Medlemsforslag om solceller på kommunale tage
Medlemsforslag
Det foreslås,
- at overborgmesteren på vegne af Københavns Borgerrepræsentation retter fornyet henvendelse til regeringen med en opfordring til at få ændret lovgivningen, så det bliver økonomisk rentabelt for Københavns Kommune at opsætte solceller på kommunale tage.
(Stillet af Venstre)
Motivering
Daværende overborgmester Frank Jensen fremsendte den 29. oktober 2018 på vegne af Borgerrepræsentationen en henvendelse til daværende Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholt om at fjerne de blokeringer, som hæmmer kommunernes mulighed for at opsætte og drive solcelleanlæg på eksisterende bygninger. Af svaret fremgår, at den daværende regering ikke fandt det aktuelt at ændre på reglerne for kommunerne for opsætning af solceller på eksisterende bygninger.
Siden da er der kommet en ny regering, og Venstre foreslår, at overborgmesteren på ny retter henvendelse for at få reglerne ændret. Venstre vil gerne fremme den grønne omstilling med smarte greb og mener, at solceller på tage af eksisterende kommunale bygninger er et sådant greb, der vil bidrage til at reducere CO2-aftrykket. KEID har tidligere estimeret, at der er yderligere ca. 250 kommunale bygninger, som er placeret i forhold til solen sådan, at det vil være relevant at opsætte solcelleanlæg på dem.
Under de gældende regler for solcelleanlæg på kommunale bygninger gælder, at el produceret af solcelleanlæg, der bliver opsat på bestående bygninger ikke kan bruges af kommunen/institutionen, men skal sælges til et kommunalt forsyningsselskab. Opsætning af solcelleanlæg på eksisterende bygninger er derfor økonomisk set en underskudsforretning for Københavns Kommune.
For solcelleanlæg, der er opsat i forbindelse med nybyggeri, er det tilladt for kommunen at forbruge energien, mens den produceres (øjebliksafregning), dog kun i den ejendom, hvor solcelle-anlægget er placeret. Opsætning af solcelleanlæg i forbindelse med nybyggeri tjener til at reducere CO2-aftrykket ved de kommunale aktiviteter, der foregår i de konkrete ejendomme. Hertil kommer, at de konkrete kommunale institutioner får en ikke ubetydelig mængde gratis el når anlægget producerer el i ”åbningstiden”. Dette kan mærkes på institutionens driftsregnskab.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 3. juni 2021
Medlemsforslaget blev vedtaget uden afstemning.