Mødedato: 02.03.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om revideret etisk investeringspolitik

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Københavns Kommune fremover skal have som målsætning at være førende indenfor etisk investeringspolitik,
  2. at Økonomiforvaltningen, efter inddragelse af 92-gruppens CSR-udvalg, fremlægger forslag til ny etisk investeringspolitik, der baserer sig på FN’s retningslinjer for Erhverv og menneskerettigheder (UN Guiding Principles on Business and Human Rights - UNGPs) og den humanitære folkeret,
  3. at Københavns Kommune vil arbejde for størst mulig åbenhed om sine investeringer og fremover løbende offentliggøre lister over sine porteføljer, samt hvilke selskaber, der er ekskluderet og under observation, på kommunens hjemmeside,
  4. at Økonomiforvaltningen afhænder kommunens aktier i Motorola og Caterpillar og sætter disse virksomheder på eksklusionslisten,
  5. at Økonomiforvaltningen anmoder sine eksterne kapitalforvaltere om at gå i kritisk dialog med virksomhederne Expedia, Hertz, Paypal, General Mills og Priceline Group med det formål at få dem til at droppe deres aktiviteter i de ulovlige israelske bosættelser.
  6. at Økonomiforvaltningen skifter eksterne kapitalforvaltere, såfremt de nuværende ikke kan leve op til ovenstående,
  7. at Københavns Kommunes etiske investeringspolitik fremover indskrives i kontrakterne med eksterne kapitalforvaltere.

(Stillet af Enhedslisten)

 

Motivering

Danwatch udgav 16. januar 2017 rapporten ”Forretning på forbudt land”, der gennemgår hvordan Danske pensionskasser, investeringsforeninger og kommuner har knap 3 milliarder kroner investeret i virksomheder med aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder. Det er i modstrid med Danmarks politik og FN’s retningslinjer for Erhvervsliv og Menneskerettigheder.

Rapporten indeholdt endnu engang kritik af Københavns Kommunes investeringer samt kommunens manglende åbenhed omkring dette emne.

Københavns Kommune har tidligere modtaget kritik i 2010, 2012 og 2014. Efterfølgende har vi kunnet se, at kommunen har frasolgt aktierne, således at det beløb, der er investeret i de kontroversielle aktier er faldet fra over 22 millioner kroner til i dag kun godt 400.000 kroner. Det er i sig selv positivt, at Københavns Kommune reagerer og forsøger at dæmme op for kritikken ved at sælge de pågældende aktier. Men den reaktive tilgang vil ikke løse problemet, da der hele tiden kan opstå nye tilfælde.

Samtidig er det et problem, at kommunen er så lukket omkring sin ageren. Kommunens frasalg begrundes ikke offentligt med kommunens etiske principper og det er umuligt for både offentlighed og folkevalgte at få svar på hvorfor nogle virksomheder, der bevæger sig i gråzonerne, ikke optages på eksklusionslisten, mens andre gør. Det er et stort demokratisk problem at en stor offentlig organisation som Københavns Kommune ikke er åben omkring sin ageren og i stedet dækker sig ind bag private rådgivningsfirmaers praksis.

Enhedslisten mener, at københavnerne med rimelighed kan forvente at en offentlig og demokratisk organisation som Københavns Kommune går forrest i forhold til ansvarlige investeringer. Men sandheden er desværre at Københavns Kommune halter efter det private marked, hvor PFA Invest i øjeblikket er blandt de førende. Både hvad angår forsøget på at leve op til anbefalingerne og på åbenhed.

Enhedslisten ønsker, at Københavns Kommune skal gøre alt hvad vi kan for at undgå at blive udsat for kritik af vores ageren som forvalter af fællesskabets penge i fremtiden.

Det er også værd at notere sig, at Københavns Kommune som investor selv forventes at overholde FNs retningslinjer, der bl.a. stiller højere krav til åbenhed om indsatsen overfor potentielt problematiske virksomheder, som kommunen investerer i. Dem lever Københavns Kommune efter alt at dømme ikke op til i dag og risikerer derfor at blive indklaget for den danske mæglings- og klageinstitution for ansvarlig virksomhedsadfærd (MKI - www.virksomhedsadfaerd.dk

Derfor stiller vi dette forslag, der skal bringe Københavns Kommune i front hvad angår etiske principper og CSR.

Enhedslisten foreslår derfor, at Økonomiforvaltningen fremlægger forslag til en ny etisk investeringspolitik, der tager udgangspunkt i UNGPs, der er de mest autoritative og krævende retningslinjer på menneskerettighedsområdet.

Vi foreslår at arbejdet udføres i samarbejde med 92-gruppen, der er et samarbejde mellem 23 danske miljø- og udviklingsorganisationer, der blev dannet i forbindelse med FN's Miljø- og Udviklingskonference i Rio de Janeiro i 1992. De har et CSR-udvalg med stor erfaring i at rådgive investorer indenfor menneskerettighedsområdet. Medlemmerne tæller bl.a. Mellemfolkeligt Samvirke, Folkekirkens Nødhjælp og Amnesty International.

I forhold til de konkrete virksomheder, som Københavns Kommune kritiseres for at have investeret i, så mener vi der er behov for at differentiere. Nogen af virksomhederne, som f.eks. Motorola og Caterpillar har længe været udsat kritik uden at have ændret praksis. Dem bør kommunen sætte på eksklusionslisten. For de øvrige virksomheders tilfælde finder vi, at kommunen er bedre tjent ved at udøve aktivt ejerskab og forsøge at få dem til at leve op til retningslinjerne. Det skyldes dels at kritikken er af nyere dato og dels at aktiviteterne kun udgør en lille del af virksomhedens samlede aktiviteter.

Danwatch rapporten Forretning på Forbudt land

Mellemfolkeligt Samvirkes brancherapport om status for indarbejdelsen af FN’s Retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhverv (UNGPs) i 15 pensionsselskabers arbejde med ansvarlige investeringer.

 

Oversigt over politisk behandling

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 2. februar 2017

Medlemsforslaget blev taget af dagsordenen ved mødets start.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 2. marts 2017

Et forslag fra Socialdemokratiet om at udvalgshenvise medlemsforslaget til Økonomiudvalget blev vedtaget uden afstemning.

 

SF afgav følgende protokolbemærkning:

”SF mener at Københavns Kommune skal være førende indenfor åben og ansvarlig investeringspraksis. Derfor er det på høje tide at vi opdaterer både vores investeringspolitik og praksis, så disse bringes i overensstemmelse med FN´s Retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhverv fra 2011. I dette arbejde anbefaler vi at inddrage erfaringer og ekspertviden fra forskellige pensionskasser, investeringsfonde og uafhængige eksperter – herunder relevante ngo’er. ” 

Til top