Mødedato: 02.05.2024, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om initiativer for at forhindre tomme butikslokaler

Medlemsforslag  

Det foreslås,  

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen at facilitere en drøftelse med KCC og andre relevante parter om, hvordan tomme butikslokaler kan forhindres i København,  
  2. at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen at fremlægge en sag, der belyser, hvilke initiativer Københavns Kommune kan iværksætte for at forhindre tomme butikslokaler bl.a. på baggrund af den fælles drøftelse.  

(Stillet af Venstre)  
  

Motivering  

Butikslivet er presset i København. Det kan vi se med vores egne øjne, når vi går gennem butiksgader med flere tomme lokaler. Og vi kan læse det sort på hvidt i udgivelsen ”Detailhandelsanalyse for Københavns Kommune 2023”.  

Analysen viser, at samtlige bydele har færre butikker i dag end i 2014, hvor der sidst blev lavet en lignende kortlægning. Mange små butikker er lukket, mens der er åbnet færre, men større butikker herunder bl.a. supermarkeder. En årsag er øget konkurrence fra e-handel, og samtidig er der sket en udvikling i forbrugsmønstret med mere fokus på bæredygtighed og genbrug.  

Derudover konkluderer analysen, at Indre By som destination for besøgende har ændret karakter. I dag er shopping i mindre grad hovedårsagen til besøget. I stedet bliver besøgende tiltrukket af bylivet, det stigende antal spisesteder og kulturtilbud. Indre By er i højere grad blevet en oplevelsesdestination, og detailhandelen fylder mindre i gadebilledet.  

Motiveringen bag forslaget er hverken at oprette puljer eller give tilskud til en række tiltag. I første omgang handler det i stedet om at bringe relevante parter sammen, der kan vidensdele og drøfte ideer og handlemuligheder for at forhindre tomme butikslokaler i København. Derudover vil vi gerne kortlægge, om der er administrative barrierer, afgifter eller andet, som kommunen kan ændre for at imødekomme problemet med tomme butikslokaler. 

Beslutning

 Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 2. maj 2024

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag om tilføjelse af nyt at-punkt (ÆF1):

”at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde en analyse af hvilke barrierer, der forhindrer en positiv udvikling for kommunens små erhvervsdrivende. Analysen skal f.eks. omfatte hvilken indflydelse forholdene omkring attraktivt byrum, dækningsafgift, vejarbejde, fremkommelighed og parkering, parkeringstakst, har for de små detailbutikker. Analysen skal i høring hos relevante aktører i alle bydele i forbindelse med sagen.”

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag om tilføjelse af nyt at-punkt (ÆF2):

” at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at indlede dialog med Den Almene Boligsektor om, hvordan de almene boligselskaber med deres mange hundrede erhvervslejemål kan bidrage til et varieret og bæredygtigt handelsliv.”

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag om tilføjelse af nyt at-punkt (ÆF3):

”At Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen samt Økonomiforvaltningen at forberede en fællesindstilling for udvalgene, der belyser de politiske muligheder for at sikre et varieret og bæredygtigt handelsliv via kommuneplan og lokalplaner.”

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag om tilføjelse af nyt at-punkt (ÆF4):

”At Borgerrepræsentationen pålægger overborgmesteren at kontakte erhvervsministeren med henblik på ændring af erhvervslejeloven, der kan begrænse de urimeligt høje huslejestigninger.”

 

Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 33 stemmer imod 19. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C, B, V, I

Imod stemte: Ø, A, F, Å, O

 

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev vedtaget med 49 stemmer imod 1. 1 medlem undlod at stemme.  

For stemte: Ø, A, C, F, B, V, Å

Imod stemte: I

Undlod at stemme: O

 

 

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF3) blev forkastet med 34 stemmer imod 18. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, Å

Imod stemte: A, C, F, B, V, I, O

 

 

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF4) blev forkastet med 28 stemmer imod 24. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, F, Å

Imod stemte: A, C, B, V, I, O

 

Det således ændrede medlemsforslag blev herefter vedtaget uden afstemning.

 

Socialdemokratiet afgav følgende protokolbemærkning, som Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, SF og Alternativet tilsluttede sig på mødet:

”Tomme butikslokaler er et stort problem i Københavns ydre bydele, hvor butiksdød kan medføre triste og forladte handelsgader. Derfor ønsker vi særligt fokus på byens handelsgader i Valby, Vanløse, Brønshøj-Husum, Bispebjerg, Sundbyerne og Vestamager. Vi opfordrer samtidig til, at de lokale handelsforeninger fra bydelene inviteres til drøftelserne.” 

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti pointerer, at vedtagelsen af Det Konservative Folkepartis fremsatte ændringsforslag ikke må betyde en forsinkelse for fremdriften i punkterne 1 og 2, såfremt disse vedtages. Ændringsforslaget skal ses som en underbygning af de to foregående punkter, der som sådan sagtens kan udføres uafhængigt af hinanden”.

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”For Venstre er det vigtigt, at drøftelsen med KCC og andre relevante parter igangsættes hurtigst muligt, samt at det gøres indenfor forvaltningens egen ramme. Ligesom det er vigtigt for Venstre, at alle bydele er repræsenteret i drøftelsen. Her kan forvaltningen bl.a. med fordel inddrage Fællesforum for Hovedstadens Handels- & Erhvervsforeninger.”

Til top