Medlemsforslag om flere studiepladser på velfærdsuddannelserne i hovedstaden
Medlemsforslag
Det foreslås,
- at borgerrepræsentationen pålægger overborgmesteren på Borgerrepræsentationens vegne at rette henvendelse til regeringen om at udvide antallet af studiepladser på velfærdsområderne i hovedstaden.
(Stillet af SF)
Motivering
I den politiske debat er der nok engang stemmer, der taler for at flytte uddannelsespladser væk fra de store byer.
I København er der i forvejen store udfordringer med at rekruttere nok personale på velfærdsområderne, og det bliver næppe bedre, hvis vi sender de unge Københavnere, der gerne vil have en uddannelse indenfor velfærdsområderne, til Jylland for at få uddannelsen.
Derfor er ønsket bag dette forslag, at overborgmesteren skal kontakte regeringen, med henblik på, at der ikke skal skubbes velfærdsuddannelsespladser ud af hovedstaden, men at der tværtimod skal oprettes flere.
Studiepladserne bør oprettes bredt indenfor velfærdsområdet eksempelvis sygeplejersker, pædagoger og på social- og sundhedsuddannelserne, og der bør samtidig afsættes flere ressourcer til uddannelserne, så fastholdelsen på uddannelserne kan sikres.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 3. juni 2021
Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) om tilføjelse til 1. at:
”herunder studiepladser til eksisterende merituddannelser som pædagog og lærer med en lempelse af krav til optagelse så kravet om tidligere erhvervserfaring bortfalder”.
Det af Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev vedtaget med 39 stemmer imod 14. 1 medlem undlod at stemme.
For stemte: Ø, B, F, V, Å, C, O, Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti, Løsgænger Kåre Traberg Smidt og Løsgænger Peter Dits Christensen.
Imod stemte: A.
Undlod at stemme: Løsgænger Kasandra Behrndt-Eriksen.
Medlemsforslaget blev herefter vedtaget uden afstemning.
Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning, som Det Konservative Folkeparti valgte at tilslutte sig:
“Hvis regeringen kommer igennem med sine planer om et loft over antallet af uddannelsespladser i København og en tvungen udflytning af lærer- og pædagoguddannelserne, så vil København ikke have nogen mulighed for at få uddannet og rekrutteret tilstrækkeligt med pædagoger og lærere til at vi kan leve op til de krav, som Folketinget selv stiller om andelen af uddannede medarbejdere i daginstitutioner og skoler. Planerne vil sandsynligvis også føre til, at væsentligt færre unge samlet set vil søge ind på læreruddannelserne og pædagoguddannelserne, samtidig med at kvaliteten af uddannelserne vil blive væsentligt forringet, så man om ti år over hele landet vil mangle endnu flere uddannede lærere og pædagoger end i dag. Der er behov for en udbygning af velfærdsuddannelserne i BÅDE de fire største byer såvel som etablering af nye stærke uddannelsesmiljøer uden for, derfor er regeringens planer om at beskære de eksisterende uddannelser og lave underfinansierede udflytninger den helt forkerte vej at gå.”
Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
“Radikale Venstre mener, at den socialdemokratiske regering rammer helt ved siden af med deres udspil “Tættere på - Flere uddannelser og stærke lokalsamfund”. Der er nemlig hverken flere uddannelser eller et stærkere lokalsamfund tilbage, hvis man lykkes med at flytte 1.300 velfærdsuddannelser ud af København. Vi ønsker ikke bare flere velfærdsuddannelser, men vi ønsker også, at man ser yderligere på rekrutteringen til Københavns Kommunes velfærdsstillinger såsom sygeplejerske, pædagoger, lærer og socialrådgiver. Dette vil vi derfor rejse i borgerrepræsentationen ved et kommende møde.”
Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”I Dansk Folkeparti ser vi positivt på udflytning af uddannelser, da de dominerer for meget i København. Vi stemmer dog for forslaget, da det giver god mening at støtte uddannelsesforløb, der har direkte indflydelse på hovedstadens hårdt pressede velfærd grundet alt for lidt kvalificeret personale."
Socialdemokratiet afgav følgende protokolbemærkning, som Det Konservative Folkeparti valgte at tilslutte sig:
”Socialdemokratiet stemmer for forslaget med bevidstheden om, at der allerede i dag er mangel på uddannede skolelærere, pædagoger og sygeplejersker i København. Derfor er det helt afgørende, at vi styrker kvaliteten på velfærdsuddannelserne, så det bliver muligt at tiltrække flere studerende, så vi kan rekruttere veluddannede medarbejdere og tilbyde københavnerne den velfærd, de har krav på.”