Medlemsforslag om roadmap for stormflodssikring af København
Medlemsforslag
Det foreslås,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen at komme med forslag til, hvordan der kan udarbejdes et roadmap for stormflodssikringen af København, herunder hurtigst muligt at komme videre med sikring fra syd. I forslaget skal der indgå oplæg til finansiering af arbejdet, der kan indgå ved forhandlingerne om Overførselssagen 2021/2022. Roadmappet skal forholde sig til samarbejdet med staten og de relevante kommuner, og relevante interessenter skal inddrages i arbejdet. Roadmappet skal i øvrigt forholde sig til de seneste prognoser for havvandsstigninger og risikovurderinger for stormflod fra IPCC og DMI’s Klimaindsats.
(Stillet af Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige)
Motivering
Analyser viser, at stormflodshændelser i fremtiden kan forventes at ramme København hyppigere og med større kraft, samt at stormflodshændelser ved det nuværende sikringsniveau kan berøre tusindvis af borgere – i og udenfor København. En stormflodshændelse kan få store konsekvenser for boliger, arbejdspladser, natur, biodiversitet og kritisk infrastruktur i og omkring København og medføre tab for mange milliarder kroner. Vi er som ansvarlige partier derfor optagede af, at København bliver stormflodssikret i tide. Det haster særligt at tage næste skridt i konkretisering af stormflodssikring fra syd.
I Budget 2020 (A, B, F, V, Ø og Å) blev der afsat midler til, at Københavns Kommune og Hvidovre Kommune med støtte fra Realdania og Miljøministeriet kunne indlede samarbejde om et modningsprojekt for stormflodsikring mod syd ved Kalveboderne. Herudover blev et bredt flertal på Rådhuset med vedtagelsen af Budget 2022 (A, B, F, V, Ø, O og Å) enige om, at der skal afsættes finansiering til den videre planlægning og konkretisering af stormflodssikringen af København og hovedstadsområdet ved kommende budgetforhandlinger eller i forbindelse med overførselssagen.
Der er behov for, at der hurtigst muligt udarbejdes en samlet plan for stormflodssikringen af København, hvor processen for organisering, finansiering og projektering fastlægges. Det er vigtigt, at arbejdet koordineres med staten og de relevante kommuner omkring København. Herudover er det vigtigt, at borgere og virksomheder samt relevante grønne organisationer og selskaber løbende inddrages i arbejdet.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 3. februar 2022
Enhedslisten og Alternativet fremsætter følgende ændringsforslag til erstatning af medlemsforslaget.
”at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen at komme med forslag til, hvordan der kan udarbejdes et roadmap for den samlede stormflodssikring af København, herunder hurtigst muligt at komme videre med sikring fra syd. Og at undersøge muligheden for at sikring fra syd og nord etableres samtidigt.
I forslaget skal der indgå oplæg til finansiering af arbejdet, der kan indgå ved forhandlingerne om Overførselssagen 2021/2022 og budget 23.
Roadmappet bør forankres i et stormflodssekretariat. Roadmappet skal forholde sig til samarbejdet med staten og de relevante kommuner, så der kan udarbejdes en samlet plan for stormflodssikring af hovedstaden.
Desuden skal roadmappet sikre involvering af relevante interessenter. Roadmappet skal i øvrigt forholde sig til de seneste prognoser for havvandsstigninger og risikovurderinger for stormflod fra IPCC, Naturstyrelsen og DMI’s Klimaindsats.”
Det af Enhedslisten og Alternativet fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 38 stemmer imod 17. Ingen medlemmer undlod at stemme
For stemte: Ø og Å.
Imod stemte: A, C, B, F, V, I, D og O.
Medlemsforslaget blev herefter vedtaget uden afstemning.
Nye Borgerlige afgav følgende protokolbemærkning:
”Nye Borgerlige anerkender behovet for at stormflodssikre København både fra syd og fra nord, og derfor er vi medforslagsstillere på indeværende forslag. Det bør dog samtidig påpeges, at en sådan stormflodssikring ikke er afhængig af anlæggelsen af en kunstig ø, som f.eks. Lynetteholm.”
Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Radikale Venstre mener helt generelt, og særligt set i lyset af den senest storm Malik, at det er en statslig opgave at stormflodssikre alle danske kyster og at staten burde fremlægge en samlet plan for stormflodssikring.”
Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Stormflodssikring er en stor og vigtig opgave, som det kommer til at tage flere år før vi er i mål med. Derfor stillede vi et ændringsforslag om at etablere et stormflodssekretariat, der kan arbejde kontinuerligt. Det forslag var der desværre ikke opbakning til. Men fordi arbejdet med stormflodssikring af København er essentielt, har vi stemt for medlemsforslaget. Vi anser ikke prestigeprojektet Lynetteholm som en del af løsningen.”