Mødedato: 03.06.2021, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Medlemsforslag om bydækkende analyse af fremkommelighed for gangbesværede borgere og besøgende i Københavns Kommune

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med andre relevante forvaltninger at udarbejde et forslag til politisk behandling om at foretage en undersøgelse af, hvorledes borgere og besøgende med gangbesvær kan komme rundt i byen på alle tidspunkter af døgnet,
  2. at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med andre relevante forvaltninger at udarbejde et forslag til politisk behandling om at afdække vedtagne fremtidige projekter, der potentielt kan forringe fremkommeligheden midlertidigt grundet omlægning af busruter og utilstrækkelig infrastruktur som ufarbare fortove og stier m.v. som følge af byudvikling.

(Stillet af Dansk Folkeparti)

Motivering

På baggrund af den seneste tids artikler om handicapvenlighed og mangel på samme, fornemmes en politisk enighed om, at der skal arbejdes på at gøre København mere handicapvenligt.

Derfor mener vi i Dansk Folkeparti, at tiden er inde til at få kortlagt, hvor der kunne være behov for afværgeforanstaltninger til gavn for borgere og besøgende med gangbesvær, når byudvikling og turisme står til at tage fart igen i en lang tid med Corona.

Genåbningen er kun til begrænset gavn for borgere og besøgende med gangbesvær, når det betyder, at der er for langt ned til bussen på krykker eller med stativ, når der mangler en kørestolsrampe i bussen, når der mangler en lift på metrostationen, og når det ikke er til at komme frem på fortovet på grund af skæve fliser og høje kanter m.v.

Særligt mens byggerier og omlægning af busruter står på, har vi set eksempler på, at der har manglet tilbud om særkørsel til gangbesværede og gangarealer har været for ustabile til at kunne anvende for borgere og besøgende med funktionelt handicap af denne art. Og i flere måneder ad gangen. Det er samtidig kommet frem, hvor besværligt det kan være for feriegæster med særlige behov at køre i taxa, når de vil, fordi liftbussen kun kører i bestemte tidsrum om dagen.

Derfor mener vi i Dansk Folkeparti, at en gennemgående bydækkende analyse om fremkommelighed for borgere med gangbesvær uanset transportform, tidspunkt og bopæl er altafgørende for at sikre, at der altid vil være mulighed for gangbesværede at komme frem og hjem på lige fod med øvrige borgere og besøgende.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 3. juni 2021

Et forslag fra Socialdemokratiet og Venstre om at udvalgshenvise medlemsforslaget til Teknik- og Miljøudvalget blev vedtaget uden afstemning. 

 

SF afgav følgende protokolbemærkning:

"SF er ked af at tilgængeligheden er blevet værre og ikke bedre i denne periode i København. Byens Handicapråd og Ældreråd har gentagne gange gjort os politikere opmærksom på problemet uden der er sket forbedringer af tilgængeligheden. Vi håber, at forslaget vil føre til, at der bliver gjort noget ved tilgængeligheden, så byens ældre og borgere der lever med handicap kan bevæge sig trygt rundt i byen. Vi håber også meget at Teknik- og Miljøforvaltningen vil benytte muligheden for at inddrage Handicaprådet og Ældrerådet i arbejdet, og at forvaltningen ligeledes vil høre Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget i deres arbejde."

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne ønsker, at arbejdet med at skabe en mere tilgængelig by for gangbesværede borgere og besøgende i København udvalgshenvises til Teknik- og Miljøudvalget, som har ansvaret for byens infrastruktur og en række overordnede politikker for tilgængeligheden i Københavns Kommune såsom Københavns Kommunes handicappolitik samt ”Fællesskab København” og ”Arkitekturpolitik København 2017-2025”, hvor der bl.a. i fast dialog med ældrerådet og handicaprådet arbejdes med byens tilgængelighed og med at planlægge, udforme og indrette byens arkitektur, så den understøtter menneskers mulighed for fysisk bevægelse.”

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne ønsker at understrege, at ansvaret for at sikre fremkommelighed og tilgængelighed for gangbesværede medborgere i byen allerede er placeret i Teknik- og Miljøforvaltningen, men at den del af medlemsforslaget, som vedrører MOVIAs bussers indretning og anden offentlig transport, er Økonomiforvaltningens ansvar og vil skulle udvalgshenvises til ØU. ”

Til top