Medlemsforslag vedr. bedre vilkår for professionelle kulturaktører med større kapacitet
Medlemsforslag
Det foreslås,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at vende tilbage med en sag til politisk stillingtagen inden juni 2022 om en ændring af Musikforskriften, så musikarrangementer med over 8.000 daglige deltagere må afholdes til kl. 24.00 onsdag-torsdag i sommermånederne juni-august på de angive lokationer, jf. motiveringen,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at vende tilbage med en sag til politisk stillingtagen inden juni 2022 om en ændring af Musikforskriften, så musikarrangementer med over 8.000 daglige deltagere må spille op til 103 decibel (målt over 15 minutter i Front of house, lydmixerpositionen) fra main PA (scenens højtalerenhed) onsdag-lørdag i sommermånederne juni-august på de angive lokationer, jf. motiveringen.
(Stillet af Venstre)
Motivering
Balancen mellem en livlig storby, hvor kulturelle aktiviteter og events præger byen samtidig med, at københavnerne kan bo og leve uden konstant støj og larm er utrolig vigtig. Derfor har medlemsforslaget stort fokus på denne balance. Men forslagsstiller mener dog, at de nuværende regler på området for udendørs musikarrangementer forhindrer København i at udleve sit fulde kulturelle og musiske potentiale.
De nuværende regler i ‘Forskrift for udendørs musikarrangementer’ (Musikforskriften) betyder, at det kun er muligt at spille til kl. 22.00 alle hverdage. Ligesom det ikke er muligt at spille højere end 92 decibel (60-70 decibel ved nærmeste nabo). Dette er et stort problem, da mange store artister har et minimumskrav på 100 decibel for at ville spille på et koncert-venue. Hvorfor arrangører således ikke vil kunne indgå aftaler med disse artister om at optræde i Københavns kommune.
Det er i dag muligt at søge dispensation for arrangementer af ”særlig” karakter med besøgstal over et vist antal. Denne dispensation gives dog sjældent til tilbagevendende begivenheder. Det er ærgerligt og en skævvridning af mulighederne for arrangører. Tilbagevendende arrangementer arbejder desuden langsigtet og kan på længere sigt gøre en stor forskel for byens kultur, turisme og borgere. Derfor burde det være en fordel at være et tilbagevende arrangement - ikke en ulempe.
Derfor foreslås det at ændre musikforskriften, så det er muligt at spille til kl. 24.00 onsdag og torsdag (det er allerede muligt fredag og lørdag), samt at der vil kunne spilles op til et niveau på 103 decibel i sommermånederne på 7 forskellige lokationer i Københavns Kommune. Lokationerne omfatter Amager Strandpark, Bellahøjmarken, Femøren/Tiøren, Fælledparken, Kløvermarken, Valby Idrætspark samt Valby Parken inkl. Festpladsen. De foreslåede ændringer vil gøre København retmæssigt konkurrencedygtig i forhold til at kunne tilbyde fornuftige forhold for større musikarrangementer og dermed ligesom landets andre store byer og kommuner kunne præsentere forhold, som gør København attraktiv for store internationale (såvel som nationale) musikartister til gavn for både Københavns kulturliv, turisme og borgere.
Forslaget indebærer ingen ændringer i månederne september-maj, i ugedagene søndag-tirsdag hele året eller uden for de 7 lokationer. Det er samtidig vigtigt at understrege, at der ingen ændringer vil være for musikarrangementer med under 8.000 daglige deltagere. Forslaget vil altså kun gælde professionelle kulturaktører med større kapacitet, og vil dermed ikke give alle arrangementer frit løb til afvikling med højere volumen i sene timer.
Antallet af udendørs musikarrangementer med over 8.000 daglige deltagere er desuden meget begrænset. Derfor mener forslagsstiller fortsat, at balancen mellem et attraktivt kulturliv og københavnernes nattero, vil kunne opretholdes.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 3. marts 2022
Enhedslisten, Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Venstre og Alternativet fremsatte et ændringsforslag (ÆF1) om at erstatte forslaget med følgende:
”Borgerrepræsentationen anmoder Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen om at udarbejde en fællesindstilling om revision af Musikforskriften til forelæggelse for de to udvalg inden sommerferien 2022. Som et led i arbejdet, skal lokaludvalgene og kulturlivet herunder festivalerne og relevante brancheorganisationer inddrages, med henblik på at skabe bedre rammer for kulturlivet uden at åbne for uorganiseret støj. Herunder skal det undersøges, om der kan være særregler for events af en bestemt størrelse og for støjniveauet på bestemte lokationer, samt om det er muligt at skabe mere fleksible og hensigtsmæssige tidsrum for afholdelse af kulturelle arrangementer, som det fremgår af motivationen i det oprindelige forslag.
At Borgerrepræsentationen anmoder Teknik- og Miljøforvaltningen om at forberede et mulighedskatalog for, hvorledes der allerede i sommeren 2022 kan iværksættes sagsbehandling med blik for de nye regler, herunder øget brug af dispensation.”
Et forslag fra Socialdemokratiet om at udvalgshenvise medlemsforslaget til Teknik- og Miljøudvalget blev forkastet med 36 stemmer imod 19.
For stemte: A, C og O
Imod stemte: Ø, B, F, V, Å, I og D
Det af Enhedslisten, Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Venstre og Alternativet fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev vedtaget med 47 stemmer imod 8. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø, A, B, F, V, Å, I, D og O,
Imod stemte: C