Partnerskabsaftale om en byfornyelsesindsats på Christiania, Indre By
Indstilling
Indstilling om,
- at Partnerskabsaftalen mellem Fonden Fristaden Christiania og Københavns Kommune godkendes, jf. bilag 1,
- at der frigives en anlægsbevilling på 20,0 mio. kr. til realisering af Partnerskabsaftalen, jf. bilag 1. Aftalen finansieres med yderligere 10,0 mio. kr. fra Fonden Fristaden Christiania. De 20,0 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse, anlæg fordelt med 2,1 mio. kr. i 2017, 4,1 mio. kr. i 2018, 4,1 mio. kr. i 2019, 4,1 mio. kr. i 2020 og 5,6 mio. kr. i 2021, jf. Økonomiafsnittet og bilag 2,
- at Partnerskabets koordinationsgruppe kan omprioritere midler mellem projekter i Partnerskabsaftalen på op til en 1,0 mio. kr.
Økonomiudvalget vil, når regnskabsresultatet for 2016 er kendt, blive forelagt indstilling om styring af bruttoanlæg i 2017.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Borgerrepræsentationen vedtog den 12. november 2015, at Teknik- og Miljøforvaltningen skulle undersøge mulighederne for at gennemføre en byfornyelsesindsats, som løfter boligstandarden, forbedrer infrastrukturen og de sociale forhold på Christiania i et partnerskab med Fonden Fristaden Christiania. Med denne vedtagelse blev der bevilget 0,5 mio. kr. til udvikling af Partnerskabsaftalen fra Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse, anlæg.
Med denne indstilling skal Borgerrepræsentationen tage stilling til Partnerskabsaftalen, frigivelse af anlægsmidler samt Partnerskabets koordinationsgruppes mulighed for at omprioritere midler, så realisering af aftalen kan påbegyndes.
Løsning
På baggrund af Borgerrepræsentationens beslutning den 12. november 2015 har Teknik- og Miljøforvaltningen forhandlet med Fonden Fristaden Christiania om indgåelse af et femårigt partnerskab (2017-2021) om at gennemføre en byfornyelsesindsats på Christiania.
Christiania lever op til de kriterier, som normalt anvendes, når et område udvælges til en områdefornyelse, men Christiania adskiller sig på en række punkter fra de ’normale’ områdefornyelsesområder. Området er væsentligt mindre og har allerede etableret lokal organisering og beslutningsproces. Partnerskabet finansieres i fællesskab af Københavns Kommune, der bidrager med 20,0 mio. kr., og Fonden Fristaden Christiania, som bidrager med 10,0 mio. kr., hvilket samlet set svarer til den gængse finansiering for en områdefornyelse. Da Fonden indgår i finansieringen af Partnerskabet, er der udviklet en særlig model til gennemførelsen af Partnerskabsaftalen, hvor der nedsættes en koordinationsgruppe, som består af tre personer udpeget af Fonden og tre personer fra Teknik- og Miljøforvaltningen. Partnerskabets koordinationsgruppe beslutter, hvilke projekter der igangsættes, og beslutninger træffes i enighed mellem koordinationsgruppens medlemmer, jf. bilag 1 for uddybning.
Der er på Christiania et stort behov for bygningsfornyelse, som bør indgå som en væsentlig del af partnerskabet. Det er forvaltningens vurdering, at det vil være hensigtsmæssigt at gennemføre indsatsen som en kombineret område- og bygningsfornyelse under Byfornyelsesloven. Byfornyelsesloven giver kommunen ret til at anvise boliger til borgere i bygningsfornyede ejendomme. Byfornyelsesloven giver samtidig mulighed for, at Borgerrepræsentationen kan undtage nærmere fastlagte kvarterer eller områder, såfremt der ikke er behov for boligerne, eller på baggrund af boligsociale hensyn. Da Christiania er præget af særlige boligforhold kombineret med store sociale udfordringer, vil kommunen undlade at anvende retten til at anvise genhusningsboliger på Christiania. Sædvanligvis anvendes anvisningsretten blandt andet i Indre By og på Christianshavn, og undladelsen vil derfor være en afvigelse fra sædvanlig praksis. Det er også en del af aftalen med Christiania, at christianitter ikke genhuses på kommunens regning i forbindelse med gennemførelsen af bygningsfornyelsen.
Partnerskabsaftalen indeholder fire overordnede temaer: Klima og energirenovering, Bygningsfornyelse, Områderne mellem husene samt Forbedrede sociale forhold og flere arbejdspladser. De enkelte temaer er omsat til 11 konkrete projekter, herunder fx bygningsrenovering af Fredens Ark, etablering af stiforløb, belysning og grønne bede og udvikling af nye socialøkonomiske virksomheder, jf. bilag 1.
Der afsættes 3,0 mio. kr. til projektledelse og administration, 9,0 mio. kr. til bygningsfornyelse og de resterende 18,0 mio. kr. til fysiske og sociale projekter indenfor de fire temaer.
I Partnerskabsaftalen er der afsat midler til at gennemføre en energirenovering, der skal bidrage til at udskifte eksisterende opvarmningskilder såsom oliefyr, brænde- og koksovne med en CO2-neutral varmeforsyning. Der er afsat midler til at gennemføre en bygningsfornyelse af etageboliger, så boligerne sikres nutidige og sundhedsmæssigt forsvarlige sanitære forhold, en sund og tæt klimaskærm og et godt indeklima. Der er afsat midler til at sikre, at overgangene mellem Christiania og den omgivende by fungerer hensigtsmæssigt, at infrastrukturen understøtter christianitternes mulighed for at leve et hverdagsliv samtidig med, at besøgende og turister fortsat har mulighed for, at opleve den helt unikke bydel Christiania er. Endeligt er der afsat midler til at understøtte og styrke virksomhederne på Christianias arbejde med at inddrage borgere uden for arbejdsmarkedet og sikre, at christianitter med behov for hjælp og pleje i hverdagen kan blive boende på Christiania i boliger indrettet til deres behov.
En del af projekterne i Partnerskabsaftalen vil kunne realiseres med de midler, der afsættes med aftalen. Det gælder for de fire projekter under temaerne ’Klima og Energirenovering’ og ’Bygningsfornyelse’, der på grund af reglerne i Byfornyelsesloven er afhængige af medfinansiering fra bygningsejer (Fonden Fristaden Christiania). For de tre projekter under temaet om ’Områderne mellem husene’ er behovet for medfinansiering afhængt af, hvordan de endelige projekter udformes. Tre af de fire projekter under temaet vedrørende ’Forbedrede sociale forhold og flere arbejdspladser’ forventes at kunne realiseres inden for den afsatte ramme, mens der for projektet ’Projektudvikling af være-blive boliger’ kun er afsat midler til udvikling af et forslag til sådanne boliger. Selve etableringen af boliger kræver ekstern finansiering. En del af arbejdet med realisering af Partnerskabsaftalen vil være at tiltrække yderligere finansiering fra eksempelvis fonde til den nødvendige ekstra finansiering.
Partnerskabsaftalen er forhandlet før christianitternes rydning af Pusher Street. Projekterne i aftalen vil kunne tilpasses og supplere de konkrete indsatser, der er aftalt mellem Københavns Kommune, politiet og Christiania i Sikker By Programmet, og som skal sikre politiets arbejdsvilkår på Christiania og bidrage til at fastholde den positive udvikling, som rydningen af Pusher Street har igangsat. Det handler om opsætning af belysning på Pusher Street og voldanlægget (behandles af ØU den 6. december 2016 og af BR den 15. december 2016), regulering af af- og påsætning af gæster til Christiania ved hovedindgangen på Prinsessegade, indretningen af Bådsmandsstræde med en mere hensigtsmæssig placering af parkering og taxaholdepladser, øget fortovsbredde m.v., samt indførelse af parkeringszone på Refshalevej, som Teknik- og Miljøforvaltningen gennemfører.
Økonomi
Med denne indstilling skal der frigives en anlægsbevilling på 20,0 mio. kr. til realisering af de 11 projekter i Partnerskabsaftalen. De 20,0 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg og er finansieret af byfornyelsesrammen (Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg 0.25.15.3) i perioden 2017-2021, jf. tabel i bilag 2.
De fire temaer finansieres med yderligere 10,0 mio. kr. fra Fonden Fristaden Christiania. Budgettet på 30,0 mio. kr. fordelt på de fire temaer inklusiv styring af projekterne, fremgår af tabel 2 i bilag 2.
Partnerskabets koordinationsgruppe har mulighed for at foretage mindre justeringer og omprioriteringer op til 1,0 mio. kr. mellem de forskellige projekter. Justeringer herudover skal godkendes af Teknik- og Miljøudvalget.
Videre proces
Teknik- og Miljøudvalget får medio 2019 forelagt en midtvejsstatus. Partnerskabet afsluttes i december 2021, og Teknik- og Miljøudvalget vil medio 2022 få forelagt en afsluttende evaluering af Partnerskabet.
Pernille Andersen /Anders Møller
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at Partnerskabsaftalen mellem Fonden Fristaden Christiania og Københavns Kommune godkendes, jf. bilag 1.
- at der frigives en anlægsbevilling på 20,0 mio. kr. til realisering af Partnerskabsaftalen, jf. bilag 1. Aftalen finansieres med yderligere 10,0 mio. kr. fra Fonden Fristaden Christiania. De 20,0 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse, anlæg fordelt med 2,1 mio. kr. i 2017, 4,1 mio. kr. i 2018, 4,1 mio. kr. i 2019, 4,1 mio. kr. i 2020 og 5,6 mio. kr. i 2021, jf. Økonomiafsnittet og bilag 2.
- at Partnerskabets koordinationsgruppe kan omprioritere midler mellem projekter i Partnerskabsaftalen på op til en 1,0 mio. kr.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 19. december 2016
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):
”At såfremt den kommunalt betalte belysning på Pusher Street ødelægges, så standses samarbejdet og udbetaling af yderligere midler.”
Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke godkendt med to stemmer mod otte. En undlod at stemme.
For stemte: C og I.
Imod stemte: A, B, F og Ø.
Undlod at stemme: V.
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2):
”Udbetalingen betinges af, at kampestenene på cykelstien via Christiania fjernes.”
Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke godkendt med tre stemmer mod fem. Tre undlod at stemme.
For stemte: C, I og V.
Imod stemte: B, F og Ø.
Undlod at stemme: A.
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med otte stemmer mod tre. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, F og Ø.
Imod stemte: C, I og V.
Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Det bør være en privat opgave og udgift at renovere og vedligeholde private bygninger, og bygningerne på Christiania er nu private, idet Staten har solgt bygningerne.”
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget vil, når regnskabsresultatet for 2016 er kendt, blive forelagt indstilling om styring af bruttoanlæg i 2017.
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 25. januar 2017
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 10 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, F, Ø, B og O.
Imod stemte: C og I.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkninger:
”Såfremt den kommunalt betalte belysning på Pusher Street ødelægges, så standes samarbejdet og udbetaling af yderligere midler.”
”Udbetalingen betinges af, at kampestenene på cykelstien via Christiania fjernes”
Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 19. december 2016:
”Det bør være en privat opgave at renovere og vedligeholde private bygninger, og bygningerne på Christiania er nu private, idet staten har solgt bygningerne.”
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 2. februar 2017
Det Konservative Folkeparti genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1 og ÆF2) fra udvalgsbehandlingen:
ÆF1
” At såfremt den kommunale betalte belysning på Pusher Street ødelægges, så standses samarbejdet og udbetaling af yderligere midler. ”
ÆF2
”Udbetalingen betinges af, at kampestenene på cykelstien via Christiania fjernes.”
Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 36 stemmer imod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte 10 medlemmer: V, C, I og Løsgænger Kasper Heumann Kristensen.
Imod stemte 36 medlemmer: A, Ø, B, F og O.
Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev forkastet med 33 stemmer imod 7. 6 medlemmer undlod at stemme.
For stemte 7 medlemmer: O, C, I og Løsgænger Kasper Heumann Kristensen.
Imod stemte 33 medlemmer: A, Ø, B og F.
6 medlemmer undlod at stemme: V.
Indstillingen blev herefter godkendt med 36 stemmer i mod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte 36 medlemmer: A, Ø, B, D, O og Løsgænger Kasper Heumann Kristensen.
Imod stemte 9 medlemmer: V, C og I.
Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”at såfremt den kommunale betalte belysning på Pusher Street ødelægges, så standses samarbejdet og udbetaling af yderligere midler. ”
”Udbetalingen betinges af, at kampestenene på cykelstien via Christiania fjernes. ”
Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Det bør være en privat opgave at renovere og vedligeholde private bygninger, og bygningerne på Christiania er nu private, i det staten har solgt bygningerne ”