Ændring af Københavns Ældreråds vedtægt
Indstilling
Indstilling om,
- at godkende forslag til ændring af Københavns Ældreråds vedtægter, jf. bilag 1,
- at medlemsforslaget om at Ældrerådet i lighed med Ungerådet for mulighed for at stille forslag i Borgerrepræsentationen, som vedtaget på Borgerrepræsentationens møde den 24. marts 2022, jf. bilag 2, hermed er håndteret.
(Økonomiforvaltningen)
Problemstilling
Ældrerådet har anmodet Borgerrepræsentationen om at tage stilling til en række ændringer i deres vedtægt.
Der foreslås en formalisering af mødestrukturen med en række fagudvalg, hvorefter vedtægten afspejler den faktiske mødestruktur med Ældrerådet.
Derudover ændres fristen for hvornår Ældrerådet skal konstituere sig fra 15 dage til 30 dage.
Der blev den 24. marts 2022 vedtaget et medlemsforslag i Borgerrepræsentationen om at give Ældrerådet samme vilkår som Ungerådet. Der tilføjes derfor i vedtægten, at Ældrerådet har mulighed for at anmode Borgerrepræsentationen om at behandle op til 4 indstillinger pr. år, samt proceduren for behandlingen af anmodninger.
Derudover er der lagt op til en række mindre redaktionelle ændringer, som ikke medfører materielle ændringer i vedtægten.
Løsning
På baggrund af de foreslåede ændringer har Økonomiforvaltningen sendt udkastet til vedtægtsændringerne i høring i de respektive fagudvalg.
Fagudvalgene har ikke bemærkninger hertil.
De foreslåede ændringer til Ældrerådets vedtægt er således:
Vedtægtens nuværende ordlyd |
Forslag til ændring af vedtægten
|
Formål
Stk. 2. Ældrerådet skal være med til at fremme og udbygge kontakten mellem kommunens ældre borgere og Borgerrepræsentationen og skal medvirke til at øge medindflydelse og medansvar for kommunens ældre borgere.
Stk. 3. Borgerrepræsentationen skal høre Ældrerådet om alle forslag, der vedrører de ældre.
|
Formål
Stk. 2. Ældrerådet skal være med til at fremme og udbygge kontakten mellem kommunens ældre borgere og Borgerrepræsentationen, herunder de stående politiske udvalg, og skal medvirke til at øge medindflydelse og medansvar for kommunens ældre borgere. Stk. 3. Borgerrepræsentationen, herunder de stående politiske udvalg, skal høre Ældrerådet om alle forslag, der vedrører ældre. |
Virksomhed § 3. Ældrerådet er en selvstændig forvaltningsvirksomhed og er omfattet af forvaltningsloven og offentlighedsloven, jf. forvaltningslovens § 28, stk. 5.
Stk. 2. Ældrerådet kan af egen drift stille forslag og udtale sig om ethvert emne, der har betydning for de ældre i kommunen.
|
Virksomhed § 3. Ældrerådet er en selvstændig forvaltningsenhed og er omfattet af forvaltningsloven og offentlighedsloven, jf. forvaltningslovens § 28, stk. 5.
Stk. 2. Ældrerådet kan af egen drift stille forslag og udtale sig om ethvert emne, der har betydning for ældre i kommunen. Ældrerådet kan anmode Borgerrepræsentationen om at behandle op til fire indstillinger pr. kalenderår. Borgerrepræsentationens Sekretariat oversender Ældrerådets indstillinger til det/de stående udvalg som indstillingen ressortmæssigt hører under med henblik på behandling i udvalget/udvalgene. Forvaltningen/forvaltningerne sikrer, at Ældrerådets forslag er oplyst, inden det sættes på udvalgets dagsorden, således at udvalget kan træffe beslutning i sagen. Forvaltningen foretager derfor i indstillingen til udvalget den fornødne sagsoplysning af Ældrerådsforslaget. Når forvaltningen har foretaget den fornødne sagsoplysning af forslaget, sætter borgmesteren forslaget på udvalgets dagsorden. Ældrerådet kan ved udvalgets behandling af forslaget søge om foretræde for Økonomiudvalget eller et af de stående udvalg efter de almindelige regler om foretræde. Efter udvalgets behandling, oversendes Ældrerådets forslag sammen med udvalgets indstilling til Borgerrepræsentationens Sekretariat med henblik på behandling i Borgerrepræsentationen. Overborgmesteren sætter herefter udvalgets indstilling om Ældrerådets forslag på dagsordenen til et møde i Borgerrepræsentationen, med forelæggelse for Økonomiudvalget før Borgerrepræsentationens behandling, hvis dette er påkrævet.
|
Konstituering § 6. Ældrerådet konstituerer sig senest 15 dage efter valget med formand og næstformand ved et møde, der indkaldes til af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.
Stk. 2. …
|
Konstituering § 6. Ældrerådet konstituerer sig senest 30 dage efter valgets afgørelse med formand og næstformand ved et møde, der indkaldes til af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.
Stk. 2. …
|
Økonomi § 7. … Stk. 4. Et medlem af Ældrerådet er ikke forpligtet til at modtage diæter eller udgiftsgodtgørelse, der tilkommer den pågældende efter § 7, stk. 2-3.
Stk. 5. …
|
Økonomi § 7. … Stk. 4. Et medlem af Ældrerådet er ikke forpligtet til at modtage diæter eller udgiftsgodtgørelse, der tilkommer den pågældende efter stk. 2-3.
Stk. 5. …
|
Samarbejde § 8. … Stk. 3. Derudover kan der efter behov aftales møder mellem Ældrerådet og de øvrige stående udvalg til drøftelse af ældrepolitiske emner.
Stk. 4. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen deltager efter aftale med Ældrerådet i fire Ældrerådsmøder om året, eller i øvrigt når der er behov for det. Derudover kan der indgås aftale om deltagelse fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i forretningsudvalgsmøder samt andre udvalgsmøder efter behov. I samarbejde med Ældrerådet kan der yderligere etableres lokale mødefora.
Stk. 5. Kultur- og Fritidsforvaltningens Borgerservice deltager efter aftale med Ældrerådet i ét årligt Ældrerådsmøde, eller i øvrigt når der er behov for det.
Stk. 6. …
|
Samarbejde § 8. … Stk. 3. Herudover mødes henholdsvis Socialudvalget, Teknik- og Miljøudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget samt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget med Ældrerådet én gang årligt.
Stk. 4. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og øvrige relevante forvaltninger deltager efter aftale med Ældrerådet i ældrerådsmøder, når der er behov for det. Derudover kan der indgås aftale om deltagelse fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og øvrige relevante forvaltninger i forretningsudvalgsmøder samt andre udvalgsmøder efter behov. I samarbejde med Ældrerådet kan der yderligere etableres lokale mødefora.
Stk. 5. Kultur- og Fritidsforvaltningens Borgerservice deltager efter aftale med Ældrerådet i ét årligt ældrerådsmøde, eller i øvrigt når der er behov for det.
Stk. 6. …
|
Ikrafttræden og ændring af vedtægten § 9. Vedtaget af Borgerrepræsentationen i mødet den 28. april 2016.
Stk. 2. Nærværende vedtægt træder i kraft i forbindelse med valget til Ældrerådet i 2016 og erstatter vedtægt for Ældrerådet i Københavns Kommune vedtaget af Borgerrepræsentationen den 11. december 2011.
Stk. 3. …
|
Ikrafttræden og ændring af vedtægten § 9. Vedtaget af Borgerrepræsentationen på møde den XX, og træder i kraft umiddelbart herefter.
Stk. 2. Nærværende vedtægt erstatter vedtægt for Ældrerådet i Københavns Kommune vedtaget af Borgerrepræsentationen den 28. april 2016.
Stk. 3. …
|
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Såfremt Borgerrepræsentationen godkender indstillingen, vil vedtægtsændringerne træde i kraft straks.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 2. marts 2023
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.