Busberedskab ved åbning af Cityringen, Nyt Bynet og Nordhavnsmetroen
Borgerrepræsentationen besluttede den 19. april 2018 et nyt samlet busnet, som skal køre, når Cityringen åbner i sommeren 2019.
Movia har anbefalet, at København og Frederiksberg bestiller et busberedskab, der kan give borgerne sikkerhed for, at de nye metrostationer betjenes af kollektiv transport, hvis åbningen af Cityringen bliver forsinket, eller metroen ikke kører som forventet i opstartsperioden. Beredskabet kan ligeledes benyttes til at løse eventuelle akutte kapacitetsproblemer i busnettet efter åbning af Nyt Bynet og hvis der opstår driftsproblemer på Cityringen ved åbning af Nordhavnsmetro.
Det er ikke muligt at estimere udgifterne forbundet med at sætte beredskabet i drift. Movia anslår dog, at Københavns Kommune som udgangspunkt skal forvente at skulle betale 2,7 mio. kr. for at have beredskabet. Dertil kan der komme udgifter, hvis beredskabet aktiveres. Udgifterne til beredskabet vil blive håndteret i forbindelse med efterreguleringen af Movias regnskab 2019, der afregnes i 2021. Betalingen for beredskab til Nordhavnsmetroen vil blive beregnet i forbindelse med efterreguleringen for Movias regnskab 2020, der afregnes i 2022.
Indstilling
Indstilling om,
- at det godkendes, at evt. merudgifter til busdriften, som følge af beredskabet, indarbejdes i budgetforslag for 2021 og 2022.
(Økonomiudvalget)
Problemstilling
Borgerrepræsentationen besluttede den 19. april 2018 et nyt samlet busnet (Nyt Bynet), som skal køre, når Cityringen åbner i sommeren 2019. For at passagererne kan få gavn af Cityringen og Nyt Bynet, er det vigtigt at sikre et sammenhængende kollektivt net fra starten. Derfor planlægges det, at det tilpassede busnet sættes i drift så tæt på åbningen af Cityringen som muligt. Cityringen forventes at åbne i sommeren 2019. På nuværende tidspunkt forventes det, at Metroselskabet kan udmelde den eksakte åbningsdato ultimo april 2019. Københavns Kommune har på administrativt niveau været i dialog med Movia og Frederiksberg Kommune om fastlæggelsen af åbningsdato for Nyt Bynet, hvor der er besluttet en åbningsdato den 1. september 2019 plus/minus 4 uger som grundlag for Movias aftaler med busoperatørerne.
Movia skal af kontrakt- og planlægningsmæssige hensyn melde en endelig åbningsdato for Nyt Bynet ud til operatørerne senest tre måneder før driftsstart. Det giver følgende mulige åbningsdatoer:
Åbningsdato for Nyt Bynet |
4. august 2019 (-4 uger) |
1. september 2019 |
29. september 2019 (+ 4 uger) |
Hvis der indenfor tre måneder af den planlagte åbningsdag sker noget uforudset, som forsinker åbningen af Cityringen eller giver driftsvanskeligheder, er det centralt, at der kan indsættes et beredskab af busser, som sikrer et sammenhængende kollektivt transportsystem, indtil Cityringen kommer i fuld drift.
Løsning
Movia har anbefalet, at København og Frederiksberg bestiller et busberedskab, der kan give borgerne en sikkerhed for, at de nye metrostationer betjenes af kollektiv transport, hvis åbningen af Cityringen bliver forsinket, eller metroen ikke kører som forventet i opstartsperioden. Dette er vigtigt for dels at sikre et samlet kollektiv transportnet og dels at sikre, at der er nok kapacitet i busserne i Indre By, hvor der i Nyt Bynet er reduceret væsentligt på busdriften. Beredskabet kan ligeledes benyttes til at løse eventuelle akutte kapacitetsproblemer i busnettet i form af, at beredskabsbusserne kan supplere driften på buslinjerne i Nyt Bynet i en midlertidig periode.
Movia foreslår følgende beredskab, der er uddybet i bilag 1:
- Buslinje 3M og 4M: Ringlinjer, der i videst muligt omfang følger Cityringens linjeføring
- Buslinje 5M: Linje der supplerer 3M og 4M gennem Indre By
- Forstærkning af linje 12 mellem Nørrebro St. og Svanemøllen St.
Linje 3M og 4M følger Cityringens rute med undtagelse af strækningen mellem Nørrebros Runddel og Vibenshus Runddel. Her kører linjerne i stedet af Jagtvej, da Nørrebro St. forventes at være under ombygning i sommeren 2019. Strækningen mellem Nørrebro St., Skjolds Plads og Vibenshus Runddel betjenes i dag af linje 4A og bliver overtaget af linje 12 i Nyt Bynet, der kører med markant færre afgange. Linje 12 bliver derfor forstærket på denne strækning med busberedskabet.
Linje 5M kører ad samme rute som linje 3M og 4M mellem Hovedbanegården og Poul Henningsens Plads. Dermed forstærkes serviceniveauet gennem Indre By.
Metroselskabet har påpeget, at der er en risiko for, at Cityringen kan få driftsvanskeligheder, når Nordhavnsmetroen kobles på Cityringen, forventeligt i begyndelsen af 2020. Movia anbefaler derfor, at der ligeledes laves et busberedskab ved åbningen af Nordhavnsmetroen. Movia vurderer, at dette bør dimensioneres til en tredjedel af beredskabet ved åbningen af Nyt Bynet.
Movia får mandat til at aktivere beredskabet, hvis der opstår forsinkelse af eller driftsvanskeligheder på Cityringen/Nordhavnsmetroen eller kapacitetsproblemer i busnettet ved åbningen af Nyt Bynet. Processen for at aktivere busberedskabet vil blive udarbejdet, så der sikres et højt niveau af information mellem Movia og Metroselskabet til brug for aktivering af busberedskabet.
Beredskabet forudsættes betjent af som minimum laventré-busser, så passagerer med rollatorer og barnevogne nemmest muligt kan benytte busserne. Busserne forsynes med real-tid og rejsekortudstyr, og de skal i forhold til miljøegenskaber leve op til de lovbestemte krav i miljøzonen, som indebærer, at busserne som minimum skal være Euro 4 (EU-standard) eller udstyret med filter. Det betyder, at operatørerne har mulighed for at byde med alle lovlige busser, de har til rådighed. Hvis der stilles højere miljøkrav, kan operatørerne, ifølge Movia, blive nødsaget til at indkøbe nyere busser til den periode beredskabet skal være gældende, hvilket vil påvirke økonomien betydeligt. Da der er tale om et midlertidigt busberedskab, anbefaler Movia, at der ikke stilles yderligere krav.
Økonomi
Det er ikke muligt at estimere udgifterne forbundet med at sætte beredskabet i drift, det det er uvist, om, og i så fald hvor længe og i hvilket omfang, der vil blive behov for beredskabet. Movia anslår dog, at Københavns Kommune som udgangspunkt skal forvente at skulle betale 2,7 mio. kr. for at have beredskabet til rådighed. Dertil kan der komme udgifter, hvis beredskabet aktiveres.
Udgifterne til beredskabet vil blive håndteret i forbindelse med efterreguleringen af Movias regnskab 2019, der afregnes i 2021. Efterreguleringen for 2019 vil i forvejen være behæftet med stor usikkerhed, pga. de store ændringer i Nyt Bynet. Betalingen for beredskab til Nordhavnsmetroen vil blive beregnet i forbindelse med efterreguleringen for 2020, der afregnes i 2022. Evt. merudgifter til busdriften, som følge af beredskabet, vil derfor blive indarbejdet i budgetforslag for 2021 og 2022.
Da busberedskabet vil benytte eksisterende infrastruktur, vil der ikke være udgifter til anlæg.
Videre proces
Godkender Økonomiudvalget bestillingen af et busberedskab, vil dette indgå i et udbud, der offentliggøres af Movia ultimo december 2018 og afgøres foråret 2019. Herefter kendes prisen for at have beredskabet til rådighed. Økonomiforvaltningen har på administrativt niveau haft dialog om beredskabet med Frederiksberg Kommune, og forventningen er, at Frederiksberg Kommune accepterer bestilling af busberedskabet.
Peter Stensgaard Mørch /Søren Tegen Pedersen
Oversigt over politisk behandling
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
- at det godkendes, at Økonomiforvaltningen bestiller et busberedskab, som kan håndtere evt. driftsvanskeligheder på Cityringen og ved åbningen af Nyt Bynet, samt ved åbningen af Nordhavnsmetroen i 2020,
- at det godkendes, at Movia får mandat til at indsætte busberedskabet, hvis Movia vurderer, at det er nødvendigt.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler
3. at det godkendes, at evt. merudgifter til busdriften, som følge af beredskabet, indarbejdes i budgetforslag for 2021 og 2022.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 23. oktober 2018
Indstillingens 1-2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
Indstillingens 3. at-punkt blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 1. november 2018
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.