Sundheds- og Omsorgsudvalget til det politiske niveau i Sundhedsklynge Byen,
  4. at den til enhver tid siddende Socialborgmester udpeges som 1. stedfortræder og den til enhver tid siddende Børne- og Ungdomsborgmester udpeges som 2. stedfortræder i Sundhedsklynge Byen og Sundhedsklynge Syd, mens den til enhver tid siddende næstforpersonen i Socialudvalget udpeges som 3. stedfortræder i Sundhedsklynge Byen,
  5. at godkende at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen kan udpege relevante medlemmer til det faglige-niveau i Sundhedsklyngerne.

 

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 12. oktober 2022

Socialudvalget anbefalede indstillingen over for Borgerrepræsentationen.

 

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling. 

 

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 13. oktober 2022

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 3. november 2022

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top