Mødedato: 02.03.2023, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om at indføre et lavere klasseloft i den københavnske folkeskole

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Børne- og Ungdomsforvaltningen, med udgangspunkt i den nationale aftale om klasseloft på 26 elever for 0.-2. klasse, at vende tilbage med en sag til politisk behandling om efterfølgende indfasning af et loft på 26 elever fra 3. klasse og opefter,
  2. at Borgerrepræsentationen pålægger Børne- og Ungdomsforvaltningen at vende tilbage med modeller for indfasning af et klasseloft på 24 elever i 0.-2. klasse.

(Stillet af SF)

 

Motivering

Folkeskolen skal være et sted hvor både elever og lærere trives. Vi har i København sat gang i flere tiltag, som fokuserer på de personalemæssige og faglige rammer. Men der skal også kigges på det mere strukturelle. Herunder på loftet over, hvor mange elever der må være i den enkelte klasse. 

Folketinget har indgået aftale om klasseloft på 26 elever for 0.-2. klasse. Det er udtryk for en minimumsstandard, som København kan bygge videre på - fx ved at videreføre samme klassestørrelse, når børnene kommer i 3. klasse og opefter. Det skaber ro og tryghed omkring klassen.

Et yderligere sænket klasseloft i København til 24 for de mindste elever har potentiale for at skabe et bedre indeklima i lokalerne og mere ro i undervisningen. Og frem for alt vil det give lærerne mere tid til den enkelte elev - og bedre mulighed til at tage hånd om børn med særlige behov.

Alle elever skal ses og høres - og få en god start på skolelivet.

Det er vigtigt for SF, at forvaltningen vender tilbage med forskellige mulige modeller for indfasningen, så Borgerrepræsentationen kan sikre, at ordningen kan indføres på en fleksibel måde, der giver praktisk og faglig mening. Dette inkluderer naturligvis også den økonomiske dimension.

Her er vi fx åbne for en differentieret tilgang, baseret på den fysiske størrelse af de lokaler den enkelte skole har til rådighed. Samt fleksible rammer for tilrettelæggelsen af særlige fagrækker, forløb, valgfag, mv. Sådan at klasseloftet anvendes fleksibelt, sådan som det også er tilfældet i dag. Så længe retningen er klar.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 2. marts 2023

Et forslag fra Enhedslisten, Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, SF og Alternativet om udvalgshenvisning til Børne- og Ungdomsudvalget blev vedtaget uden afstemning.

Enhedslisten fremsætter følgende ændringsforslag til ordlyden af indstillingens 1. og 2. at-punkt:

1) at ”et loft på 26 elever fra 3. klasse og opefter”

Ændres til: ”et loft på 26 elever, som også omfatter 3. klasse, og som yderligere kan indfases på mellemtrin og i udskoling,”

2) at ” et klasseloft på 24 elever i 0.-2. klasse.”

Ændres til: ”et klasseloft på 22 eller 24 elever i 0.-3. klasse.”

 

Radikale Venstre, Venstre og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Der er mange elementer, som kan sikre lærerne mulighed for at nå alle elever bedre: både co-teaching, efteruddannelse om diagnoser og ressourcer til håndtering af specialelever såvel som klassestørrelse. Klassestørrelsen - i relation til de andre faktorer - kan med fordel belyses yderligere med lærernes input, før der bruges sparsomme ressourcer på en fast klassekvotient og indfasning. Derfor ønsker vi forslagets takter drøftet mere indgående.”

Enhedslisten, Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Alternativet fremsætter forslag om udvalgshenvisning til Børne- og Ungdomsudvalget.

Til top