Godkendelse af låneanmodninger fra I/S Vestforbrænding 2022
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til I/S Vestforbrændings anmodning om godkendelse af låneramme på henholdsvis 162 mio. kr. og 215 mio. kr. til interessentskabets investeringer inden for affaldshåndtering og varmeforsyning. Københavns Kommunes andel er 80,3 mio. kr. i alt.
Indstilling
Indstilling om,
- at I/S Vestforbrændings anmodning om låneramme på 162 mio. kr., til finansiering af planlagte investeringer i 2022, godkendes. Ejerkommunerne hæfter i forhold til indbyggerantallet det år, hvor forpligtelsen bliver indgået, svarende til 34,5 mio. kr. for Københavns Kommune,
- at I/S Vestforbrændings anmodning om låneramme på 215 mio., til finansiering af varmeplaner i 2022 og derefter, godkendes. Ejerkommunerne hæfter i forhold til indbyggerantallet det år, hvor forpligtelsen bliver indgået, svarende til 45,8 mio. kr. for Københavns Kommune.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøforvaltningens budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
I/S Vestforbrænding har den 29. september 2021 ansøgt om finansiering til selskabets planlagte investeringer og anmoder ejerkommunerne, herunder Københavns Kommune, om at godkende en låneramme på henholdsvis 162 mio. kr. til finansiering af selskabets strategiske og driftsmæssige investeringer i 2022 og 215 mio. kr. til finansiering af varmeplaner i 2022 og årene derefter (bilag 2).
I henhold til I/S Vestforbrændings vedtægt skal ejerkommunerne godkende selskabets lånoptagelse som en forudsætning for, at selskabet kan optage lån til at realisere egne projekter. Borgerrepræsentationen skal på den baggrund tage stilling til låneanmodningen.
Løsning
Borgerrepræsentationen har tidligere godkendt lån til investeringer hos I/S Vestforbrænding, senest den 4. marts 2021 til strategiske investeringer i 2021 til blandt andet at reducere NOx udledning og forbedre miljøforhold og drift af varmedistributionsnettet og forbrændingsanlæg.
Låneramme til strategiske og driftsmæssige investeringer i 2022 (162 mio. kr.)
Låneansøgningen vedrører planlagte strategiske og driftsmæssige investeringer for regnskabsåret 2022.
De strategiske investeringer udgør 20 mio. kr., som skal anvendes til at iværksætte et forprojekt og indledende projektering vedrørende etablering af CO2-fangst mhp. at fange op til 500.000 tons CO2 fra forbrændingsanlægget.
De driftsmæssige investeringer udgør samlet set 142 mio. kr., som skal anvendes til bl.a. forbedring af rammerne for aflæsning af affald i modtagehallen til restaffald og genanvendelige tørre fraktioner. Der er ligeledes behov for udskiftning af utidssvarende el-anlæg, kedelrør til kølezoner og gasbrændere til styring af ovn på forbrændingsanlægget samt optimering af slaggehåndteringen.
Derudover skal tilslutning af nye varmekunder i nybyggeri og konverteringer fra olie/gas til fjernvarme i eksisterende fjernvarmeområder finansieres ved lånoptagelse for at kunne medtage renteomkostninger i varmepriskalkulationen og dermed opretholde den reelle varmepris.
Endelig vil der være behov for driftsmæssige investeringer til en række forbedringer af blandt andet produktionsbygninger og kontrolrum ved energianlægget, forbedring af andre bygninger, IT-projekter og til løbende optimering i relation til flere af indsamlingsordningerne.
Projekter |
mio. kr. |
Strategiske investeringer |
|
Forprojekt og projektering CO2-fangst |
20,0 |
Driftsmæssige investeringer |
|
Forbedring af forhold omkring modtagehal |
10,0 |
Udskiftning og forbedring på energianlægget |
56,0 |
Varmenet – tilslutning af kunder |
32,0 |
Forbedring af bygninger – energianlægget |
20,0 |
Forbedring af andre bygninger, IT og indsamling |
24,0 |
Forventet lånoptagelse i alt, 2022 |
162,0 |
Låneramme til finansiering af varmeplaner i 2022 og årene derefter (215 mio. kr.)
I/S Vestforbrænding leverer varme via eget fjernvarmenet i Herlev, Ballerup, Lyngby, Furesø, Frederikssund og Gladsaxe kommuner til primært virksomheder og boligforeninger, og selskabet arbejder med løbende at udvide sit forsyningsområde.
I 2012 besluttede Lyngby-Taarbæk Kommune at gøre I/S Vestforbrænding til samarbejdspartner i forbindelse med gennemførelse af en varmeplan for kommunen mhp. at erstatte naturgas og olie til opvarmning med fjernvarme leveret af I/S Vestforbrænding. Projektet er opdelt i etape A, B og C, hvoraf de to førstnævnte etaper stort set er gennemført. Etape C, som omfatter forsyning af centrale dele af Virum-Sorgenfri (168 større forbrugere svarende til ca. 3.200 parcelhuses årlige forbrug), skal nu gennemføres.
Den samlede investering er opgjort til 215 mio. kr. Der er allerede givet forhåndstilsagn om tilslutning fra kunder svarende til knap 15 pct. af potentialet. I/S Vestforbrænding har oplyst, at der er mange forespørgsler om muligheden for fjernvarme. Tilbagebetalingstiden er beregnet til 18 år, hvilket er under anlæggets forventede tekniske levetid, der skønnes til minimum 40 år, og den regnskabsmæssige afskrivningstid på 25 år.
Forvaltningens vurdering
Det er alene låntagningen, der skal træffes beslutning om i ejerkommunerne ift. både de strategiske og driftsmæssige investeringer på 162 mio. kr. samt finansieringen af varmeplaner på 215 mio. kr. Beslutning om at iværksætte de enkelte anlægsarbejder træffes af selskabets bestyrelse.
Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at investeringerne er relevante og nødvendige at gennemføre, da de inden for relativ kort tid forbedrer miljøforholdene og drift af forbrændingsanlægget og øvrige bygninger samt distributionsnettet. I forventning om, at det på sigt kan blive et krav at indfange CO2 fra affaldsforbrændingsanlæg, synes det ligeledes relevant, at I/S Vestforbrænding fortsætter sine indledende forarbejder, herunder gennemfører forprojekt og indledende projektering med det sigte, at selskabet inden 2030 kan etablere et fuldskalaanlæg til CO2-fangst. I/S Vestforbrænding og I/S ARC indgår i C4-fællesskabet (Carbon Capture Cluster Copenhagen), hvor ni virksomheder i hovedstaden indgår i et klyngesamarbejde om at fange og lagre potentielt 3 mio. tons CO2 årligt.
I/S Vestforbrændings investeringer stemmer overens med Københavns Kommunes ejerstrategi for selskabet om, at det til enhver tid skal prioritere og tilgodese forsyningssikkerheden, miljø- og klimaperformance, forbedret økonomi og stabile takster.
Økonomi
I/S Vestforbrænding optager lån i KommuneKredit med hæftelse i forhold til interessentkommunernes indbyggertal det år, hvor forpligtelsen bliver indgået, jf. vedtægtens § 6, stk. 2 og 3. For Københavns Kommunes vedkommende medregnes dog kun indbyggertallet i den del af kommunen, der leverer affald til I/S Vestforbrænding. København Kommunes andel er primo 2021 på 21,3 pct. svarende til en hæftelse på henholdsvis 34,5 mio. kr. og 45,8 mio. kr. ift. de to låneanmodninger.
Godkendelse af lånoptagelsen hos I/S Vestforbrænding vil ikke få indflydelse på Københavns Kommunes låneramme eller økonomi i øvrigt, herunder kommunens anlægsmåltal.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, orienterer Teknik- og Miljøforvaltningen I/S Vestforbrænding om, at låneanmodningen er imødekommet.
Søren Wille /Karsten Biering Nielsen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at I/S Vestforbrændings anmodning om låneramme på 162 mio. kr., til finansiering af planlagte investeringer i 2022, godkendes. Ejerkommunerne hæfter i forhold til indbyggerantallet det år, hvor forpligtelsen bliver indgået, svarende til 34,5 mio. kr. for Københavns Kommune,
- at I/S Vestforbrændings anmodning om låneramme på 215 mio., til finansiering af varmeplaner i 2022 og derefter, godkendes. Ejerkommunerne hæfter i forhold til indbyggerantallet det år, hvor forpligtelsen bliver indgået, svarende til 45,8 mio. kr. for Københavns Kommune.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 13. december 2021
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende 12-erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøforvaltningens budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 26. januar 2022
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 3. februar 2022
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.