Kvarterplan Folehavekvarteret
Indstilling
Indstilling om,
- at kvarterplanen for ”Områdefornyelsen Folehavekvarteret” godkendes, jf. bilag 2.
- at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at godkende ændringer i kvarterplanen inden for den fastsatte økonomiske ramme.
- at vedtægter for Områdefornyelsen Folehavekvarteret godkendes, jf. bilag 3.
- at der frigives en anlægsbevilling på 29,0 mio. kr. til realisering af projekterne i kvarterplanen for Områdefornyelsen Folehavekvarteret. Anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, jf. økonomiafsnittet og bilag 4.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 19. september 2016 at ansøge staten om støtte til en områdefornyelse i Folehavekvarteret i Valby Syd. Borgerrepræsentationen godkendte den 22. juni 2017 modtagelsen af statens støtte på 6,8 mio. kr., og at Områdefornyelsen Folehavekvarteret blev sat i gang, jf. bilag 1. Forvaltningen har på baggrund heraf udarbejdet forslag til kvarterplan for Områdefornyelsen Folehavekvarteret, jf. bilag 2.
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til kvarterplanen og frigivelse af anlægsmidler, så realiseringsfasen kan påbegyndes.
Løsning
Områdefornyelsen er en helhedsorienteret indsats, der fra 2018 til 2023 arbejder med fysiske, sociale og kulturelle indsatser. Københavns Kommune og Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har tilsammen afsat i alt 30 mio. kr. Områdefornyelsen Folehavekvarteret er geografisk placeret i et udsat byområde i Valby Syd, jf. oversigtskortet i bilag 5. Her er beboernes uddannelsesgrad, tilknytning til arbejdsmarkedet, sundhed og tryghed under gennemsnittet for København. Folehavekvarteret er fysisk isoleret fra den omkringliggende by af store indfaldsveje og har ikke gennemgået den store udvikling siden det blev anlagt efter 2. verdenskrig. I modsætning hertil, sker der en hastig udvikling af områderne omkring Folehavekvarteret som eksempelvis Grønttorvet.
Kvarterplanen er blevet til i et samarbejde mellem Teknik- og Miljøforvaltningen, lokale beboere og aktører, investorer i og omkring kvarteret samt de øvrige kommunale forvaltninger. Den beskriver visionen for udviklingen af kvarteret, hvilke projekter Områdefornyelsen skal sætte i gang, og hvordan Områdefornyelsens budget skal fordeles, jf. bilag 2. Se endvidere bilag 6, som er et kort resumé af kvarterplanens indhold og Områdefornyelsens organisering.
Flere kommunale forvaltninger har planlagt fysiske og sociale udviklingsprojekter i kvarteret, ligesom de almene boligorganisationer har planlagt både fysiske og sociale helhedsplaner. Denne Områdefornyelse har en unik mulighed for at skabe synergi mellem egne aktiviteter og de planlagte initiativer i kvarteret og herigennem skabe et attraktivt, velfungerende kvarter med gode forbindelser til omkringliggende byudviklingsområder. For at udnytte denne synergi indgår Områdefornyelsen i tre strategiske partnerskaber:
-
Et samarbejde mellem den almene boligorganisation 3B og alle forvaltningerne med undtagelse af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen om at lave en fælles udviklingsplan for den fysiske udvikling af kvarteret. Udviklingsplanen skal vise, hvordan kommunale nybyggerier, uderum og funktioner og dele af 3Bs arealer og bygninger bedst muligt udnyttes. Udviklingsplanen skal desuden sikre, at investeringerne i området i fællesskab er med til at gøre lokalområdet attraktivt og skabe liv og identitet.
-
Et partnerskab mellem Områdefornyelsen og de almene boligorganisationer 3B og Samvirkende Boligselskaber skal koordinere Områdefornyelsens indsatser og boligselskabernes fysiske og sociale indsatser. Partnerskabet skal sikre, at der opnås synergi mellem parternes projekter, og at projekterne arbejder mod de samme mål. Det kan f.eks. være et samarbejde om at gøre 3B’s dyrelegeplads til en attraktion for hele området.
-
Et tryghedspartnerskab mellem alle kommunale forvaltninger, den almene boligorganisation 3B, det kriminalpræventive samarbejde mellem skole, sociale myndigheder og politi (SSP). Tryghedspartnerskabet skal skabe mere tryghed og mindre kriminalitet ved at der deles viden mellem de relevante aktører i kvarteret og indsatser koordineres.
Kvarterplanen indeholder desuden 11 konkrete projekter. Projekterne er identificeret i samarbejde med lokale beboere og aktører. Områdefornyelsen vil bl.a. anlægge en ny plads centralt i kvarteret og åbne Vigerslevparken op, så de kan danne rammen om fællesskab og aktiviteter. Områdefornyelsen vil arbejde for at udvalgte veje bliver gode og trygge forbindelser i kvarteret, og skabe fysiske forandringer i området i tæt samarbejde med de lokale beboere. Områdefornyelsen vil desuden have fokus på at understøtte nye og eksisterende fællesskaber, så kvarterets identitet og sammenhængskraft øges og det opleves tryggere at bo i området. Projekterne understøtter 2025-målsætningen i Fællesskab København om at skabe en bedre hverdag i byrummene og at københavnerne skal opholde sig 20 % mere i byens rum. For en oversigt over projekterne se side 8 i bilag 6.
Organisering
Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet vedtægter for Områdefornyelsen, jf. bilag 3. Den 10. januar 2018 blev der nedsat en styregruppe for Områdefornyelsen bestående af repræsentanter for boligforeningerne, lokale aktører, lokaludvalget og de kommunale forvaltninger. Områdefornyelsen Folehavekvarterets sekretariat og Områdefornyelsen Kulbanekvarterets sekretariat samtænker de administrative opgaver for at minimere sekretariatsudgifterne, jf. økonomiafsnittet.
Områdefornyelsens styregruppe har godkendt forslaget til kvarterplan og har sammen med det lokale sekretariat ansvar for at realisere projekterne inden for kvarterplanens og vedtægternes rammer. Teknik- og Miljøforvaltningen kan sammen med Styregruppen lave mindre justeringer og omprioriteringer af midler, dog skal væsentlige omprioriteringer godkendes af Teknik- og Miljøudvalget, jf. bilag 3.
Økonomi
Områdefornyelsen Folehavekvarteret har en samlet rådighedsramme på 30,0 mio. kr., hvoraf 1,0 mio. kr. blev frigivet på Borgerrepræsentationens møde den 22. juni 2017 til udarbejdelse af kvarterplan og omverdensinddragelse. Med denne indstilling skal de resterende 29,0 mio. kr. frigives til realisering af projekterne i kvarterplanen for Områdefornyelsen Folehavekvarteret, herunder til finansiering af et lokalt placeret sekretariat, jf. tabel 1 i bilag 4. Periodisering af anlægsmidlerne samt de forventede udgifter til ekstern rådgivning, interne udgifter og anlæg fremgår af tabel 2 i bilag 4.
Kvarterplanen består af 11 projekter – nogle af disse er fuldt finansieret, mens andre skal have ekstern medfinansiering for at kunne realiseres i fuld skala. Sekretariatet arbejder for at tiltrække yderligere investeringer til Folehavekvarteret, der kan løfte området, så det kommer på niveau med det øvrige København, som beskrevet i Politik for Udsatte Byområder (BR 22. juni 2017). Sekretariatet fungerer derudover som det lokale mødested for udvikling af projekterne og samarbejder med lokale aktører i området. Hvor der er behov for yderligere finansiering af projekterne vil finansieringen blive søgt hos statslige og private fonde og puljer samt gennem kommunens budgetaftaler. Læs mere om økonomien for de enkelte projekter i bilag 2 og 6 og om konsekvenserne ved yderligere finansiering i bilag 6.
Bevillingen er placeret på hovedbevillingen Byfornyelse, anlæg, som er omfattet af forvaltningens anlægsmåltal i 2018. Dette projekt var ikke en del af porteføljen da forvaltningen udarbejdede listen over projekter der kunne sættes i bero, jf. TMU behandling den 29. januar 2018.
Områdefornyelsen Folehavekvarterets sekretariat vil have et budget på 9 mio. kr., hvor andre lignende sekretariater typisk har 10 mio. kr. Det mindre forbrug opnås ved at skabe synergi med Områdefornyelsen Kulbanekvarterets sekretariat. Der spares 0,5 mio. kr. ved at samtænke de administrative opgave, mens resten er synergi i fælles projekter og fælles aktørsamarbejde, fx tryghedspartnerskaberne.
Af de 30,0 mio. kr. kommer 6,8 mio. kr. fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, jf. Borgerrepræsentationen den 22. juni 2017.
Videre proces
Efter behandling i Borgerrepræsentationen sendes kvarterplanen til godkendelse i Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.
I 2020 gennemføres en midtvejsevaluering, der vil blive forelagt for Teknik- og Miljøudvalget, hvor eventuelle væsentlige omprioriteringer i budget, projekter og/eller ændringer i succeskriterier vil blive forelagt. Områdefornyelsen afsluttes april 2023. I den forbindelse vil forvaltningen gennemføre en afsluttende evaluering af områdefornyelsens indsatser.
Pernille Andersen Lone Byskov
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at kvarterplanen for ”Områdefornyelsen Folehavekvarteret” godkendes, jf. bilag 2.
- at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at godkende ændringer i kvarterplanen inden for den fastsatte økonomiske ramme.
- at vedtægter for Områdefornyelsen Folehavekvarteret godkendes, jf. bilag 3.
- at der frigives en anlægsbevilling på 29,0 mio. kr. til realisering af projekterne i kvarterplanen for Områdefornyelsen Folehavekvarteret. Anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, jf. økonomiafsnittet og bilag 4.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 9. april 2018
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med syv stemmer mod en. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, F, Ø og Å.
Imod stemte: C.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi synes, at det er for dyrt at bruge 9 mio. kr. ud af 29 mio. kr. til sekretariat.”
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 24. april 2018
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 11 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, Å, B, F og O.
Imod stemte: V og C.
Det Konservative Folkeparti videreførte sin protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 9. april 2018:
”Vi synes, at det er for dyrt at bruge 9 mio. kr. ud af 29 mio. kr. til sekretariat.”
Venstre tilsluttede sig protokolbemærkningen på mødet.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 3. maj 2018
Indstillingen blev godkendt med 43 stemmer imod 7. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, Å, B, F og O.
Imod stemte: V, C og I.
Venstre og Det Konservative Folkeparti videreførte følgende protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som blev tilsluttet af Liberal Alliance:
”Vi synes, at det er for dyrt at bruge 9 mio. kr. ud af 29 mio. kr. til sekretariat.”