Mødedato: 02.06.2005, kl. 17:30

Medlemsforslag om anerkendelse af unges ret til nærdemokratisk indflydelse igennem et forsøg med stemmeret for 15 - 17 årige ved kommunevalget 2005.

Medlemsforslag om anerkendelse af unges ret til nærdemokratisk indflydelse igennem et forsøg med stemmeret for 15 - 17 årige ved kommunevalget 2005.

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 2. juni 2005

 

 

BR 343/05

Medlemsforslag om anerkendelse af unges ret til nærdemokratisk indflydelse igennem et forsøg med stemmeret for 15 - 17 årige ved kommunevalget 2005.

Medlemsforslag om anerkendelse af unges ret til nærdemokratisk indflydelse igennem et forsøg med stemmeret for 15 - 17 årige ved kommunevalget 2005

 

 

(Stillet af Frank Hedegaard , Bo Asmus Kjeldgaard, Charlotte Wieth-Klitgaard, Trine Schaltz og Bjarne Fey (alle F)):

SF foreslår,

at Borgerrepræsentationen retter henvendelse til Indenrigsministeren med henblik på at få skabt hjemmel i den kommunale valglov til et forsøg i Københavns Kommune med en valgret (men ikke valgbarhed) til unge mellem 15 og 18 år ved kommunevalget i 2005. Forsøget kan være med til at give erfaringer om, hvordan unge vil opleve deres medindflydelse i nærdemokratiet, og erfaringer med om det forstærker unges interesse for at deltage i demokratiet.

 

 

INDSTILLING

 

Forslag om anerkendelse af unges ret til nærdemokratisk indflydelse igennem et forsøg med

stemmeret for 15 – 17 årige ved kommunevalget 2005.

 

 

(Frank Hedegaard , Bo Asmus Kjeldgaard, Charlotte Wieth-Klitgaard, Trine Schaltz og Bjarne Fey (alle F)):

 

 

SF foreslår,

at Borgerrepræsentationen retter henvendelse til Indenrigsministeren med henblik på at få skabt hjemmel i den kommunale valglov til et forsøg i Københavns Kommune med en valgret (men ikke valgbarhed) til unge mellem 15 og 18 år ved kommunevalget i 2005. Forsøget kan være med til at give erfaringer om, hvordan unge vil opleve deres medindflydelse i nærdemok ratiet, og erfaringer med om det forstærker unges interesse for at deltage i demokratiet.

 

 

Motivering

Historisk har den tilkæmpede valgret altid været tæt forbundet med vores opfattelse af demokrati, men vi har aldrig haft en fast opfattelse af, hvornår man er moden til at afgive sin stemme i et demokrati. Vi har udviklet valgretten til at omfatte alle borgere, og vi har også fundet et leje på 18 år for hvornår vi opnår valgret. Valgretten opnås efter valglovens § 1 bl.a. ud fra et alderskriterium og er i valglovens § 3 forbundet med det aldersmæssige tidspunkt for valgbarhed, men man kunne også forestille sig, at man kunne opnå valgret på andre måder.

 

Den nuværende valgretsalder på 18 år er fastsat ud fra en opfattelse af, at 18 år er en passende alder for, hvornår en person er moden nok til at kunne tage ansvar for sine handlinger og beslutninger. Man kan dog spørge sig selv om det er et sagligt argument i forhold til den nuværende valgretsalder, for på andre områder ansvarliggør vi unge tidligere. Det gælder fx både i forhold til at den kriminelle og seksuelle lavalder er sat til 15 år. Her kræver vi at unge må tage ansvar for deres handlinger, og på samme måde betragter vi unge som modne nok til, at de kan overskue jura, regler, love og normer i relation til fx den kriminelle lavalder. Dette er dog ikke i sig selv et argument for at sænke valgretsalderen, men et væsentligt parameter for den uoverensstemmelse der kan være i opfattelsen af, hvornår man er moden nok til at tage et ansvar for sine egne handlinger. Demokratisk medindflydelse fra 15-års alderen ville således bringe bedre overensstemmelse mellem pligter og rettigheder for de unge.

 

Et væsentligt argument for at diskutere et forsøg med stemmeret til 15-17-årige er dannelsen af en ansvarsfølelse for og et engagement i demokratiet hos den enkelte unge. Denne dannelse sker ikke alene ved at vi bliver 18 år, men udvikles ved at unge bliver deltagende, involverede og der igennem tager medansvar for demokratiet.

 

Vi vil ikke forpligtige et ungt menneske så meget, at det risikerer at skulle starte livet med en gæld. Hvis unge skal have en valgret fra 15 år, så betyder det samtidig vi må sikre de unge bliver friholdt fra det økonomiske ansvar, som et kommunalmedlem har. Derfor foreslår SF en stemmeret uden at valgbarhedsalderen samtidig sænkes. Et sådan forsøg med stemmeret retter sig samtidig imod folkeskolen og mellemuddannelsernes fag, og vil skabe en sammenhæng mellem den samfundsfaglige undervisning og det daglige demokrati. SF mener, at et forsøg med stemmeret til unge vil være en god start hen imod en permanent stemmeret ved kommunevalg, og en anerkendelse af unges ret til demokratisk medindflydelse. I Tyskland har man i 5 delstater siden 1997 kunnet stemme fra man er 16 år, og her har det vist sig at valgdeltagelsen er større for de 16-17 årige end for de 18 – 20 årige førstegangsvælgere.

 

 

Ændring af valgretsalderen vil kræve ændring af den kommunale valglov, hvorfor SF forslår, at Kultur- og Fritidsforvaltningen tager kontakt til Indenrigsministeriet med henblik på at få skabt den fornødne hjemmel.

 

 

 

 

Til top