Mødedato: 03.04.2008, kl. 17:30

Udvidelse af miljøzone til kommunegrænsen

Se alle bilag

Udvidelse af miljøzone til kommunegrænsen

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 3. april 2008

 

 

BR 161/08

Udvidelse af miljøzone til kommunegrænsen

Udvidelse af miljøzone til kommunegrænsen

 

 

Indstilling om,

 

1.           at miljøzonen søges udvidet til kommunegrænsen som vist på bilag 1, samt

 

2.           at forvaltningen igangsætter den formelle proces frem mod en udvidelse med høring, formel vedtagelse, information og implementeringsperiode.

 

Det bemærkes, at udvidelsen af miljøzonen vil blive finansieret af den pulje, som i Budget 2005 blev afsat til gennemførelse af Miljøzone i København.

 

Det forudsættes, at udgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

(Teknik- og Miljøudvalget)

 

 

 

 

Det skal besluttes, om miljøzonen skal udvides til kommunegrænsen. Afgrænsningen har været i høring hos nabokommunerne, og det foreslås, at dele af afgrænsningen på Amager bibeholdes som i den nuværende zone, selv om zonen udvides til kommunegrænsen.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Indstilling om,

 

1.                  at miljøzonen søges udvidet til kommunegrænsen som vist på bilag 1, samt

 

2.                  at Teknik- og Miljøforvaltningen igangsætter den formelle proces frem mod en udvidelse med høring, formel vedtagelse, information og implementeringsperiode.

 

Det bemærkes, at udvidelsen af miljøzonen vil blive finansieret af den pulje, som i Budget 2005 blev afsat til gennemførelse af Miljøzone i København.

 

Det forudsættes, at udgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

 

Problemstilling

I forbindelse med Teknik- og Miljøudvalgets behandling af miljøzonens geografiske afgrænsning d. 23. maj 2007 blev det aftalt, at forvaltningen skulle undersøge en udvidelse af zonen til kommunegrænsen.

 

Den nuværende zone afgrænses af Ring 2 og Vejlands Alle på Amager. Argumentet herfor er hovedsageligt at give mulighed for at køre rundt om zonen, hvis man ikke ønsker at krydse igennem. Samtidig vurderes det, at langt de fleste tunge køretøjer i hovedstadsområdet vil overholde miljøzonens krav, når den indføres. De resterende tunge køretøjer forventes i vid udstrækning kun anvendt til kørsel langt fra Miljøzonens område. Effekten af Miljøzonen vil derfor omfatte et langt større område end området indenfor Miljøzonens afgrænsning.

 

Miljøeffektvurderinger viser, at en udvidelse af miljøzonen kun vil bidrage minimalt til en miljøforbedring og dermed tilsvarende minimal sundhedsgevinst. Se bilag 3.

 

Loven om miljøzoner tillader ikke, at nabokommunerne indfører en miljøzone - kun Københavns og Frederiksberg Kommune har lov til dette i hovedstadsområdet. Det er derfor ikke muligt at udvide miljøzonen til næste ringvej som fx. Ring 3 eller motorringvejen.

 

Løsning

Det foreslås at udvide Miljøzonen til kommunegrænsen, dog med undtagelse af grænsen mod Tårnby Kommune.

 

Forvaltningen har sendt et forslag til udvidelse af miljøzonen til kommunegrænsen i høring hos de seks direkte berørte nabokommuner Tårnby, Hvidovre, Rødovre, Herlev, Gladsaxe og Tårnby.

 

Hvidovre, Herlev, Gladsaxe og Gentofte kommuner har givet positivt tilsagn om en udvidelse af miljøzonen til kommunegrænsen under forudsætning af, at den enkelte kommune får mulighed for at godkende skilteplaner for eventuel opsætning af forvarslingsskilte i egen kommune.

 

Tårnby og Rødovre har begge i deres høringsbreve udtrykt skepsis ved en udvidelse af miljøzonen til kommunegrænsen.

 

Tårnby Kommunes bemærkninger går på en eventuel ændring i det trafikale mønster for de tunge køretøjer både i Tårnby Kommune og ved kommunegrænsen. Tårnby Kommune er heller ikke begejstret for at skulle have københavnske forvarslingsskilte stående. Tårnby Kommune ser gerne, at miljøzonens grænse forbliver ved Vejlands Allé.

 

Da arealet mellem Vejlands Allé og kommunegrænsen mod Tårnby Kommune er relativt lille og uden store veje, foreslås det at fastholde miljøzonegrænsen ved Vejlands Allé. Forventninger til de tunge køretøjers ændrede adfærd som følge af miljøzonen betyder, at de tunge køretøjer, som kører i og gennem dette mindre område, antages at opfylde kravene i miljøzonen og for beboere i området vil der således ikke være en reel forskel på at være med i zonen eller ej.

 

Dog foreslås Miljøzonen udvidet på den vestlige del af Amager, således at hele området ned til motorvejen inkluderes.

 

Rødovre Kommunes betænkninger går ligeledes på en eventuel ændring i det trafikale mønster for de tunge køretøjer, og de er bekymrede for at der bliver ledt flere tunge køretøjer ad henholdsvis Tårnvej eller Rødovrevej. Rødovre Kommune sender forslaget om udvidelse af miljøzonen til politisk behandling i februar 2008.

 

Kommunegrænsen mod Rødovre løber i de grønne områder nord og syd for Damhussøen, og krydses kun af ganske få store indfaldsveje. Grænsen er således ikke præget af mange små boligveje, som det er tilfældet mod Tårnby. Hvis miljøzonen ikke udvides til kommunegrænsen ved Rødovre, vil Vanløse ikke blive omfattet af den udvidede zone. Det foreslås derfor at udvide zonen til at følge kommunegrænsen her.

 

Hvis denne indstilling vedtages, vil forvaltningen i samarbejde med nabokommunerne udforme konkrete skilteplaner for den nye afgrænsning inkl. mulig forvarsling i nabokommunerne.

 

Økonomi

Omkostninger ved udvidelse af miljøzonen forventes at være 2,2 mio. kr. til skiltning (opsætning af nye skilte, forvarsling i nabokommuner og nedtagelse i den eksisterende afgrænsning) samt til information til alle berørte parter. Teknik- og Miljøforvaltningen vil senere vende tilbage med en indstilling om finansieringen.

 

Implementeringen af den eksisterende Miljøzone fortsætter som planlagt frem mod ikrafttrædelse 1. september 2008. Teknik- og Miljøforvaltningen er ved at forberede en indstilling om frigivelse af midler til skiltning og informationskampagne i 2008.

 

Videre proces

Hvis Borgerrepræsentationen beslutter, at miljøzonen skal udvides, skal forvaltningen ifølge loven om miljøzoner gennemføre samme proces som med den vedtagne miljøzone. Det vil sige, at forslaget skal sendes i offentlig høring, hvorefter endelig politisk behandling og offentliggørelse af ny zone gennemføres. Efter endelig offentliggørelse skal der igen gå 14 måneder inden en miljøzone afgrænset af kommunegrænsen kan træde i kraft. De 14 måneder skal sikre, at nye køretøjer der vil blive påvirket af den udvidede zone kan få monteret partikelfilter, samt få det godkendt ved det faste årlige syn.

 

Det vurderes derfor, at en udvidelse af Miljøzonen tidligst kan træde i kraft omkring årsskiftet 2009/10.

 

Bilag

-                    Oversigt over politisk behandling

 

1.                   Kort over den geografiske afgrænsning

2.                   Udvidelse af miljøzonen til kommunegrænsen - baggrundsnotat

3.                   Miljøeffektvurdering af miljøzone for hele Københavns Kommune

 

 

Hjalte Aaberg                                    Niels Tørsløv

 

 

 

Til top