Mødedato: 01.11.2018, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om modtagelse af kvoteflygtninge

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger overborgmesteren at rette henvendelse til udlændinge- og integrationsministeren og tilkendegive, at Københavns Kommune er i stand til at tilvejebringe kapacitet til at modtage op til 500 kvoteflygtninge og ønsker at indlede en dialog med ministeren om dette emne.

(Stillet af Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og SF)

Motivering

I 2016 besluttede udlændinge- og integrationsministeren, at Københavns Kommunes nul-status i forhold til at skulle modtage nye flygtninge, blev ophævet. Udlændingestyrelsen meldte ud, at Københavns Kommune skulle modtage 1.283 flygtninge i årene 2016-18. Men 900 af de forventede flygtninge er aldrig dukket op. Siden 2016 har København reelt modtaget færre end 400 nye flygtninge og har dermed kapacitet til at modtage flere flygtninge.

Samtidig har Danmark i 2016 og i 2017 sagt nej til at modtage de med FN aftalte 500 kvoteflygtninge og i oktober meddelte udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg FN, at Danmark heller ikke vil modtage kvoteflygtninge i 2018.

Set i lyset af ovenstående og fordi Københavnerne har vist sig parate til og engagerede i at deltage i integrationen af de nyankomne flygtninge, mener forslagsstillerne, at København kan hjælpe Danmark med at tage ansvar for nogle af verdens mest udsatte flygtninge; kvoteflygtningene. Danmark har med sit afslag på at modtage kvoteflygtninge gået enegang og handler i skærende kontrast til eksempelvis Norge, Holland, Tyskland, Sverige, Frankrig og Storbritannien.

Partierne mener, at vi har en særlig forpligtelse til at hjælpe verdens allermest udsatte, og at vi som by kan hjælpe regeringen med at leve op til det løfte, Danmark har givet til FN.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 1. november 2018

Medlemsforslaget blev forkastet med 27 imod 28. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, Å, B og F.

Imod stemte: A, V, C, O og I.

 

Socialdemokratiet, Venstre og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne anerkender at spørgsmålet om Danmarks modtagelse af kvoteflygtninge alene er regeringens og Folketingets ansvarsområde. I tilfælde af, at Folketinget ændrer sin nuværende holdning til modtagelse af kvoteflygtninge, vil vi i København naturligvis leve op til vores ansvar og løfte vores del af opgaven.”

Til top