Mødedato: 02.02.2023, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om skovrejsning

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen og andre relevante forvaltninger at udarbejde et forslag til politisk behandling indeholdende forskellige modeller for skovrejsning primært udenfor Københavns Kommune jf. motivationen.

(Stillet af SF)

Motivering

Skovrejsning kan blive et vigtigt værktøj til at nå vores klimaplan, for træer kan binde CO2 fra luften, opbevare det i stammer og rødder og over tid binde det i jorden. Det indgår allerede i kommunens CO2-regnskab, men bidrager ikke stort. Hvis København skal blive klimapositiv i fremtiden, må vi gå i gang med at afsøge mulighederne for skovrejsning i større skala. For selv med store forandringer i kommunens og vores indbyggeres forbrug vil der være udledninger som skal modsvares af CO2-opsamling, og her er skov et værktøj.

HOFOR foretager i dag skovrejsning på visse vandindvindingsområder udenfor København, men det foregår som drikkevandsbeskyttelse, og løb i 2020 op i 3.667 tons CO2. Til sammenligning anslog World Resources Institute i forbindelse med Mad- og Måltidsstrategien i 2019, at Københavns Kommunes CO2-udledninger fra fødevareindkøb var 121.283 tons CO2. Så det er åbenlyst, at der er brug for andre værktøjer, hvis skovrejsning skal kunne bidrage reelt til klimaplan 2035. Men dette kan være en af de situationer, hvor der ikke ligger en fix og færdig god løsning til os – derfor er vi nødt til at vende hver en sten, også de som kræver at Folketinget giver os bedre muligheder.

Med dette forslag ønsker SF at få belyst kommunens muligheder for at lave skovrejsning primært udenfor kommunegrænsen, samt hvilke lovændringer det eventuelt vil kræve hvis det skal gøres effektivt. Vi stiller dette forslag, fordi vi ikke har lige så åbenlyse modeller udenfor kommunen, som er der, hvor det store potentiale er.

Hver en sten skal vendes. Vi skal vide, om vi må købe arealer og lave skovrejsning selv. Om vi kan oprette et selskab til at gøre det igennem. Om vi allerede ejer grunde udenfor kommunen, der kunne være egnede til skovrejsning, såsom feriekolonier.

Det bør også undersøges, hvad der skal til for, at skovrejsning i større skala kan blive bedst muligt klimamæssigt og økonomisk mening. Derfor bør det undersøges, hvad konsekvenserne er af permanent skov i forhold til en produktionsskov, der fx leverer materialer til byggebranchen.

Skovrejsning kan blive et vigtigt værktøj, men det tager tid at lave gode løsninger. Derfor skal vi gå i gang nu.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 2. februar 2023

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:

 

At ordene: ”primært udenfor Københavns Kommune jf. motivationen” ændres til ”indenfor Københavns Kommune, derfor pålægges det forvaltningen at undersøge om, og hvor, der kan rejses træer indenfor kommunegrænsen; således at de københavnske borger får glæde af en trærejsning der gennemføres af Københavns Kommune”.

 

Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag blev forkastet med 44 stemmer imod 7. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: C

Imod stemte: Ø, A, B, F, V, Å, I og O

 

Medlemsforslaget blev herefter vedtaget med 42 stemmer imod 8. 1 medlem undlod at stemme.

 

For stemte: Ø, A, B, F, V og Å

Imod stemte: C og I

Undlod at stemme: O

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

Enhedslisten er tilhængere af meget mere skov i Danmark. Desværre giver lovgivningen meget snævre rammer for, hvad Københavns Kommune må gøre. Og da København over de sidste mange år har solgt meget af sin ejendom udenfor kommunen, (herunder Boserup Skovdistrikt, som kommunen blev tvunget til at sælge til staten pga økonomiaftalen i 1994), så er der næsten ingen steder, hvor kommunen kan plante mere skov. 
Til top