Mødedato: 02.11.2000, kl. 17:30

Lokalplan "Øresundshospitalet"

Lokalplan "Øresundshospitalet"

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 2. november 2000

 

BR 430/2000

Lokalplan "Øresundshospitalet"

Forslag til lokalplan "Øresundshospitalet"

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslag til lokalplan for det tidligere Øresundshospital på Østerbro, "Øresundshospitalet", tiltrædes med henblik på offentliggørelse, idet forvaltningen efter indsigelsesfristens udløb vil fremkomme med endelig indstilling om vedtagelse af lokalplanen

at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 4. oktober 2000

Anbefalet

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende forslag søges gennemført.

 

RESUME

Bygge- og Teknikudvalget drøftede i mødet den 10. maj 2000 (BTU 218/2000) forvaltningens redegørelse om udarbejdelse af et lokalplanforslag for det tidligere Øresundshospital, herunder anmodede udvalget forvaltningen om at indhente en udtalelse fra Kultur- og Fritidsudvalget, forinden et forslag til lokalplan blev fremlagt i Bygge- og Teknikudvalget.

Det foreliggende lokalplanforslag er udarbejdet efter de for Bygge- og Teknikudvalget forelagte retningslinier og er i overensstemmelse med Kommuneplan 1997.

Lokalplanen vil muliggøre opførelse af en multihal til Boldklubben af 1893 (B93), således at boldklubben kan samle alle sine aktiviteter i dette område. Lokalplanen indeholder desuden bestemmelser, som sikrer områdets mange bevaringsværdige bygninger og værdifulde træbeplantninger og muliggør i begrænset omfang nybyggeri i den del af området, som i særlig grad præges af den oprindelige hospitalsbebyggelse.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Arkitekt Anders Helsted har på vegne af Boldklubben af 1893 (B93) fremsendt anmodning om udarbejdelse af en lokalplan, som muliggør opførelse af det nedenfor beskrevne multihalprojekt med et etageareal på ca. 4.900 m2 på en del af ejendommen matr.nr. 998 Udenbys Klædebo Kvarter, København - det tidligere Øresundshospital - der ejes af Københavns Kommune. Boldklubben har på dele af Øresundshospitalets og det tidligere Østre Gasværks grund lejet en bygning kaldet "Slottet" og et areal, der omfatter i alt ca. 74.000 m² , hvoraf ca. 17.000 m² ligger på det tidligere Øresundshospitals grund, mens resten ligger på det tidligere Østre Gasværks grund og i dag rummer boldbaner. Klubben har i henhold til lejekontrakten mulighed for at opføre et sådan halbyggeri. Der foreligger fuldmagt fra grundens administrator, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Ejendomsdrift. Bol dklubben har ved fremsendelsen af projektet udtrykt ønske om en eventuel udmatrikulering af byggegrunden samt etablering af en parkeringsplads med 91 pladser nord for det af klubben lejede areal.

Forslag til lokalplan

Lokalplanen omfatter hele det oprindelige Øresundshospital. Området, der opdeles i 2 underområder, fastlægges til offentlige formål. Den centrale og vestlige del fastlægges med anvendelse til offentlig administration, institutioner mv., mens den østlige del fastlægges til idrætsanlæg mv. Lokalplanen vil muliggøre opførelse af den ansøgte multihal. Lokalplanen vil endvidere sikre såvel det bevaringsværdige miljø med lav pavillonbebyggelse i parkagtige omgivelser som de bevaringsværdige enkeltbygninger. Mange af de oprindelige hospitalsbygninger, der indgår i en samlet karakterfuld bebyggelsesplan, er i Bydelsatlas Østerbro klassificeret med høj bevaringsværdi. Herudover er yderligere 2 bygninger fastlagt som bevaringsværdige i lokalplanen. Disse er i Bydelsatlas Østerbro klassificeret med middel bevaringsværdi, men de indgår som væsentlige e lementer i den bevaringsværdige helhed, og bygningerne rummer desuden en række af de samme kvaliteter som de øvrige bevaringsværdige bygninger.

Lokalplanen gør det endvidere muligt - i begrænset omfang - at opføre ny bebyggelse i afgrænsede byggefelter som supplement til den bevaringsværdige bebyggelse.

Kultur- og Fritidsudvalgets udtalelse

I Bygge- og Teknikudvalgets mødet den 10. maj 2000 blev forvaltningen anmodet om at indhente en udtalelse fra Kultur- og Fritidsudvalget, forinden et forslag til lokalplan for "Øresundshospitalet" fremlægges i Bygge- og Teknikudvalget.

Kultur- og Fritidsudvalget har drøftet sagen på mødet den 22. juni 2000 og har på den baggrund den 28. juni 2000 fremsendt en udtalelse, hvoraf det fremgår, at Kultur- og Fritidsudvalget, med henvisning til Idrætspolitisk Redegørelse 1998, vurderer det samlede projektforslag som positivt, da det forøger kapaciteten af tennis- og squashbaner i København og derfor medvirker til at mindske presset på kommunens øvrige idrætsanlæg. Desuden vil B93's nuværende tennishal på Østerbro efter frigivelse kunne anvendes til andet idrætsformål, hvilket vil øge Københavns samlede halkapacitet. Det bemærkes dog, at udvalgets ønske om at optimere udnyttelsesgraden af hvert enkelt idrætsanlæg med adgang for skoler, daginstitutioner mv. i ellers uudnyttede dagtimer ikke i dette tilfælde er imødekommet.

For så vidt angår driftstilskud bemærker udvalget, at Folkeoplysningsudvalget i møde den 25. maj 1998 besluttede, at tennishallen skulle godkendes som tilskudsberettiget hal. Sagen om eventuelle driftsmidler skal forelægges Folkeoplysningsudvalget til godkendelse.

Ejendomsdrift, som administrerer det tidligere Øresundshospital – herunder det af B93 lejede – har ingen indvendinger mod lokalplanforslaget, og man har meddelt B93 ejerfuldmagt til byggesagen. Ejendomsdrift finder, at omkostninger ved en eventuel udmatrikulering af det af B93 lejede areal – herunder etablering af en hermed nødvendig vejadgang – bør være kommunen uvedkommende. Ejendomsdrift finder endvidere, at man ikke vil kunne påtage sig omkostninger til eventuel omlægning af vejadgangen samt fremtidig vedligeholdelse af denne.

Ejendomsdrift har ingen indvendinger mod, at der etableres parkeringspladser på arealet nord for "slottet", men at anlæggelse og drift af disse er kommunen uvedkommende. Hertil kommer spørgsmålet om en eventuel udvidelse af B93's lejemål med dette areal.

Bemærkning

Kultur- og Fritidsudvalgets udtalelse giver ikke anledning til bemærkninger.

Høring

I forbindelse med udarbejdelse af lokalplanforslaget har Plandirektoratet foretaget en sædvanlig høring af Økonomiforvaltningens 8. og 9. kontor, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Københavns Vand , Københavns Energi og Miljøkontrollen under Miljø- og Forsyningsforvaltningen samt Vej & Park og Byggedirektoratet under Bygge- og Teknikforvaltningen.

Økonomiforvaltningens 8. og 9. kontor og Byggedirektoratet har ikke bemærkninger til forslaget.

Kultur- og Fritidsforvaltningens bemærkninger er indeholdt i Kultur- og Fritidsudvalgets ovenfor refererede skrivelse.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen henleder opmærksomheden på igangværende arbejder med etablering af en daginstitution i området og forudsætter, at der i lokalplanforslaget ikke medtages bestemmelser, der vil være til hinder for dette.

Bemærkning

Lokalplanen muliggør den af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ønskede etablering af en institution i området.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen finder det kærkomment, at der tilføres yderligere idræts- og sportsfaciliteter til kommunen, men vurderer, at det foreliggende projektforslag ikke er orienteret mod folkeskolers og gymnasiers behov for idræts- og sportsfaciliteter. Dette behov accentueres yderligere med forvaltningens overvejelser om eventuelt at etablere et nyt gymnasium på Østre Gasværk. På denne baggrund finder man, at der ved udformningen af lokalplanen bør skabes hensigtsmæssige adgangsforhold mellem Østre Gasværksgrunden og lokalplanområdet.

Man henleder opmærksomheden på, at forvaltningen fra sommeren 2000 tager en ny skole i brug i Øresundshospitalets bygninger. Skolen er for stærkt handicappede elever, og man finder, at det ville være attraktivt, om der i det videre arbejde med multihalprojektets indretning kunne tages højde for handicappede børns behov og funktionskrav.

Da ovennævnte skole endvidere ligger tæt ved adgangsvejen til multihallen henstiller man, at der findes en anden adgangsvej, eller at der i forbindelse med vejanlæg stilles krav til trafiksikkerhed og afhjælpning af støjgener.

Bemærkninger

Lokalplanen er ikke til hinder for, at der indgås aftale med ejeren af bebyggelsen om, at idrætsfaciliteterne stilles til rådighed for f.eks. skoler, gymnasier mv. Der kan dog ikke i en lokalplan stilles sådanne krav.

For så vidt angår adgang mellem lokalplanområdet og Østre Gasværksgrunden, er der med udpegning af områdets interne færdselsveje og byggefelters placering sikret en eventuel tilslutning til en fremtidig vejforbindelse over gasværksgrunden.

Multihallens indretning med hensyntagen til handicappedes behov reguleres i forbindelse med byggesagens behandling efter byggeloven og Bygningsreglementet. Der er imidlertid i lokalplanen medtaget bestemmelse om, at adgangs- og opholdsarealer skal udformes således, at de tilgodeser bevægelseshæmmedes færdsel på arealerne.

Med hensyn til spørgsmålet om trafikstøj vurderes den forventede biltrafik til halbebyggelsen at blive af så beskedent omfang, at denne ikke ventes at medføre væsentlige støjgener. I forbindelse med en eventuel udstykning med tilhørende etablering af en privat fællesvej skal vejanlæg, herunder spørgsmål om trafiksikkerhed, godkendes af Vej & Park.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Københavns Energi, Telekabelsektionen, orienterer om, at Københavns Energi og Centralkommunernes Transmissionsselskab (CTR) har signalkabler i området. CTR's ledninger er ved servitut sikret en afstand til ny bebyggelse på mindst 7,5 m.

Bemærkning

Lokalplanens placering af et byggefelt i den aktuelle del af lokalplanområdet er fastlagt med hensyntagen til det nævnte afstandskrav, og der er medtaget bestemmelse om, at ledninger i fornødent omfang sikres med deklaration.

Københavns Energi, Energiforsyningen har vedrørende fjernvarme- og elforsyningsledninger ingen bemærkninger til forslaget, men anbefaler for så vidt angår gasforsyningen og med henvisning til pjecen om "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri", at bygas primært anvendes til madlavning i restaurantkøkkener samt i eventuelle vaskerier. Da der ikke er gasledninger i umiddelbar nærhed af halbyggeriet, bør eventuel gasforsyning ses i sammenhæng med forsyningsmulighederne i det øvrige lokalplanområde.

Miljøkontrollen anbefaler, med henvisning til "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri", at der i lokalplanens formålsparagraf indgår afsnit om økologiske tiltag og om beskyttelse af beboere og brugere mod forurening.

Miljøkontrollen vurderer, at togtrafikstøjniveauet er af en sådan størrelse, at det kan blive nødvendigt at forebygge for støjproblemerne ved byggeri i lokalplanområdet. Det foreslås, at der optages konkrete lokalplanbestemmelser vedrørende foranstaltninger mod forureningsgener i forbindelse med trafik, virksomheder, jordbunds- og grundvandsforhold mv. Der er ikke virksomheder i området, som vil medføre miljømæssige gener for den i lokalplanen fastlagte anvendelse.

Endvidere anføres det, at man ikke er i besiddelse af konkret viden om forurening af jorden eller grundvandet. Arealet ligger på et tidligere havneopfyldt område, hvor opfyldningen består af jord, sten, grus og murbrokker, men ikke lossepladsfyld, hvor man bør være opmærksom på forurening i fyldjorden og i overfladejorden.

Miljøkontrollen oplyser, at lokalplanområdet ligger i et område med drikkevandsinteresser.

Bemærkning

Med hensyn til Københavns Energis og Miljøkontrollens udtalelser kan bemærkes, at det i forbindelse med Borgerrepræsentationens vedtagelse den 3. december 1998 af de miljømæssige retningslinier for "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" blev tiltrådt, at de vedtagne minimumskrav optages som bestemmelser i lokalplanerne i det omfang, planloven giver hjemmel hertil. En arbejdsgruppe under styregruppen for "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" overvejer for tiden, hvorledes disse krav kan indpasses i kommende lokalplaner. I den her omhandlede lokalplan indføjes i formålsparagraffen efter sædvanlig praksis i en fodnote en henvisning til Borgerrepræsentationens vedtagelse. Miljøkontrollens ønsker er tilgodeset i det omfang, planloven giver mulighed herfor gennem optagelse af standardbestemmelser i lokalplanforslaget.

Vej & Park anfører, at der er utilfredsstillende adgangsforhold mellem Østerbrogade og Ved Sporsløjfen, på grund af trange forhold ved busterminalen. Tilkørselsforholdene forventes bedret ved etablering af en ny busterminal.

Vej & Park henleder endvidere opmærksomheden på krav til vejudlæg, såfremt man ønsker at udmatrikulere det af B93 lejede areal.

Med baggrund i "Forslag til Grønne Cykelruter" (BTU 31/2000), godkendt i Bygge- og Teknikudvalget i mødet den 2. februar 2000 med bemærkning om, at der med godkendelsen ikke er taget stilling til den konkrete prioritering og detaljering, anmoder Vej & Park om, at der i lokalplanen sikres et 6 m bredt areal mellem skel til jernbanen og den ansøgte multihal til cykelsti og fortov og på resten af strækningen til Ved Sporsløjfen et 4 m bredt areal til cykelsti.

Vej & og Park har endvidere fremsendt oversigt over bevaringsværdige træer, herunder 2 meget værdifulde træer placeret, hvor B93 ønsker at placere parkeringsplads for 96 biler. Man anbefaler, at den ansøgte parkeringsplads reduceres med 51 pladser og at et nærmere angivet areal bevares som græsareal af hensyn til disse træer. Man forslår endvidere, at parkeringspladsen anlægges med græsarmeringssten, og at der ikke etableres yderligere beplantning på arealet.

Bemærkning

Lokalplanen rummer en arealreservation på de af Vej & Park ønskede 4 og 6 m til cykelruten, hvilket medfører, at multihallen er flyttet ca. 4 m mod vest i forhold til den ansøgte placering.

For så vidt angår sikring af bevaringsværdige træer rummer lokalplanen en bestemmelse om, at bevaringsværdige træer skal sikres. I lokalplanen er der medtaget bestemmelser, der tilgodeser Vej & Parks ønsker til beskyttelse af træer, herunder at placering og anlæg af parkeringspladser skal godkendes af Bygge- og Teknikforvaltningen.

BILAG VEDLAGT

  1. Redegørelse for lokalplanforslag "Øresundshospitalet" og luftfoto af området
  2. Lokalplanforslaget "Øresundshospitalet"

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

  1. Høringssvar af 28. juni 2000 fra Kultur- og Fritidsudvalget
  2. Høringssvar af 28. juni 2000 fra Økonomiforvaltningens 9. kontor
  3. Høringssvar af 29. juni 2000 fra Københavns Energi, Telekabelsektionen
  4. Høringssvar af 10. juli 2000 fra Københavns Energi, Energiforsyningen
  5. Høringssvar af 13. juli 2000 fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen
  6. Høringssvar af 17. juli 2000 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen
  7. Høringssvar af 17. juli 2000 fra Miljøkontrollen
  8. Høringssvar af 21. juli 2000 fra Vej & Park
  9. Høringssvar af 11. august 2000 fra Københavns Vand

 

Jens Ole Nielsen

Til top