Medlemsforslag om cykelstrategi
Medlemsforslag
Det foreslås,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøudvalget, at det i arbejdet med at revidere planer, politikker og strategier indenfor teknik- og miljøområdet, indgår at Københavns Kommune får en ny stærk cykelstrategi med fokus på såvel udbygning af cykelinfrastruktur, herunder cykelstier, supercykelstierne, som forbedring af de eksisterende cykelstier, cykelbroer, langt mere og bedre cykelparkering, indsats mod cykeltyverier, infrastruktur for erhvervsmæssig kørsel med ladcykler, samt fokus på gode cykelvaner for børn og unge,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøudvalget, at sikre at Københavns Kommune spiller en aktiv rolle i udviklingen af den nye nationale cykelstrategi i samarbejde med andre kommuner og regioner, bl.a. i forhold til opprioritering af Supercykelstisamarbejdet,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøudvalget, at sikre at Københavns Kommune, gerne i samarbejde med andre kommuner, Region Hovedstaden og staten arbejder på, at den nyligt vedtagne cykelstrategi i EU medfører massive investeringer i cykelinfrastruktur og i kombinationsrejser med cykling og kollektiv transport.
(Stillet af Enhedslisten, Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Alternativet og Dansk Folkeparti)
Motivering
Cykling er en vigtig del af den grønne omstilling og har samtidig en god effekt for folkesundheden. Dertil kommer at cykling giver frihed, man kan komme omkring selvom man ikke har råd til at købe en bil.
Og vi kan ikke løse trængselsudfordringen på vejene ved at udvide og udvide vejnettet.
Københavns Kommune har i mange år markeret sig som en stærk cykelby og vil gerne være en af verdens bedste cykelbyer. Heldigvis er mange andre byer i fuld gang med at opgradere deres indsatser for cykling. Så der er behov for at København kommer op i gear, hvis vi fortsat skal være blandt de bedste cykelbyer i verden. Vi skal sætte ind på flere områder, hvis vi skal have endnu flere til at cykle. Bl.a. skal vi skabe mere tryghed på cykelstierne, så der ikke er nogen der afholder sig fra at cykle, fordi der er for høj fart og for meget trængsel på cykelstierne. Og der skal etableres meget mere cykelparkering.
Både Danmark og EU har i mange år investeret milliarder af kr. og euro i udbygning af motorveje og anden infrastruktur for biler. Det har givet mere og mere biltrafik, hvilket giver trængsel, luft- og støjforurening og CO2 udledning. Selvom bilerne over de kommende år udskiftes med elbiler, løser det ikke alle problemer. En elbil fylder mindst lige så meget som en fossilbil. Og der bruges mange ressourcer på at producere en elbil. Og bruges meget el til kørslen, som vi også har brug for til fjernvarme, til industrien mm.
Og hvis der skal skabes plads til den nødvendige bilkørsel, bl.a. varetransport, håndværkere og anden erhvervskørsel, mennesker med handicap, så er vi nødt til at have attraktive alternativer.
Med cykeltopmødet i 2022 i forbindelse med Tour de France blev der skabt et godt afsæt for, at vi fra København kan løfte cykeldagsordenen højere op på EU's dagsorden. Et afsæt vi bl.a. kan følge op på til cykeltopmødet i 2025 i København. Men der skal også en løbende indsats til, som vi kan arbejde for i flere forskellige sammenhænge, både via andre kommuner, regioner, staten og via flere af de internationale samarbejder vi indgår i.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 2. maj 2024
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag til 1. at-punkt:
”med fokus på såvel udbygning af cykelinfrastruktur, herunder cykelstier, supercykelstierne, som forbedring af de eksisterende cykelstier, cykelbroer, langt mere og bedre cykelparkering, indsats mod cykeltyverier, infrastruktur for erhvervsmæssig kørsel med ladcykler, samt fokus på gode cykelvaner for børn og unge,”
Erstattes med:
”, som er baseret på en konsolidering af de allerede eksisterende og tidligere vedtagne cykelinitiativer”.
Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag blev forkastet med 44 stemmer imod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C
Imod stemte: Ø, A, F, B, V, Å, I, O
Det Konservative Folkeparti ønskede delt afstemning om indstillingens at-punkter.
Indstillingens 1. at-punkt blev således godkendt med 45 stemmer imod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø, A, F, B, V, Å, I, O
Imod stemte: C
Indstillingens 2. og 3. at-punkt blev herefter godkendt med 52 stemmer. Ingen medlemmer stemte imod og ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø, A, C, F, B, V, Å, I, O
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Det Konservative Folkeparti er helt enig i intensionen om at København skal være verdens førende cykelby, vi er ligeledes enig i at det giver mening at se på hvorvidt de eksisterende cykelstrategier kan konsolideres til en ny og opdateret strategi. Vi mener dog ikke at en ny cykelstrategi skal ske på bekostning af andre transportformer, f.eks. fossilfrie biler, vi mener at det er Københavnerne selv der er bedst til at træffe beslutning om hvilke transportmiddel der fungerer bedst for dem og deres familier og ikke noget vi skal blande os i fra Rådhuset – slet ikke ved tiltag der blot besværliggøre familiernes hverdag.”
Venstre afgiver følgende nye protokolbemærkning:
”Venstre bakker op om øget fokus på gode forhold for cyklister i København. Samtidig skal der også være plads til og mulighed for, at københavnerne kan have en bil.”