Medlemsforslag om reklamer for pengespil
Medlemsforslag
Det foreslås,
- at Borgerrepræsentationen retter henvendelse til Movia, Metroselskabet og DSB med henblik på at droppe reklamer for pengespil i busser, metro og S-tog.
(Stillet af Enhedslisten, Radikale Venstre og SF)
Motivering
Der har været voldsom vækst i pengespil i Danmark de seneste15 år – og samtidig har der været en stor stigning i antallet af personer, der enten har et problematisk forhold til spil eller er direkte spilafhængige. Der er 10.000 ludomaner og 125.000 risikospillere i Danmark. Og hver 4., der kommer i behandling for ludomani, er under 25 år. Relationer og familieliv tager skade af ludomani, medfører store økonomiske konsekvenser og i værste fald livsfarlig gæld. Og triste tal viser, at mange ludomaner overvejer selvmord. Ludomani er i dag officielt anerkendt som afhængighedslidelse på lige fod med alkohol- og stofmisbrug. Flere danske politikere arbejder på tværs af partier i EU for et europæisk forbud mod reklamer for pengespil.
På trods af ovenstående kan man se reklamer for pengespil bl.a. i vores busser, som mange børn og unge bruger, og som Københavns kommune er medejer af. Det er problematisk.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 3. februar 2022
Medlemsforslaget blev vedtaget med 39 stemmer imod 16. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø, A, B, F og Å.
Imod stemte: C, V, I, D, og O.
Venstre, Liberal Alliance og Nye Borgerlige afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi anerkender fuldt ud de negative personlige konsekvenser, ludomani medfører. Men vi mener ikke, det er en kommunal opgave at detailstyre hvilke lovlige erhverv, der må reklamere i den offentlige transport, så længe de overholder gældende lovgivning. Vi har samtidig stor tiltro til, at de enkelte bestyrelser i henholdsvis Movia, Metroselskabet og DSB, selv er i stand til at vurdere, hvilke reklamer der skal hænge på deres områder.”
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Det Konservative Folkeparti ser alvorligt på problemet med ludomani og støtter intentionen i forslaget om at sætte fokus på området. Imidlertid er lovgivning omkring reklamer et anliggende for folketinget og vi har forståelse for, at udbydere følger den til enhver tid gældende lovgivning på området. I stedet vil Konservative tage initiativ til at emnet bliver behandlet i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.”