Endelig vedtagelse af tillæg 2 til lokalplan 524 Sundmolen i Nordhavn, Østerbro
En bygherre ønsker at lave tilbygninger på et eksisterende pakhus i Nordhavn fra 1955. Tilbygningerne udformes som en påbygning i én etage og med ombygninger på eksisterende etager. Det røde murstenspakhus bevares i sin nuværende form. Projektet giver bl.a. mulighed for at opføre solceller på taget og en tagterrasse, hvorpå der plantes nye træer og beplantning. Projektet tilpasser sig byudviklingsområdets egenart i facadematerialer og højde. Antal bilparkeringspladser fastsættes efter, at området er placeret i en såkaldt delvist bilfri bydel.
Indstilling
Indstilling om,
- at godkende tillæg 2 til lokalplan 524 Sundmolen i Nordhavn (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
En bygherre på Klubiensvej 9-11 ønsker at udvide en eksisterende bygning (Pakhus 53) med i alt ca. 7.800 m² erhverv i form af ombygning med indskudte etagedæk og en påbygning i én etage. Planforslagets formål er at fastsætte bestemmelser for omfang og udformning af påbygningen samt for bevaring af det eksisterende pakhus 53. Eksisterende lokalplan 524 Sundmolen i Nordhavn (BR 17. juni 2015) indeholder mulighed for påbygninger med en samlet bygningshøjde på højst 21 m på Sundmolens eksisterende pakhuse ved vedtagelse af en supplerende lokalplan (tillæg 2 til lokalplan 524 Sundmolen i Nordhavn).
Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet et forslag til tillæg til lokalplan. Planforslaget har været i høring fra den 5. april 2022 til den 31. maj 2022. Forvaltningen har modtaget 20 henvendelser, der ikke har givet anledning til ændringsforslag. Teknik- og Miljøudvalget behandlede den 22. august 2022 lokalplanforslaget og vedtog et ændringsforslag om at sende sagen retur til forvaltningen med henblik på at nedsætte parkeringsnormen i lokalplanen. En evt. ændring af parkeringsnormen i lokalplanen har været i supplerende høring fra den 10. oktober 2022 til den 31. oktober 2022. Forvaltningen har modtaget seks henvendelser. Høringen har givet anledning til ændringsforslag om en parkeringsnorm for kontor på 1 parkeringsplads pr. 343 m². Teknik- og Miljøudvalget skal nu tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplanforslaget på baggrund af den offentlige og supplerende høring.
Løsning
Lokalplanområdet ligger på den nordvendte side af Sundmolen i Nordhavn mod Orientbassinet og med udsigt over vandet mod Copenhagen International Schools bygning og containerterminalen på Levantkaj. Lokalplanområdet er beliggende ca. 350 m fra Orientkaj metrostation. Vest for lokalplanens område benyttes arealet i dag til parkeringsplads, og der er udsyn til Pakhus 54. Mod øst ligger Pakhus 52, der er udført i samme grundform som de øvrige pakhuse, men er beklædt med grønblå stålplader og ikke røde teglstensfacader. På matriklen er et eksisterende rødt teglstenspakhus, Pakhus 53, der er opført i 1955. Pakhuset er ikke SAVE-registreret, men udpeget som bevaringsværdig i lokalplan 524 Sundmolen i Nordhavn. Pakhuset er i to plan med etagehøjder på op til 7 m. Lokalplanområdet er udpeget som kulturmiljø i kommuneplanen under temaet ’København som havneby’.
Planforslaget muliggør 7.800 m² nybyggeri i form af serviceerhverv. Ca. 3.200 m² kan placeres som påbygning i én etage på det eksisterende pakhus. Bygningen bliver i alt op til 21 m. Derudover kan der laves indskudte dæk i den eksisterende bygning. Påbygningens facade følger facadekanten på pakhuset. Mod Orientkaj udformes påbygningens hjørner med store vinduespartier. På bebyggelsens sydvendte facade indrettes en tagterrasse med udgang fra påbygningen. Påbygningen udføres med blå facadeplader og fremstår som en kontrast til det eksisterende bevaringsværdige pakhus’ røde teglstensmur og følger derved intentioner for påbygningers arkitektur i gældende lokalplan 524 Sundmolen i Nordhavn. Påbygningens tag skal være grønt i form af beplantning eller med mulighed solceller.
Byliv og bynatur
Der er ikke friarealer på terræn inden for lokalplanens område, da lokalplanens afgrænsning stort set følger facadelinjen på det eksisterende pakhus. Friarealer til nybyggeriet er placeret inden for afgræsningen af lokalplan 524 Sundmolen i Nordhavn. På pakhusets tag etableres en terrasse i forbindelse med påbygningen, som skal indrettes med beplantning i form af 25 mindre træer og buske, der delvist er synlige fra gade og nabobebyggelser. Dette skal understøtte Det grønne forløb syd for lokalplanens område, der skal være en gennemgående stiforbindelse for gående og cyklister på Sundmolen.
Parkering
Forvaltningen har tidligere fremlagt forslag til tillæg 2 til lokalplan 524 Sundmolen i Nordhavn med en parkeringsnorm fastsat efter retningslinjerne for delvist bilfri bydel i overensstemmelse med forvaltningens administrationsgrundlag for parkering i Kommuneplan 2019 og hidtidige praksis. Dvs. en parkeringsnorm for biler på én parkeringsplads pr. 214 m² etageareal for erhverv, 286 m² for kontorer og 143 m² for butikker. Det svarer til, at der skal etableres ca. 28-37 parkeringspladser til nybyggeriet alt efter omfang af de forskellige mulige anvendelser.
Sundmolen er placeret i et byudviklingsområde. For igangværende byudviklingsområder benytter forvaltningen principperne i administrationsgrundlag for delvis bilfri bydel for hele bydelen, da det kan give udfordringer, hvis bydelen inddeles i underområder med forskellige parkeringskoncepter.
I forbindelse med Teknik- og Miljøudvalgets forrige behandling af forslag til tillæg 2 til lokalplan 524 Sundmolen i Nordhavn besluttede udvalget, at parkeringsnormen i lokalplanen skal nedsættes.
Som del af den supplerende høring har By & Havn indgivet et høringssvar med forslag om 20 % reduktion i forhold til lokalplansforslaget parkeringsnorm. Dette giver en parkeringsnormen på 1 parkeringsplads pr. 343 m² kontor. For et kontorbyggeri på 7.800 m² vil dette give i alt 23 parkeringspladser mod lokalplanforslagets parkeringsnorm, der giver 28 parkeringspladser til samme kontorbyggeri.
Forvaltningen anbefaler at imødekomme By & Havns forslag om reduktionen af parkeringsnormen for kontor på 20 % ift. parkeringsnormen i lokalplanforslaget. Dette er en afvigelse fra gældende administrationsgrundlag for parkering i Kommuneplan 2019.
Idet Sundmolen er beliggende i et byudviklingsområde, kan parkeringsnormen fastsættes efter kommuneplanens bemærkning 0, som sikrer et minimum af kørende adgang til området, dvs. en helt bilfri bydel. For helt bilfrie bydele etableres kun handicapparkering, korttidsparkering og afsætning. Til et kontorbyggeri på ca. 7.800 etagemeter bør der etableres mindst tre handicappladser og tre pladser til korttidsparkering og afsætning, dvs. seks parkeringspladser i alt.
Bilparkering skal uanset parkeringsnorm etableres inden for afgrænsningen af lokalplan 524 Sundmolen i Nordhavn i parkeringsanlæg og i mindre omfang på terræn.
Parkeringsnormen for cykelparkering er tre parkeringspladser pr. 100 m² erhverv og fire pr. 100 m² butikker. For erhverv og butikker skal 1 plads pr. 500 m² ud af det samlede krævede antal pladser være til pladskrævende cykler. Det svarer til ca. 328 pladser. Cykelparkering etableres på terræn i overensstemmelse med lokalplan 524 Sundmolen i Nordhavn og som en integreret del af det eksisterende Pakhus 53.
Høring
De 20 modtagne henvendelser ifm. den offentlig høringsperiode vedlægges som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Hovedsynspunkter i henvendelserne fra høringerne er anført nedenfor. Høringssvar og bemærkninger til disse er identiske med bilag til tidligere fremlagte indstilling af den 22. august 2022.
Østerbro Lokaludvalg har følgende hovedsynspunkter (bilag 4, henvendelse nr. 20)
- Østerbro Lokaludvalg er positive over for planforslagets bygningshøjde og bevaring af det eksisterende pakhus.
- Lokaludvalget ønsker, at der indrettes offentlige toiletter i bygningen, herunder handicaptoiletter.
- Lokaludvalget ønsker, at der etableres solceller på mindst 50 % af tagarealet.
Forvaltningens bemærkninger
- Forvaltningen har ingen kommentarer.
- Etablering af offentlige toiletter i bygningen kan ikke sikres med lokalplanen.
- Forvaltningen foreslår at fastholde nuværende bestemmelse om, at flade tage skal være grønne tage med mulighed for at etablere solenergianlæg. Dette for at sikre, at tagene reelt etableres med enten beplantning eller solenergianlæg og for at sikre, at omfanget af solenergianlæg kan tilpasses bygningens energiforbrug.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser
- Ti henvendelser handler om for tæt bebyggelse i Nordhavn og seks henvendelser handler om at påbygning vil tage udsigt.
- Syv henvendelser ønsker boliger fremfor erhverv.
- Syv henvendelser mener, at der vil komme skyggegener og forværrede dagslysforhold som følge af påbygningen.
Forvaltningens bemærkninger
- Muligheden for at udvide Pakhus 53 med en påbygning op til 21 m er fastlagt i eksisterende lokalplan 524 Sundmolen i Nordhavn. Oplysninger om tæthed mellem bygningerne og udsigten fra bygninger ifm. realisering af lokalplanen har været offentligt tilgængelige, før nye boliger blev etableret.
- Pga. miljøhensyn til containerterminalen på Levantkaj kan der ikke etableres støjfølsom anvendelse inden for planforslagets område på matriklen, før containerterminalen flyttes. Derfor kan der alene muliggøres erhvervsanvendelse så længe, der er støj på den nordlige side fra containerhavnen.
- Det eksisterende pakhus og derved placering af kommende påbygning ligger ca. 12 m nord for eksisterende boligbebyggelse. Skygger som følge af påbygningen vil derfor ramme bygninger syd for planforslagets område om sommeren efter kl. 19.00. Forvaltningen vurderer, at den øgede skyggevirkning på vandet i Orientkaj-bassinet vil have en begrænset påvirkning på havmiljøet. Planforslagets skyggediagrammer viser, at påbygningen vil medvirke en øget skyggepåvirkning på en mindre del af Orientkaj-bassinet i marts efter kl. 12.00. Det eksisterende byggeri skygger i forvejen for en mindre del af Orientkaj-bassinet.
Supplerende høring
De seks modtagne henvendelser ifm. den supplerende høringsperiode vedlægges som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret. Hovedsynspunkter i henvendelserne fra høringerne er anført nedenfor.
Udviklingsselskabet By & Havn I/S har følgende hovedsynspunkter (bilag 4, henvendelse nr. 3a)
En nedskrivning af parkeringsnormen til et niveau svarende til bilfri bydel med i alt seks parkeringspladser er for få parkeringspladser til, at husets lejemål som kontor vil være attraktivt. Det foreslås, at parkeringsnormen for lokalplanen nedsættes med 20 % ift. parkeringsnormen i forslag til tillæg 2 til lokalplan 524 Sundmolen i Nordhavn. Det vil betyde, at der for Pakhus 53 skal etableres 15 parkeringspladser til nybyggeriet fremfor 18 parkeringspladser.
Forvaltningens bemærkninger:
Nybyggeri med 7.800 m² kontorerhverv og en parkeringsnorm på 1 parkeringsplads per 286 m² giver i alt 28 parkeringspladser og ikke 18 parkeringspladser. By & Havn forventer, at deres projekt indeholder ca. 5.000 m² nybyggeri og har udregnet antal parkeringspladser efter dette. Udvalget kan vælge at benytte den foreslåede parkeringsnorm.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser
Parkeringsnormen bør nedsættes for projektet, da der er adgang til kollektiv transport i nærheden.
Forvaltningens bemærkninger:
Parkeringsnormer for byudviklingsområder i Kommuneplan 2019 er fastsat efter, at området har nærhed til kollektiv transport.
Politisk handlerum
- Det kan besluttes at ændre fx den maksimale bygningshøjde og det maksimale bruttoetageareal, påbygningens omfang og placering, bestemmelser om facadeudtryk og udformning af tagterrassen, herunder beplantning.
- Det kan besluttes ikke at udpege Pakhus 53 som bevaringsværdig for derved at give løsere rammer til ændringer på bygningens facader.
- Det kan besluttes at fastsætte parkeringsnormen for lokalplanen efter retningslinjerne for helt bilfri bydel, jf. bemærkning 0 i Kommuneplan 2019 eller en anden parkeringsnorm inden for afgrænsningen i Kommuneplan 2019. Det kan vælges at følge parkeringsnormen fremsat i forslag til tillæg 2 til lokalplan 524 Sundmolen i Nordhavn i overensstemmelse med Kommuneplan 2019.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.
Søren Wille / Karsten Biering Nielsen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende tillæg 2 til lokalplan 524 Sundmolen i Nordhavn (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 19. december 2022
Enhedslisten og Alternativet stillede følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt (ÆF1):
"dog således at parkeringsnormen for lokalplanen ændres til den lavest mulige, jf. bemærkning 0 i Kommuneplan 2019."
Ændringsforslaget blev forkastet med 6 stemmer mod 5. Ingen undlod at stemme.
For stemte: F, Ø og Å.
Imod stemte: A, B, C og V.
Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at (ÆF2):
”dog således at parkeringsnormen fastholdes på det oprindelige fastsatte niveau.”
Ændringsforslaget blev forkastet med 8 stemmer mod 3. Ingen undlod at stemme.
For stemte: C og V.
Imod stemte: A, B, F, Ø og Å.
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
“Venstre mener, at parkeringsnormen burde følge parkeringsnormen vedtaget i Kommuneplan 2019, som er 1 bil pr. 214 m2 etageareal for erhverv, 286 m2 for kontorer og 143 m2 for butikker, som oprindeligt foreslået. Vi stemmer dog for indstillingen, da det er bedre end en potentielt endnu større reduktion af p-plads".
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form. Det forudsættes endvidere, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 25. januar 2023
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Venstre videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 19. december 2022:
“Venstre mener, at parkeringsnormen burde følge parkeringsnormen vedtaget i Kommuneplan 2019, som er 1 bil pr. 214 m2 etageareal for erhverv, 286 m2 for kontorer og 143 m2 for butikker, som oprindeligt foreslået. Vi stemmer dog for indstillingen, da det er bedre end en potentielt endnu større reduktion af p-plads".
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 2. februar 2023
Enhedslisten og Alternativet genfremsatte følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt (ÆF1):
"dog således at parkeringsnormen for lokalplanen ændres til den lavest mulige, jf. bemærkning 0 i Kommuneplan 2019."
Det Konservative Folkeparti genfremsætter følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt (ÆF2):
”dog således at parkeringsnormen fastholdes på det oprindelige fastsatte niveau.”
Det af Enhedslisten og Alternativet genfremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 32 stemmer imod 23. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø, F og Å
Imod stemte: A, C, B, V, I og O
Det af Det Konservative Folkeparti genfremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev forkastet med 40 stemmer imod 14. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C og V
Imod stemte: Ø, A, B, F, Å, I og O
Indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.
Venstre videreførte følgende protokolbemærkning:
“Venstre mener, at parkeringsnormen burde følge parkeringsnormen vedtaget i Kommuneplan 2019, som er 1 bil pr. 214 m2 etageareal for erhverv, 286 m2 for kontorer og 143 m2 for butikker, som oprindeligt foreslået. Vi stemmer dog for indstillingen, da det er bedre end en potentielt endnu større reduktion af p-pladser".