Medlemsforslag om badning i hele havnen
Medlemsforslag
Det foreslås,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen med inddragelse af andre relevante forvaltninger at undersøge, hvad det vil kræve at ændre reglerne for badning i hele Københavns havn, så det som udgangspunkt er lovligt at bade i hele havnen medmindre andet er anvist. Forvaltningerne skal inddrage Københavns Politi, By & Havn og havnens brugere, herunder operatører af havnebusser og kanalrundfarter i arbejdet. Undersøgelsen skal pege på konkrete løsningsforslag, herunder udpegning og afmærkning af badning-forbudt-zoner, opstilling af sikkerhedsforanstaltninger mv., der kan igangsættes med Budget 2024.
(Stillet af Enhedslisten, Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Venstre og Liberal Alliance)
Motivering
I år er det 20 år siden, det første havnebad på Islands Brygge åbnede, og i dag kan du trygt bade i havnen hele året rundt. Vi har havnebade i verdensklasse og dyppezoner til de friske, der også bader i vinterhalvåret. Men vi har ikke altid plads nok til alle de københavnere, der gerne vil bade i havnen, og på de varme sommerdage kan det knibe med at finde plads ved de populære havnebade.
Enhedslisten, Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og SF arbejder for, at vi skal have endnu mere ud af vores rene badevand i havnen. Derfor skal vi vende logikken for badning i havnen på hovedet. I stedet for at indrette begrænsende zoner, hvor man må bade, så skal udgangspunktet være, at man må bade i hele havnen, medmindre andet er anvist.
Vi skal selvfølgelig indrettet havnen, så de badende, havnebusser, kajakker, kanalrundfarter og sejlbåde ikke kommer i karambolage med hinanden – men indretningen skal være på flertallets præmisser.
Det foreslås derfor, at Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen undersøger, hvad der skal til for, at det kan gøres lovligt at bade i (næsten) hele havnen, samt hvordan havnen kan indrettes, så det er trygt for både badende og sejlende at færdes i vandet.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 1. december 2022
Alternativet fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) som tilføjelse til 1. at-punkt:
”I forbindelse med undersøgelsen skal det revurderes, hvilke parametre der måles på, når vandkvaliteten måles i havnen. Dette skal bl.a. inkludere tungmetaller og andre miljøfremmede stoffer.”
Det af Alternativet fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 36 stemmer imod 11. 6 medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C, Å og D.
Imod stemte: Ø, A, B, V og I.
Undlod at stemme: F.
Medlemsforslaget blev herefter vedtaget uden afstemning.
Nye Borgerlige afgav følgende nye protokolbemærkning:
“Nye Borgerlige støtter forslaget, men påpeger at vi gør det med en vis skepsis. Det skyldes dels at vi frygter, at lystsejlere på sigt vil blive fortrængt fra havnen grundet risici for at påsejle badegæster, og dels frygter vi en stigning i antallet af drukneulykker, når badning kan ske hvor som helst og derfor også uden nogen form for opsyn.”
Enhedslisten, Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Venstre og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne mener, at vi løbende skal undersøge vandkvaliteten i haven efter de til enhver tid gældende regler, men at dette forslag ikke handler om vandkvalitet, men om hvor og hvordan det er muligt at bade flere steder i havnen.”