Mødedato: 03.02.2022, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Kvarterplan for Områdefornyelse Bispebjerg Bakke, Bispebjerg

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til forslag til kvarterplan for Områdefornyelse Bispebjerg Bakke og finansiering heraf, så arbejdet kan igangsættes.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at kvarterplanen for Områdefornyelse Bispebjerg Bakke godkendes, jf. bilag 3,
  2. at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at godkende ændringer i kvarterplanen inden for den fastsatte økonomiske ramme,
  3. at vedtægter for Områdefornyelse Bispebjerg Bakke godkendes, jf. bilag 4,
  4. at der frigives en anlægsbevilling på 77,4 mio. kr. til realisering af projekterne i kvarterplanen for Områdefornyelse Bispebjerg Bakke. Anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, jf. økonomiafsnittet og bilag 5.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen (BR) vedtog 24. juni 2020, at der skal gennemføres en områdefornyelse i kvarteret omkring Bispeparken (Bispebjerg) i perioden 2022-2026. I den forbindelse afsatte Borgerrepræsentationen en samlet rådighedsbevilling på 78,8 mio. kr. til at finansiere Områdefornyelse Bispebjerg Bakke (tidligere Bispeparken), hvoraf 1,4 mio. kr. blev frigivet til udarbejdelse af kvarterplan og omverdensinddragelse. Forvaltningen har på den baggrund udarbejdet forslag til kvarterplan for Områdefornyelse Bispebjerg Bakke, jf. bilag 3.

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til kvarterplanen, herunder Teknik- og Miljøudvalgets bemyndigelse til at foretage mindre ændringer i kvarterplanen, vedtægter for kvarterplanen og til frigivelse af de resterende anlægsmidler, så arbejdet med kvarterplanens projekter kan igangsættes.

Løsning

Som led i Københavns Kommunes arbejde med at løfte de udsatte byområder (jf. Politik for Udsatte Byområder) og for at styrke udviklingen i de almene boligafdelinger på statens parallelsamfundsliste har Borgerrepræsentationen afsat 77,4 mio. kr. fra 2022 til 2026 til Områdefornyelse Bispebjerg Bakke. Områdefornyelsen dækker et udsat byområde i Nordvest (herefter omtalt Bispebjerg Bakke-kvarteret), som blandt andet omfatter det udsatte boligområde Bispeparken, der indtil 2020 var på statens parallelsamfundsliste, jf. bilag 2. Her er beboernes indkomst, uddannelsesgrad og tilknytning til arbejdsmarkedet under gennemsnittet for København. Bispebjerg Bakke-kvarteret er mod nord domineret af almene boligbyggerier fra mellemkrigstiden og mod syd af et gammelt industrikvarter, der er under forandring med nye erhverv og boligbyggerier. Kvarterets grønne områder fremstår nedslidte, og der mangler attraktive byrum og faciliteter, som kan understøtte lokale fællesskaber.

Områdefornyelse Bispebjerg Bakke indgår i kommunens arbejde med at udvikle det almene boligområde Bispeparken, så det ikke igen kommer til at optræde på Statens parallelsamfundsliste, jf. parallelsamfundslovgivningen. Med Overførselssagen 2018-2019 (A, B, S, V, C, O og I) besluttede Borgerrepræsentationen, at der skulle udarbejdes en forandringsplan for boligområdet, samt at en områdefornyelse skulle understøtte implementeringen af forandringsplanen og lave et løft af hele det omkringliggende kvarter. Kvarterplanen for Områdefornyelse Bispebjerg Bakke har derfor et særligt fokus på problemstillinger relateret til parallelsamfundslovgivningen.

Kvarterplanen er lavet i samarbejde med lokale beboere, aktører og kommunens øvrige forvaltninger. Den beskriver kvarterets udfordringer og de konkrete projekter, der vil bidrage til udviklingen af kvarteret, herunder hvordan områdefornyelsens budget skal fordeles. Med kvarterplanen sættes der fokus på en udvikling af kvarteret, der skaber flere attraktive byrum, bedre grønne områder, stærke institutioner og fællesskaber samt bedre livschancer for børn og unge.

Områdefornyelsen igangsætter en positiv udvikling i kvarteret gennem byrumsforbedringer, styrkede forbindelser ind i og gennem kvarteret, mere synlige uddannelsesinstitutioner, understøttelse af kvarterets fællesskaber og foreningsliv samt ved at ruste udsatte unge bedre til at tage del i kvarterets fritidstilbud.

Konkret vil områdefornyelsen bl.a. arbejde med:

  • Omdannelse af Bispebjerg Torv med forbedrede muligheder for byrumsaktivitet, kulturarrangementer og ophold til gavn for beboere og besøgende på Bispebjerg Kirkegård. Herudover udvikling af et sammenhængende projekt for hele Frederiksborgvej Nord fra Bispebjerg Torv til Tuborgvej. Projektet udvikles i sammenhæng med projektet ”Begrønning og fredeliggørelse af Frederiksborgvej Nord”, der fik bevilget 24,7 mio. kr. til en del-strækning (etape 1) ved Budget 2022 (BR 7. oktober 2021) (A, Ø, B, F, V, Å, O, Frie Grønne og Kåre Traberg Smidt).
  • Etablering af en ny indgang til Bispebjerg Kirkegård på hjørnet af Frederiksborgvej og Skoleholdervej, der skaber bedre adgang mellem kirkegården, Bispeparken og det omkringliggende kvarter.
  • Udvikling af en grøn og attraktiv forbindelse, der kobler den nordlige del af Bispeparken og Bispebjerg Torv med Lersøparken, med henblik på at skabe bedre forbindelse for bløde trafikanter og tryghedsskabende flows af fodgængere og cyklister igennem området. Forbindelsen er en del af en samlet forbindelse mellem Utterslev Mose og Fælledparken, der udvikles i samarbejde med Områdefornyelsen ved Skjolds Plads.
  • Styrkelse af lokale fællesskaber og netværk ved at understøtte etablering af et kvarterhus på Tagensbo Skole, der muliggør, at foreninger og ikke-organiserede aktører kan gøre brug af skolens faciliteter udenfor almindelig skoletid. Projektet gennemføres i sammenhæng med Børne- og Ungdomsforvaltningens projekt ”Pilotprojekt om multifunktionelle kvadratmeter”.
  • Opgradering af udvalgte faciliteter i Lersøparken til gavn for beboere og foreninger, der til hverdag bruger parken.
  • Styrkelse af udsatte eller kriminalitetstruede unges tilknytning til positive fællesskaber ved at styrke netværket blandt aktører, der arbejder med udsatte unge, inddrage kvarterets unge og understøtte brobygning til kvarterets fritids- og uddannelsestilbud.
  • Udvikling af en attraktiv forbindelse og campusmiljø på uddannelsesinstitutionen NEXT til gavn for bløde trafikanter, beboere og studerende.
  • Begrønning af Rentemestervej og forbedring af Emaljehavens forplads, så der skabes mere byliv og en grønnere profil i det gamle industrikvarter.
  • Opsøgende indsats for at reducere kvarterets CO2-aftryk og energiforbrug i boligerne.

Kvarterplanens projekter er lokalt forankrede og gennemføres i dialog med beboere og aktører for at sikre, at løsningerne tilpasses lokale behov. Kvarterplanens projekter er beskrevet med uddybende projektbeskrivelser i bilag 3. Et resumé af kvarterplanens projekter kan ses i bilag 6.

Alle projekter kan realiseres i en basisversion inden for kvarterplanens økonomiske ramme, mens nogle projekter skal have ekstern medfinansiering for at kunne realiseres i fuld skala, jf. bilag 6. Områdefornyelsens sekretariat arbejder for at tiltrække yderligere investeringer til Bispebjerg Bakke-kvarteret, der kan løfte området, så det kommer på niveau med resten af København. Sekretariatet fungerer derudover som det lokale mødested for udvikling af projekterne og samarbejde med aktører i området. Hvor der er behov for yderligere finansiering af projekterne, vil den blive søgt hos bl.a. statslige og private fonde og puljer samt via budgetforhandlingerne. Borgerrepræsentationen vil i den forbindelse skulle tage stilling til modtagelse af midler fra private eller statslige fonde og puljer.

Organisering

Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet vedtægter for områdefornyelsen, jf. bilag 4. Den 14. september 2021 blev der nedsat en lokal styregruppe bestående af repræsentanter for de forskellige boligformer, lokale institutioner, lokaludvalg og de kommunale forvaltninger. Styregruppen har den 3. november 2021 godkendt udkast til kvarterplanen og har sammen med det lokale sekretariat medansvar for at realisere projekterne inden for kvarterplanens og vedtægternes rammer. Styregruppen og det lokale sekretariat kan i fællesskab vedtage ændringer i kvarterplanens projekter og budget, hvis det i løbet af områdefornyelsens projektperiode bliver nødvendigt. Teknik- og Miljøudvalget orienteres om væsentlige ændringer i økonomien indenfor kvarterplanens ramme, jf. bilag 4.

Økonomi

Områdefornyelse Bispebjerg Bakke har en samlet rådighedsramme på 78,8 mio. kr., hvoraf 1,4 mio. kr. blev frigivet på Borgerrepræsentationens møde 24. juni 2020 til udarbejdelse af kvarterplan og omverdensinddragelse. Med denne indstilling skal de resterende 77,4 mio. kr. frigives til realisering af projekterne i kvarterplanen for Områdefornyelse Bispebjerg Bakke, herunder til finansiering af et lokalt placeret sekretariat, jf. tabel 1 i bilag 5. Periodisering af anlægsmidlerne fremgår af tabel 1 i bilag 5.

Bevillingen er placeret på hovedbevillingen Byfornyelse, anlæg, som er omfattet af forvaltningens anlægsmåltal. Teknik- og Miljøudvalget (TMU) har 17. maj 2021 besluttet at prioritere anlægsmåltal til projektet for 2022. Igangsatte anlægsprojekter færdiggøres uanset projektets varighed, og tildeles dermed automatisk anlægsmåltal i de kommende år (TMU 17. maj 2021).

Hvis kvarterplanen vedtages, afsættes der 1,3 mio. kr. i årlig afledt drift til de anlæg, der opføres i forbindelse med områdefornyelsen. Beløbet indarbejdes i indkaldelsescirkulæret i det år, hvor første år med behov for afledt drift indgår i budgetperioden. Midlerne placeres i en pulje under Økonomiudvalget og udmøntes til Teknik- og Miljøudvalget, året efter områdefornyelsesindsatsen er gennemført. Den afledte drift til anlægsprojekter, der ibrugtages inden udmøntningen af puljen, afholdes inden for områdefornyelsens budget.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, påbegyndes realiseringen af kvarterplanens projekter. I 2024 gennemføres en midtvejsevaluering, der vil blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget, med eventuelle væsentlige omprioriteringer i budget og/eller projekter. Områdefornyelsen afsluttes i december 2026, hvor Teknik- og Miljøudvalget vil blive forelagt en endelig evaluering af områdefornyelsen.

 

Søren Wille                                                   / Henriette Hall-Andersen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at kvarterplanen for Områdefornyelse Bispebjerg Bakke godkendes, jf. bilag 3,
  2. at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at godkende ændringer i kvarterplanen inden for den fastsatte økonomiske ramme,
  3. at vedtægter for Områdefornyelse Bispebjerg Bakke godkendes, jf. bilag 4,
  4. at der frigives en anlægsbevilling på 77,4 mio. kr. til realisering af projekterne i kvarterplanen for Områdefornyelse Bispebjerg Bakke. Anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, jf. økonomiafsnittet og bilag 5.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 13. december 2021

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 26. januar 2022

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 3. februar 2022

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Venstre støtter kvarterplan for Områdefornyelse Bispebjerg Bakke, men bemærker dog med forundring beløbet til finansiering af administration i form af et lokalt placeret sekretariat på 13,6 mio. kr. Det er væsentlige midler, der udgør hele 17,3 pct. af den samlede bevilling til kvarterplanen og som i nogen udstrækning kunne anvendes direkte til gavn for beboerne i stedet.”

Til top