Forespørgsel til overborgmesteren om Københavns Kommunes whistleblowerordning
Forespørgsel
Overborgmesteren bedes redegøre for,
- Hvor mange sager har kommunens whistleblowerordning modtaget siden 1. januar 2022 og hvor mange sager, der forventes modtaget fremover?
- Hvad er rammerne for kommunens whistleblowerordning og ordningens budgetforhold?
- Hvilke vurderinger foreligger der om whistleblowerordningens ressourcemæssige behov, og er det overborgmesterens vurdering, at whistleblowerordningen har tilstrækkelige ressourcer til at kommunen kan leve op til lovgivningen?
- Foreligger der klarhed over lovens krav til den kommunale ordning, og er der planer om at ændre i den ordning, som har fungeret siden Borgerrepræsentationen beslutning den 16. december 2021?
- Hvordan sikres det, at stillingtagen til whistleblowerordningens budgetforhold foregår i en fair proces, herunder hvordan Borgerrådgiverudvalget og Borgerrådgiveren orienteres og inddrages forud for forhandlingerne om whistleblowerordningens budget?
(Stillet af Dansk Folkeparti)
Motivering
Af artikler i dagspressen fremgår, at kommunens whistleblowerordning er underfinansieret og at Borgerrådgiveren mangler hænder til at løse sagerne. Det fremgår også, at Økonomiforvaltningen har været oplyst om, at ordningen manglede hænder siden sidste sommer. Det beskrives i artiklerne, hvordan ordningen har været et forbillede, men at Borgerrådgiveren ikke aktuelt vil tage ansvar for at lovens frister overholdes.
I forbindelse med budgetforlig 2022 blev det aftalt at ”afvente afklaring af, om den nye lov om beskyttelse af whistleblowere kræver en anden opgavefordeling mellem forvaltningerne, Borgerrådgiveren og Intern Revision i forbindelse med de undersøgelser, som en indberetning til whistleblowerordningen giver anledning til. Hvis afklaringen viser, at loven om beskyttelse af whistleblowere bl.a. kræver, at undersøgelser i forbindelse med indberetninger til whistleblowerordningen i højere grad skal foretages af Borgerrådgiveren, er parterne er enige om, at der til overførselssagen 2021-2022 findes de fornødne yderligere midler til øgede ressourcer hos Borgerrådgiveren.”
Borgerrådgiveren orienterede den 19. november 2021 Borgerrådgivervalget om, at udsættelsen af budgetspørgsmålet indebærer risiko for, at lovens sagsbehandlingsfrister ikke kan overholdes, at alvorlige problemer ikke løses hurtigt samt har alvorlige skadevirkninger for ansatte, ledere og borgmestre i kommunen. Det fremgår, at Økonomiforvaltningen har været orienteret om disse potentielle effekter forud for forhandlingerne om budget 2022.
Borgerrepræsentationen vedtog den 16. december 2021 ændringer i vedtægt for Borgerrådgiverfunktionen, som gennemfører whistleblowerloven. Ændringerne betyder bl.a. at undersøgelser i forbindelse med indberetninger til whistleblowerordningen nu i højere grad foretages af Borgerrådgiveren.
Der var bred opbakning til ændringerne i Borgerrepræsentationen, men avisomtalen mv. skaber usikkerhed om ordningen troværdighed og effektivitet.
Spørgerne finder, at der er behov for at skabe ro og stabilitet om whistleblowerordningen for at sikre ordningens fortsatte troværdighed, af hensyn til kommunens ansatte og andre, der kan få brug for ordningen og ikke mindst for at gøre ordningen til et effektivt redskab til at rydde op i ulovligheder mv.
Spørgerne finder herunder, at ressourcebehovet bør afklares hurtigst muligt i en fair proces med henblik på, at der afsættes de fornødne midler til ordningen.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 3. marts 2022
Forespørgslen blev besvaret.