Mødedato: 03.11.2005, kl. 17:30

Forespørgsel til overborgmesteren

Se alle bilag

Forespørgsel til overborgmesteren

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 3. november 2005

 

 

BR 608/05

Forespørgsel til overborgmesteren

Forespørgsel til overborgmesteren

 

 

(Stillet af Hellen Hedemann, Trine Schaltz, Charlotte Wieth-Klitgaard, Frank Hedegaard, Bjarne Fey, Heinrich Metz, Sven Milthers, Jens Johansen og Bo Asmus Kjeldgaard (alle F)):

Overborgmesteren bedes overfor Borgerrepræsentationen redegøre for de aktuelle forhandlinger med Staten om overdragelse af Christiania. Herunder hvilke aftaler der er indgået i forbindelse med drøftelser af de kommunaløkonomiske konsekvenser af lovforslaget.

Derudover bedes Overborgmesteren redegøre for hvordan overdragelsen af beboerrådgivningen 'Herfra og Videre'' og ''Sundhedshuset' samt andre sociale aktiviteter, er aftalt sker til Københavns Kommune.

 

 

INDSTILLING

(Stillet af Hellen Hedemann, Trine Schaltz, Charlotte Wieth-Klitgaard, Frank Hedegaard, Bjarne Fey, Heinrich Metz, Sven Milthers, Jens Johansen og Bo Asmus Kjeldgaard (alle F)):

 

Overborgmesteren bedes overfor Borgerrepræsentationen redegøre for de aktuelle forhandlinger med Staten om overdragelse af Christiania. Herunder hvilke aftaler der er indgået i forbindelse med drøftelser af de kommunaløkonomiske konsekvenser af lovforslaget.

 

Derudover bedes Overborgmesteren redegøre for hvordan overdragelsen af beboerrådgivningen 'Herfra og Videre'' og ''Sundhedshuset' samt andre sociale aktiviteter, er aftalt sker til Københavns Kommune.

 

Motivering:

 

Den 1/1 2006 er det planlagt at Københavns Kommune skal overtage Christianiaområdet. Til dato er der ikke blevet forelagt nogen samlet plan for Borgerrepræsentationen, der redegør for hvordan overdragelsen vil ske eller hvilke aftaler der er indgået med Staten omkring overtagelsen.

 

I juni 1989 vedtog folketinget Christianialoven, som muliggjorde Christianias fortsatte anvendelse af området. Udover en afklaring af brugsretten, havde Christianialoven et formål om at skabe fremdrift i lovliggørelsen af Christianiaområdet samt at sikre en udvikling hen imod en åbning af Christiania som beboelse og samtlige fristadens arealer for det øvrige Christianshavn.

 

Ved en redegørelse, afgivet af forsvarsministeren og justitsministeren, den 6. maj 2003 blev det meddelt, at målene ikke i tilstrækkelig grad var blevet realiseret og regeringen tilkendegav i den forbindelse, at den ville gennemføre en ny politik på området.

 

På den baggrund nedsatte regeringen Christianiaudvalget 'som fik til opgave at tilvejebringe forslag til en overordnet helhedsplan for den fremtidige udvikling af Christianiaområdet og en handlingsplan og en tidsplan for udvikling af området. Udvalget fik endvidere til opgave at udarbejde forslag til ny lovgivning. jfr. Bemærkninger til lovforslaget..

 

Den 31. marts 2004 fremsatte regeringen ved forsvarsministeren et lovforslag til Lov om ændring af lov om anvendelse af Christianiaområdet. Et flertal i folketinget vedtog lovforslaget til ikrafttræden den 15. juni 2004, jfr. lovforslagets § 2 .

 

Som følge af vedtagelsen overtog Forsvarsministeriet pr. 15. juni 2004 ansvaret for Christianiaområdet, herunder at muliggøre en udvikling af Christianiaområdet som et bæredygtigt kvarter i København i overensstemmelse med den planlægning, der gennemføres for området. (jfr.§1, Lov om ændring af lov om anvendelse af Christianiaområdet).

 

Ved lovændringen blev det fastlagt, at Københavns Kommune indtræder som myndighed på de områder, som den tidligere lovs § 8 henlagde til en ministerbemyndigelse. Desuden fastlægges der i loven, at Københavns Kommune skal afholde udgifter til eventuel genhusning og godtgørelse til virksomheder. De konkrete rammer for overgangen skulle besluttes ved forhandlinger med staten.

 

Københavns Kommune anførte, at staten har et særligt ansvar efter 30 års manglende vedligeholdelse af kaserneområdet.', jfr. høringssvar om Christiania, ØU den 23. marts 2004. Af forhandlingsresultatet om Københavns Kommunes forhold i 2006, fremsendt af Finansministeriet den 15. juni 2004, fremgår det under punktet Christiania, at i forlængelse af bemærkningerne til Christianialoven skal der i den forbindelse være en drøftelse mellem parterne af de offentlige udgiftskonsekvenser.

 

Den i lovforslaget anførte bemærkning om, at 'det er hensigten, at omdannelsen af Christianiaområdet økonomisk skal hvile i sig selv for staten, vil indebære, at de indtægter staten opnår fra salg af området, herunder de eksisterende bygninger og byggeretter, forudsættes at skulle anvendes til reetablering af voldanlæggene og ekstraordinær renovering af visse bygninger

Det fremgår af bemærkningerne til lovteksten, at lovforslagets kommunaløkonomiske konsekvenser skal drøftes med Københavns Kommune. På nuværende tidspunkt, hvor valg af ejerformer m.v. ikke er fastlagt, er det vanskeligt at vurdere de økonomiske konsekvenser for kommunen. Det er dog en kendsgerning, at Københavns Kommune kan forvente øgede udgifter på det social- og sundhedsmæssige område (Staten er blevet gjort opmærksom på potentielle udgifter på godt 60 mill.kr)

 

Allerede på et tidligt tidspunkt i forløbet er det blevet tilkendegivet, at Slots- og Ejendomsstyrelsen ønskede at overdrage sine særlige sociale aktiviteter på Christiania til Københavns Kommune pr. 1. januar 2006. Det drejer sig om aktiviteterne 'Herfra og Videre' (beboerrådgivning) og 'Sundhedshuset' I brev til Økonomiforvaltningen den 9. september 2005 skriver Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at 'Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen kan ikke i sin andel af Københavns Kommunes bloktilskud fra staten se disse midler og antager, at disse midler er afsat indenfor Økonomiforvaltningens budget. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen forventer, at overdragelsen af beboerrådgivningen ''Herfra og Videre'' samt ''Sundhedshuset'' sker til den kommende Socialforvaltning i Københavns Kommune. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen anmodede derfor om, at en bevilling på 2,6 mill.kr. i 2005-priser blev overført til den kommende Socialforvaltnings budget 2006 i forbindelse med vedtagelsen af budget 2006.'.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen forventede, at Økonomiforvaltningen ville medtage disse problemstillinger herunder merudgifter som følge af overtagelse af drift af Christianias institutioner, andre merudgifter på de sociale områder, hvis Christianias Fælleskassesystem ophører og merudgifter til boligstøtte, i drøftelserne af de kommunaløkonomiske konsekvenser af lovforslaget med regeringen. Høringssvar om Christiania til ØU den 23. marts 2004.

 

På trods af diverse henvendelse og klare udmeldinger fra staten (i forbindelse med forhandlinger om kommunens økonomi i både 2005 og 2006) omkring drøftelse af kommunale udgiftskonsekvenser i forbindelse med overdragelse af Christianiaområdet til kommunen, er det ikke lykkedes at få overført midler til fremtidig drift af institutionerne 'Herfra og Videre' og 'Sundhedshuset'.

 

Slots- og Ejendomsstyelsen henholder i brev af den 29. august til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen sig til, at 'bemærke, at det fremgår af forarbejderne til Christianialoven, at eftersom staten ikke blev kompenseret ved lempelsen af den kommunale administration som følge af gennemførelsen af Christianialoven, kan der ikke forventes modgående kompensation som følge af genindtræden af den almindelige lovgivning. Følgelig ser Slots- og Ejendomsstyrelsen ingen muligheder for på det foreliggende grundlag at foretage yderligere i forbindelse med kommunens anmodning om overførsel af den omtalte bevilling, der efter styrelsens opfattelse må anses for at være en særlig bevilling til finansiering af statens midlertidige varetagelse af kommunale opgaver som følge af Christianialoven af 1989.'.

 

På den baggrund bedes Overborgmesteren give en status på overtagelsen af Christiania samt redegøre for hvordan København kompenseres for de merudgifter der er forbundet med en overtagelse som kan sikre de eksisterende sociale projekter.

 

 

 < /span>

 

 

 

Til top