Medlemsforslag om Københavns Kommunes opbakning til Arbejdermuseets optagelse på UNESCOs verdensarvsliste
Medlemsforslag
Det foreslås,
- at Borgerrepræsentationen pålægger overborgmesteren på vegne af Københavns Kommune at rette en officiel skrivelse til Arbejdermuseet, hvori kommunens positive holdning til Arbejdernes Forenings- og Forsamlingsbygning (Arbejdermuseet) i Rømersgades ansøgning om at blive optaget på UNESCOs verdensarvsliste gives til kende,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Kultur- og Fritidsforvaltningen og andre relevante forvaltninger, såfremt museet optages på UNESCOs verdensarvsliste, indenfor egen økonomiske ramme at sørge for at tilvejebringe vejvisende skiltning og lignende, og at de vil indgå i en konstruktiv dialog med relevante parter om, hvordan øvrig formidling ville kunne forbedres med henblik på at imødekomme den øgede interesse fra borgere og tilrejsende turister,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen, såfremt museet optages på UNESCOs verdensarvsliste, at inddrage en UNESCO-udpegning i deres vurdering af sager, der kan påvirke miljøet i Rømersgade, dvs. i byggesager, spørgsmål om lokalplan mv.
(Stillet af Socialdemokratiet)
Motivering
Verdensarvslisten er en oversigt over lokaliteter og bygninger, der af UNESCO er udpeget til at være af enestående universel betydning. Nominering til listen sker gennem nationale regeringer, hvorefter UNESCO foretager den endelige vurdering og udpegning. I foråret besluttede det danske kulturministerium at optage Arbejdermuseets bygning, Arbejdernes Forenings- og Forsamlingsbygning i Rømersgade, til den danske tentativliste, hvorfra egentlig nominering til UNESCO foregår.
Arbejdernes Forenings- og Forsamlingsbygning er relevant i forhold til verdensarvslisten, fordi den på enestående vis er vidnesbyrd om organiseringen af arbejderne i forbindelse med industrisamfundets opståen og dermed dannelsen af den danske arbejderbevægelse. Verdensarvslisten omfatter i dag en række internationale eksempler på, hvordan industrialiseringen ændrede produktionsformer og infrastruktur. Men listen rummer ingen lokaliteter, der omhandler de enorme sociale og menneskelige følgevirkninger af overgangen fra agrarsamfund til industrisamfund og fremkomsten af arbejderne som en ny samfundsgruppe, der med tiden fik afgørende indflydelse på samfundsudviklingen, ikke mindst i Nordeuropa.
I den sammenhæng er de arbejderforsamlingsbygninger, der siden slutningen af 1800-tallet er blevet opført stort set over hele verden, meget konkrete udtryk for denne historiske udvikling. Og med sin status som den ældste arbejderforsamlingsbygning i Europa og den næstældste i verden har Arbejdermuseets bygning i København en helt særlig status. Vi ønsker derfor, at Arbejdermuseet kan forfølge sit ønske om at gå videre med at udarbejde en såkaldt transnational serienominering af en gruppe på 9 arbejderforsamlingsbygninger verden over, der hver især formår at fortælle om arbejderbevægelsens globale udbredelse og lokale variation.
I forhold til den videre nomineringsproces er det afgørende, at vi som kommune, hvor lokaliteten ligger, bakker op om projektet. Det drejer sig primært om at sikre, at det område, lokaliteten ligger i, ikke gennem byudvikling bliver forandret grundlæggende og på en måde, der forringer muligheden for at opleve bygningens historiske og arkitektoniske kvaliteter. Derudover er det vigtigt, at vi i tilfælde af optagelse af bygningen på UNESCOs verdensarvsliste er villige til at indgå i en konstruktiv dialog om, hvordan adgangsforhold, skiltning og andet kunne forbedres med henblik på at imødekomme den øgede interesse fra borgere og tilrejsende turister.
Københavns Kommune har ikke UNESCO Verdensarv-lokaliteter i dag, og en sådan status for en bygning der i helt særlig grad understreger centrale værdier for København og for Danmark, vil uden tvivl bidrage til at gøre København endnu mere attraktiv både for borgere og for besøgende.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 1. november 2018
Et forslag fra Enhedslisten, om at henvise medlemsforslaget til kultur- og fritidsudvalget med inddragelse af teknik- og miljøudvalget blev vedtaget med 29 stemmer imod 26. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø, Å, B, V og I.
Imod stemte: A, F, C og O.