Endelig vedtagelse af lokalplan Lønstrupgård, Vanløse
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan Lønstrupgård, der vil muliggøre etablering af 52 nye almene tagboliger og to almene rækkehusbebyggelser i den eksisterende almene boligbebyggelse Lønstrupgård.
Indstilling
Indstilling om,
- at godkende lokalplan Lønstrupgård (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Den almene boligafdeling Lønstrupgård i Vanløse ønsker at renovere den eksisterende boligbebyggelse og etablere ca. 52 nye almene tagboliger og to almene rækkehusbebyggelser. Lokalplanforslaget blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 8. februar 2016 og har været i høring fra den 24. februar til den 20. april 2016. Forvaltningen har modtaget ti henvendelser. Lokalplanforslaget har efterfølgende været i supplerende høring fra den 26. september 2017 til den 26. oktober 2017, hvor forvaltningen har modtaget fem henvendelser. Høringerne har givet anledning til ændringsforslag.
Løsning
Lokalplanen muliggør ca. 52 nye almene tagboliger, heraf 10 almene ungdomsboliger, med et etageareal på i alt ca. 4.000 m2 etageareal. Endvidere ønsker den almene boligafdeling ca.18 almene rækkehuse muliggjort med et etageareal på i alt ca. 1.900 m2 på en ubebygget grund i bebyggelsen. Formålet er at fremtidssikre den almene boligafdeling Lønstrupgård og fastholde en varieret beboersammensætning ved at give området et arkitektonisk løft og give mulighed for en større variation i boligtyperne. Der er ikke i lokalplanforslaget stillet krav til minimum 25 % almene boliger i dette projekt, hvor bygherre ønsker at realisere 100 % af det nye etageareal til almene boliger. Der er redegjort yderligere for dette i bilag 10.
Den endelige vedtagelse af lokalplanen har hidtil afventet sagen om tilsagn til kommunal støtte til de nye almene boliger, så de to sager kunne forelægges samtidig. Støttesagen afventer imidlertid bl.a. beboerprocesser i afdelingen. Plansagen bliver forældet tre år efter den er sendt i offentlig høring, så for at sikre, at plansagen ikke skal starte forfra, er der behov for at plansagen afsluttes inden. Støttesagen vil blive forelagt på et senere tidspunkt. Projektet skal dermed følge lokalplanen.
Forslag til ændringer
Bygherre fremsendte i forlængelse af den offentlige høring en ansøgning om et alment rækkehusprojekt på den ubebyggede grund i den nordlige del af lokalplanområdet mod Vanløse Byvej (matr. nr. 3575 Vanløse). På den ubebyggede grund i lokalplanforslaget er muliggjort én bygning i op til 16 meter (4 etager). Bygherre ønskede i stedet opført to bygninger med rækkehuse i maksimalt 12 meter (3 etager). Bebyggelsesprocenten på 110 fastholdes. Bygherre ønskede endvidere byggefeltet udvidet til at gå til skel mod Vanløse Byvej i stedet for med en afstand på 6,5 meter mod vejlinjen for at sikre lys mellem rækkehusene. Disse ændringer har været i supplerende høring. På baggrund af den supplerende høring foreslår forvaltningen de ønskede ændringer med den præcisering, at bygningernes højde på den ubebyggede grund maksimalt må være 12 meter i overensstemmelse med rækkehusprojektet. Tagboligerne kan fortsat være op til 16 meters højde.
På baggrund af den offentlige høring foreslås endvidere en række ændringer vedrørende krav til gennemsnitsstørrelse for tagboliger, krav til trappenedgange samt indretning af kantzoner. Herudover foreslår forvaltningen, at bestemmelsen om regnvand præciseres, så den er opdateret med skybrudsplanen samt med regnvandsløsninger for det almene rækkehusprojekt. Endvidere foreslår forvaltningen enkelte præciseringer i forhold til beskrivelse af rækkehusprojektet, placering af parkering og terrasser samt retningslinjer for dispensationer. Alle præciseringer og ændringer er beskrevet i høringsafsnittet samt i bilag 7 og 9.
Borgermøde
Vanløse Lokaludvalg holdt borgermøde den 3. april 2016 om projektet. På mødet blev der i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen afholdt en workshop med ca. 35 borgere. Der var drøftelser om bl.a. byggehøjde, elevatorer, altaner og kantzoner. Disse emner indgår også i høringssvarene. Lokaludvalget har lavet en opsamling fra workshoppen, der er vedlagt som bilag 8.
Høring
De ti modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 5. De fem modtagne henvendelser i den supplerende høring vedlægges som bilag 6. I bilag 7 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.
Høringssvar fra Vanløse Lokaludvalg (bilag 5, henvendelse nr.6 og bilag 6, henvendelse nr. 5)
Lokaludvalget tilslutter sig principperne i planen og mener, at forslaget tilfredsstillende skaber rammer for både fortætning og evt. kommende projekt angående lokal afledning af regnvand (LAR). Den supplerende høring har ikke givet anledning til yderligere bemærkninger.
Forvaltningens bemærkninger:
Forvaltningen kan bemærke, at bygherre har oplyst, at der er forventning om at opnå tilskud fra HOFOR til at aflede regnvand lokalt (LAR-anlæg) i gårdrummene.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser:
- En beboer spørger, hvor de unge skal bo, hvis man fjerner 14 hybler (1 værelses boliger).
- Afdelingsbestyrelsen i Lønstrupgård, boligforeningen 3B og flere beboere peger på, at trapper til altaner i stuelejligheder især mod offentlig vej ikke vil blive anvendt til ophold, da der er kort afstand til vejanlægget og bekymring for utryghed og indbrud.
- Bygherre ønsker, at gennemsnitskravet på 95 m2 for tagboligerne nedsættes på grund af den eksisterende bygningsgeometri samt ønsket om ungdomsboliger. Endvidere ønsker bygherre, at kantzoner kan være ned til 3,5 meter i stedet for 5 meter af hensyn til et nyt haveanlæg, og at det præciseres, at cykelparkering ikke må placeres op ad facader.
- To beboere er bekymrede for skyggevirkningen især i den lille gård. En borger overfor byggefeltet med rækkehusene har gjort indsigelse mod udsigt til et nyt lejlighedskompleks.
- To beboere peger på, at området er præget af trafikale udfordringer.
Forvaltningens bemærkninger:
- Bygherre oplyser, at hyblerne (1 værelses boliger) er utidssvarende og reelt for små som ungdomsboliger. Boligforeningen ønsker at nedlægge 14 hybler for at kunne etablere elevatorer til nye tilgængelighedsboliger (boliger tilgængelige for personer med funktionsnedsættelser). Hyblerne udlejes på 1-årige kontrakter og i en kortere periode, når ombygningen nærmer sig. I stedet etableres 10 nye ungdomsboliger. Forvaltningen bemærker, at godkendelse af at nedlægge hybler skal ske i forbindelse med sagen om tilsagn til kommunal støtte.
- Forvaltningen er enig i, at trappenedgange ud til vej- og parkeringsarealer ikke på samme måde som mod de fælles gårdanlæg understøtter tryghed og en større brug af fællesarealerne. På den baggrund foreslår forvaltningen, at det mod offentlig vej skal være en mulighed men ikke et krav at lave en trappenedgang.
- Forvaltningen vurderer på baggrund af bygherres høringssvar, at geometrien i de eksisterende bygninger og ønsket om ungdomsboliger hindrer, at gennemsnitskravet kan opfyldes. Gennemsnitskravet for tagboliger foreslås derfor nedsat fra 95 m2 til 85 m2. Denne ændring er i overensstemmelse med Kommuneplanen. Endvidere foreslås som ønsket af bygherre, at dybden af kantzoner kan være ned til 3,5 meter, så det eksisterende haveanlæg ikke bliver indskrænket. Endelig foreslås, at placering af cykelparkering beskrives i bestemmelsen i stedet for en henvisning til tegning nr. 3, da placeringen her er principiel.
- Vedrørende bekymring for udsigt til et lejlighedskompleks kan bemærkes, at der ikke er planlagt lejligheder med opgange men rækkehuse i tre etager på den ubebyggede grund. I overensstemmelse med rækkehusprojektet foreslår forvaltningen, at bygningshøjden i dette byggefelt nedsættes fra maksimalt 16 meter (4 etager) til maksimalt 12 meter (3 etager). Skygger fra rækkehusene berører ikke ejendomme overfor byggefeltet. Nye tagboliger er placeret på de nord- og østliggende blokke, så skygger fortrinsvis falder ud over vejarealer og væk fra gårdanlæggene. Forvaltningen vurderer på den baggrund, at skyggevirkningerne som følge af de nye boliger vil være begrænsede i forhold til den eksisterende situation. Skyggediagrammer kan ses i bilag 2 og 3.
- Forvaltningen er opmærksom på områdets generelle trafikudfordringer. Forvaltningen vurderer, at trafikken til de nye boliger øges beskedent i forhold til områdets nuværende trafik og vil kunne håndteres på de omkringliggende veje.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven. Indstilling om tilsagn til kommunal støtte til etablering af almene boliger på stedet vil blive forelagt Borgerrepræsentationen særskilt.
Pernille Andersen /Karsten Biering Nielsen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende lokalplan Lønstrupgård (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 9. april 2018
Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Alternativet fremsatte følgende ændringsforslag:
”At parkeringsnormen fastsættes til 1 plads pr. 150 m2 etageareal, dog 1 plads pr. 100 m2 etageareal til detailhandel og 1 plads pr. 300 m2 etageareal for kollegie- og ungdomsboliger samt plejeboliger.”
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med fire stemmer mod fire. Ingen undlod at stemme.
For stemte: F, Ø og Å.
Imod stemte: A og C.
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 24. april 2018
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 3. maj 2018
Enhedslisten, Alternativet, SF genfremsatte deres ændringsforslag (ÆF1) fra udvalgsbehandlingen, som Radikale Venstre tilsluttede sig:
”At parkeringsnormen fastsættes til en plads pr. 150 m2 etageareal, dog 1 plads pr. 100 m2 etageareal til detailhandel og 1 plads pr. 300 m2 etageareal for kollegie- og ungdomsboliger samt plejeboliger.”
Det af Enhedslisten, Alternativet, SF og Radikale Venstre genfremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 26 stemmer imod 27. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø, Å, B og F.
Imod stemte: A, V, C, O og I.
Selve indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.