Mødedato: 02.11.2000, kl. 17:30

Høringssvar vedrørende ny klubstruktur i forhold til større børn og unge

Høringssvar vedrørende ny klubstruktur i forhold til større børn og unge

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 2. november 2000

 

BR 409/2000

Høringssvar vedrørende ny klubstruktur i forhold til større børn og unge

Høringssvar vedrørende ny klubstruktur herunder samarbejde på tværs af sektorer i forhold til større børn og unge

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget overfor Borgerrepræsentationen indstiller,

at der igangsættes en ændret opgavefordeling klubberne imellem og en opprioritering af klubbernes samarbejde i de enkelte bydele i BR-kommunen

at klubstrukturen i BR-kommunen ændres til følgende klubformer med mulighed for en eller flere kombinationer i den enkelte institution:

  • fritidsklub med hovedvægt på de 10 – 12 årige
  • juniorklub med hovedvægt på de 12 – 14 årige
  • ungdomsklub med hovedvægt på de 14 – 18 årige med mulighed for at inddrage unge op til 21 – 24 år
  • særlige tidsbegrænsede projekter i form af satellitter eller væresteder til eksisterende klubber

at forslag til ny klubstruktur etableres i BR-kommunen over en periode på 3 år begyndende den 1. januar 2001 i bydelene Ydre Nørrebro, Sundby Syd, Sundby Nord og Amagerbro

at der oprettes 2 ungehuse som supplement til og i samarbejde med de eksisterende fritids- og ungdomsklubber og som base for samarbejdet mellem klubberne, ungdomsskolen, skoler og foreninger mv.

at der efter konkrete beslutninger i Uddannelses- og Ungdomsudvalget åbnes mulighed for at etablere nye ungdomsklubber under Lov om Ungdomsskoler

at med det formål at øge fokuseringen på børn og unge med særlige behov i den endelige plan, herunder børn og unge med anden etnisk baggrund, nedsættes en arbejdsgruppe mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen

at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen iværksætter vedlagte handleplan for implementering af ny klubstruktur

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 13. september 2000

Udvalget tiltrådte forvaltningens indstillinger.

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.

 

 

RESUME

Uddannelses- og Ungdomsudvalget tiltrådte den 5. april 2000 Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstilling om, at sende "Rapport om ny klubstruktur" til høring hos Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, Fritids- og Kulturudvalget, Københavns Kommunes Ungdomsskole, Fritids- og Ungdomsklubberne, DGI – Storkøbenhavn og DIF – Københavnerudvalg.

Der er modtaget 18 høringssvar.

SAGSBESKRIVELSE

Generelt er høringssvarene positive over for forslaget om at gennemføre en ny klubstruktur. Der gives udtryk for, at en ny klubstruktur vil styrke det pædagogiske arbejde i klubberne og styrke samarbejdet mellem de etablerede klubtilbud, ungdomsskolen og de frivillige idrætsforeninger.

Der gives ligeledes udtryk for, at en strukturopdeling i fritidsklub, juniorklub og ungdomsklub er en rigtig model, samt at etablering af ungehuse vil skabe den nødvendige bredde i det almene klubtilbud til gavn for flere grupper af større børn og unge.

Generelt ser klubberne frem til, at det lokale samarbejde klubberne imellem strammes op og gøres formelt. De selvejende klubber giver dog udtryk for, at det forpligtende samarbejde kan betyde, at der i forhold til de selvejende institutioner skal forhandles ny overenskomst mellem deres paraplyorganisation og Københavns Kommune.

Høringssvarene støtter tanken om fleksible klubformer, videreudvikling af klubben som arbejdsform og den pædagogiske videreudvikling af klubområdet herunder klubbernes fokus på "de tunge unge". Men samtidig gives der udtryk for bekymring i forhold til den kommende ressourcetildeling til den enkelte klub, idet arbejdet med bl.a. "de tunge unge" forventes at være ressourcekrævende.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget ønsker at et øget fokus på unge med særlige behov, herunder børn og unge med anden etnisk baggrund, indgår i den endelige plan.

"Rapport om ny klubstruktur" markerer ønsket om en fælles udviklingsretning i det lokale samarbejde mellem klubber, ungdomsskole, idrætten og det frivillige foreningsarbejde. Høringssvarene tilslutter sig denne tankegang.

Rapporten giver imidlertid ikke konkrete svar på, hvordan der skal samarbejdes, og flere høringssvar efterlyser en konkret beskrivelse af det lokale samarbejde. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen er enig i disse bemærkninger.

Med henblik på at imødekomme ønsket om en konkretisering af samarbejdet på tværs vil Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indbyde Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Ungdomsskole, klubber, skoler, det frivillige foreningsliv og andre, der arbejder med de 10 – 18 årige i lokalområderne til lokale konferencer. Målet med konferencerne er, at alle aktører i forhold til større børn og unge mødes, at der igangsættes en kortlægning af eksisterende tilbud og gennemføres en undersøgelse af behovet og forventningerne til fritidsaktiviteter hos større børn og unge i områderne. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen udarbejder inspirationsmateriale til de lokale konferencer, der bl.a. indeholder forslag til lokale samarbejdsmodeller.

Endvidere vil Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen belyse klubbernes indsats over for større børn og unge med særlige behov, herunder børn og unge med anden etnisk baggrund. Det indstilles derfor, at der nedsættes en arbejdsgruppe mellem de to forvaltninger, der skal belyse indsatsen over for nævnte gruppe af børn og unge.

Arbejdet med ny klubstruktur iværksættes efter følgende handleplan:

Forår 2000 Klubkonference med bydelsopdelte workshops. Personale fra fritids- og ungdomsklubberne i BR-kommunen mødes. Klub-bernes opgaver og en kommende organisering drøftes (denne konference er afholdt)

Efterår 2000 For at skabe forståelse for nødvendigheden af en omstrukturering afholdes der temadag for alle BR-kommunens klubledere, souschefer og afdelingsledere.

Efterår 2000 Bydelsmøder for klubber afholdes i de 4 forsøgsområder (Ydre Nørrebro, Sundby Syd, Sundby Nord og Amagerbro). Planlægning af klubbernes videre arbejde, herunder kortlægning af klubbernes opgaver og ressourcer og nedsættelse af styregruppe. Bydelsplanen revideres.

Igangsættelse af opkvalificering af ledelsesteam. Oprettelse af et ledelsesnetværk og gensidig supervision.

Efterår 2000 Kursus for ledere og souschefer i forsøgsområderne. "Sæt ord på din faglighed". Her gives der redskaber og inspiration til beskrivelse af klubbernes arbejde.

Efterår 2000 Distriktsmedarbejderne indbyder til lokale interessentkonferencer i de 4 forsøgsområder med deltagere fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Ungdomsskole, klubber, skol-er, det frivillige foreningsliv, og andre, der arbejder med de 10 – 18 årige.

Januar 2001 Implementering af ny klubstruktur i de fire forsøgsområder iværksættes.

Forår 2001 Der indkaldes til interessekonferencer i resten af BR-kommunen med deltagere fra alle sektorer, der arbejder med større børn og unge. Målet hermed er at kortlægge og igangsætte en analyse af de unges behov og ønsker samt planlægge samarbejdet på tværs.

Forår 2001 Opkvalificering af klubområdets medarbejdere i forsøgsområderne planlægges og iværksættes udfra lokalområdets behov.

Ultimo 2001 Der evalueres efter et år, hvor strukturen tages op til revurdering og rettes til. Evalueringen foretages eksternt. De resterende BR-bydele forbereder en implementering af klubstrukturen.

Forår 2002 Strukturen implementeres i resten af byen.

 

Økonomi

Udgifterne afholdes indenfor de givne budgetrammer til fritidshjem og klubber, konto 5.10-5.17.

 

Høring

Ingen yderligere bemærkninger

 

BILAG VEDLAGT

  • Bilag 1: Oversigt og bemærkninger til høringssvar vedrørende ny klubstruktur
  • Bilag 2: Modtagne høringssvar
  • Bilag 3: Rapport om ny klubstruktur

 

 

Peter Rasmussen

Marie Thun

Til top