Ekspropriation og nedlæggelse af parkeringspladser, Christianshavnsruten
For at gennemføre den kommende Christianshavnsrute, skal der tages stilling til delegation af ekspropriationsbeslutning til Teknik- og Miljøudvalget. For at sikre trafiksikkerheden på ruten skal der nedlægges p-pladser på Trangravsvej.
Indstilling og beslutning
Indstilling om,
- at der indføres parkeringsforbud og nedlægges 14 parkeringspladser på den private fællesvej Trangravsvej, der indgår i Christianshavnsrutens forløb, jf. bilag 1, samt
- at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at træffe ekspropriationsbeslutning jf. vejlovens § 49 til at erhverve de nødvendige arealer til gennemførelse af Christianshavnsruten, jf. bilag 2.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
På Trangravsvej vil der frem til 2018 fortsat være tung trafik til og fra papirlageret på Christiansholm. De nuværende parkerede biler medfører, at kørebanearealet er meget smalt, hvilket udgør en trafiksikkerhedsmæssig risiko for den kommende cykelrute.
Christianshavnsrutens brofæster og den fælles gang- og cykelsti ligger på kommunale, statslige og private grundarealer. For at gennemføre Christianshavnsruten skal offentlighedens færdselsret sikres på disse ejendomme, og der skal sikres midlertidig råden over arealer til byggepladser.
Løsning
Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at der på den private fællesvej Trangravsvej indføres forbud mod parkering og nedlægges i alt 14 p-pladser af hensyn til cyklisternes sikkerhed. Vejens ejer, By & Havn, er indforstået med, at p-pladserne nedlægges. Nedlæggelsen vil betyde, at der fremover ikke må parkeres på Trangravsvej. P-pladserne er beliggende på privat fællesvej udenfor p-zonerne, og nedlæggelsen medfører derfor ikke krav om erstatningspladser eller provenutab for Københavns Kommune.
Belægningsprocenten er på 100 %, jf. bilag 1. Denne belægning betyder, at det normalt er vanskeligt at finde en gratis og bekvem parkeringsplads på gaden, og at trafikanterne oftest er henvist til de private betalingsparkeringspladser inde på grundene. Nedlæggelsen af parkeringspladserne vil skærpe denne situation, men er i overensstemmelse med tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 331-1 ”Holmen II”, hvor der kun kan være en begrænset mængde parkering på terræn, og samtlige pladser skal ligge inde på matrikler. Dvs. der kan ikke etableres parkering på offentlige veje og private fællesveje, jf. bilag 1.
De nødvendige rettighedserhvervelser foretages enten ved privatretlige aftaler eller gennem en ekspropriationsproces, der bl.a. omfatter besigtigelser samt høring af de involverede parter.
De berørte ikke-kommunale matrikler er, jf. bilag 2:
- matr.nr. 410, Christianshavns Kvarter (Trangravsvej, By & Havn), hvor der bl.a. opsættes belysning og etableres et mere trafiksikkert kryds ved Prinsessegade
- matr.nr. 590 Christianshavns Kvarter (Arsenaløen, Spejdercenter Holmen) hvor der skal sikres arealer til brofæste samt stiforbindelse
- matr.nr. 591 Christianshavns Kvarter (Arsenaløen, Rugbyklubben CSR/Nanok af 1970) hvor der skal sikres areal for stiforbindelse til Værftsbroen
- matr.nr. 610 Amagerbros Kvarter (beliggende langs Uplandsgade, DSB Ejendomsudvikling) hvor der skal sikres areal for stiforbindelse til Uplandsgade
For at sikre optimal fremdrift foreslås det, at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at træffe de for projektets gennemførelse nødvendige ekspropriationsbeslutninger jf. vejlovens § 49.
Økonomi
De nødvendige rettighedserhvervelser finansieres af de midler, der er bevilliget til Christianshavnsruten, jf. Borgerrepræsentationens beslutning den 15. maj 2008 (punkt 23, Cykelpakke III).
Videre proces
Nedlæggelsen af P-pladserne forventes at træde i kraft primo 2013 forud for indvielsen af projekterne ”Bro over Inderhavnen” og ”Christianshavnsruten”. Teknik- og Miljøudvalget forventes at skulle træffe ekspropriationsbeslutning i første halvdel af 2012.
Projektet bliver koblet sammen med den øvrige del af Østamager via den etablering af cykelrute i Amagerbanens trace, der indgår i Cykelpakke 5, jf. budgetaftalen for 2012
Hjalte Aaberg / Holger Spangsberg Kristiansen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at der indføres parkeringsforbud og nedlægges 14 parkeringspladser på den private fællesvej Trangravsvej, der indgår i Christianshavnsrutens forløb, jf. bilag 1.
- at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at træffe ekspropriationsbeslutning jf. vejlovens § 49 til at erhverve de nødvendige arealer til gennemførelse af Christianshavnsruten, jf. bilag 2.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 10. oktober 2011
Der blev stemt om indstillingen:
For indstillingen stemte 5 udvalgsmedlemmer: A, F og Ø
Imod indstillingen stemte 3 udvalgsmedlemmer: C, I og O
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.
Indstillingen blev anbefalet.
SF og Enhedslisten afgav protokolbemærkning:
"Enhedslisten og SF lægger stor vægt på, at løsningen udarbejdes i tæt samarbejde med beboerne på Christiania".
Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance afgav protokolbemærkning:
”Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance kan ikke tilslutte sig indstillingen om p-forbud og nedlæggelse af 14 p-pladser på den private fællesvej: Trangravsvej. Ved en belægningsprocent på 100 pct. vil der fremover uden disse p-pladser opstå store problemer.”
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen. Endvidere forudsættes det, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1.november 2011
Indstillingen blev udsat.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 29. november 2011
Indstillingen blev anbefalet.
Ayfer Baykal (F) og Mikkel Warming (Ø) videreførte Socialistisk Folkepartis og Enhedslistens protokolbemærkning fra mødet i Teknik- og Miljøudvalget den 10. oktober 2011.
Beslutning
Indstillingen blev godkendt med 38 stemmer imod 11.
For stemte: A, B, F, Ø og Jaleh Tavakoli (løsgænger).
Imod stemte: C, I, O og V.
Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”SF og Enhedslisten lægger stor vægt på, at løsningen udarbejdes i tæt samarbejde med beboerne på Christiania.”
Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance kan ikke tilslutte sig indstillingen om p-forbud og nedlæggelse af 14 p-pladser på den private fællesvej: Trangravsvej. Ved en belægningsprocent på 100 pct. vil der fremover uden disse p-pladser opstå store problemer.”