Medlemsforslag om afkriminalisering af narkotika
Medlemsforslag
Det foreslås,
- at Borgerrepræsentationen pålægger socialforvaltningen med inddragelse af andre relevante forvaltninger, at udarbejde et forslag til politisk behandling om at rette henvendelse til regeringen med forslag om, at København bliver forsøgsby for afkriminalisering af narkotika jf. motiveringen,
- at socialforvaltningen med inddragelse af andre relevante forvaltninger undersøger, hvordan man i andre lande har afkriminaliseret eller er i gang med at afkriminalisere narkotika. Derudover skal forvaltningen invitere Socialministeren og Justitsministeren til et offentligt debatarrangement om afkriminalisering af narkotika.
(Stillet af Radikale Venstre)
Motivering
Narkotikapolitikken har slået fejl. I alt for mange år har antallet af overdosisdødsfald ligget højt og stabilt på mellem 200 og 300 mennesker om året. Vi har brug for et paradigmeskifte, hvor stofbrugere skal hjælpes og ikke straffes. Afkriminalisering skal gøre det lettere for stofbrugere at få hjælp og behandling.
Afkriminalisering af narkotika vil betyde, at det stadig er forbudt at fremstille, smugle og sælge stoffer, men at man ikke vil blive straffet, hvis man bliver taget af politiet med stoffer til eget forbrug. I stedet vil man blive tilbudt et behandlingsforløb. På den måde vil politiet også kunne bruge deres ressourcer på at forfølge at straffe bagpersonerne i miljøet i stedet for at give bøder til udsatte stofbrugere.
I Portugal blev hårde stoffer afkriminaliseret i 2001, og man har siden da haft langt færre overdosisdødsfald og færre stofbrugere. I Norge er man også i gang med at afkriminalisere. FN, Human Rights Watch og WHO anbefaler alle afkriminalisering.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 2. februar 2023
Medlemsforslaget blev vedtaget med 44 stemmer imod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø, A, B, F, V, Å og I
Imod stemte: C og O
SF afgav følgende protokolbemærkning:
”SF ser frem til et forsøg med at afkriminalisere narkotika i København, der tager udgangspunkt i den portugisiske model. I den model arbejdes der ud over selve afkriminaliseringen også med øget forebyggelse og markant flere behandlingsforløb til de borgere, som misbruger narkotika. SF anser øget forebyggelse og misbrugsbehandling som særdeles vigtigt for, at forsøget også skal få succes i en københavnsk kontekst og opfordrer til, at Borgerrepræsentationen fra forsøgets start indtænker og allokerer de nødvendige ressourcer hertil.”
Socialdemokratiet afgav følgende protokolbemærkning:
“Socialdemokratiet mener at afkriminalisering af udsatte borgere ifm. misbrug af narkotika er et interessant værktøj som har skabt gode resultater andre steder i verden. Derfor er vi positive overfor Radikales forslag til en forsøgsordning, men vi mener samtidig at det vil være mere giveligt hvis forsøgene bliver landsdækkende. “