Mødedato: 01.11.2018, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Revision af Københavns Kommunes Træpolitik

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til revision af Københavns Kommunes Træpolitik.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at revision af Københavns Kommunes Træpolitik godkendes (bilag 2), dog således, at eksisterende træer skal erstattes, medmindre det ikke er fysisk muligt.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget har den 23. april 2018 drøftet forslag om administration og udmøntning af Københavns Kommunes Træpolitik, som Borgerrepræsentationen vedtog den 26. maj 2016. På baggrund af Teknik- og Miljøudvalgets drøftelse anbefaler Teknik- og Miljøforvaltningen at revidere Københavns Kommunes Træpolitik for at fremme en mere grøn by ved at plante nyt i forbindelse med fældning af træer. Revisionen styrker mål i Fællesskab København om, at 75 % af københavnerne opfatter byen som en grøn by, men også Strategi for Bynatur i København, vedtaget af Borgerrepræsentationen den 10. december 2015, og Prioriteringsplan for 100.000 træer i København, vedtaget af Teknik- og Miljøudvalget den 22. maj 2017. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til den reviderede træpolitik for Københavns Kommune.

Løsning

Formålet med at revidere Københavns Kommunes Træpolitik er at skabe en mere grøn by. Derudover er formålet fortsat som i den oprindelige træpolitik at bevare eksisterende træer og plante nye træer uden at hindre en udvikling af byen. Træpolitikken sætter retning både overfor kommunen som myndighed og bygherre samt over for private bygherrer om bl.a. antal træer samt træernes størrelse og kvalitet.

Træer på private arealer

Københavns Kommune har kun i begrænset omfang mulighed for at håndhæve træpolitikken på private arealer. Årsagen er, at kommunen ikke har lovhjemmel til at pålægge en privat bygherre at bidrage til bynatur – det vil sige at plante eller bevare træer eller andet grønt på private arealer, så længe der ikke er vedtaget en lokalplan for arealet med bestemmelser herom. Kommunen kan ligeledes ikke pålægge private bygherrer at bidrage til puljer for træer eller lignende. Københavns Kommunes Træpolitik benyttes i dialogen med bygherrer på private arealer forud for, at en lokalplan vedtages med bestemmelser for arealet.

Træer i lokalplaner og byggesager

I lokalplaner kan der udpeges bevaringsværdige træer og indarbejdes bestemmelser om, at man ikke må fælde bevaringsværdige træer. Der kan stilles krav til antallet af træer, der skal plantes, hvilken størrelse træer skal have, når de plantes, samt at træer skal erstattes, hvis de fældes. Der kan ikke stilles krav til vækstvilkår eller pleje. Krav om erstatningstræer skal være proportionelt med det, der fældes. Krav og hensyn til træer i lokalplaner skal afbalanceres i forhold til mange andre hensyn og krav, der stilles til byggeri. I byggesager kan der ikke stilles andre krav end dem, der følger bestemmelserne i en lokalplan. Hvis det er en byggesag med tilhørende vejsag, kan der stilles krav til træer, der er placeret på et offentligt vejareal. Både i lokalplanlægning og byggesager benyttes træpolitikken vejledende.

Træer i forbindelse med alment byggeri

Ved godkendelse af støttet alment nybyggeri eller støttede renoveringer af almene ejendomme kan kommunen som myndighed stille vilkår til eksempelvis, hvordan friarealer indrettes og beplantes med hjemmel i lov om almene boliger mv. Et eventuelt vilkår om træer skal derfor ske indenfor lovens rammer og afbalanceres med andre hensyn, særligt hensynet til byggeriets økonomi og huslejeniveau. Hensynet til kommunens træpolitik kan ikke tilsidesætte dette skøn, men træpolitikken kan være vejledende. I praksis stilles der sjældent egentlige krav om træer udover, hvad der følger af lokalplaner. Almene boligorganisationer kan ligesom andre private bygherrer heller ikke pålægges at bidrage til puljer for træer eller andet.

Træer på kommunale arealer

I forhold til kommunale arealer, hvor kommunen er bygherre for anlægs- og driftsprojekter, skal træer håndteres med udgangspunkt i træpolitikken. Det betyder, at Københavns Kommune lever op til træpolitikken i forhold til at vægte antal, størrelse og kvalitet af træer på linje med kommunens andre politikker og strategier og hensyn til projektets helhed.

Muligheder for mere grønt på kommunale arealer med kommunen som bygherre

For at fremme København som en mere grøn by har Teknik- og Miljøforvaltningen undersøgt forskellige muligheder for at skabe mere grønt ved at plante nyt i forbindelse med træfældning på kommunale arealer, hvor kommunen er bygherre. Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at der arbejdes videre med den tredje mulighed, som er skitseret nedenfor.

  1. Andet grønt end træer

Teknik- og Miljøforvaltningen har undersøgt, om andet grønt end træer fx buske vil give mere grønt. Det er forvaltningens vurdering, at træer skal erstattes af træer, idet det vil medføre forringelser af byrums kvalitet og af det grønne indtryk, hvis træer erstattes med andet grønt. Årsagen er, at træer er mere robuste overfor slid og styrker byrummets rummelige karakter. Forvaltningen anbefaler derfor ikke denne mulighed.

    2. Kommunal pulje for erstatningstræer

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at det er muligt at etablere en ny kommunal pulje for træer. Puljen omfatter økonomisk kompensation for træer i kommunale projekter, der fældes, men hvor der ikke kan plantes erstatningstræer indenfor samme projektareal. Træernes fastlagte økonomiske værdi indgår derved i en fælles kommunal træpulje, hvor andre kommunale projekter ad hoc vil kunne ansøge om tilskud til at plante træer andre steder i byen på kommunale arealer. Forvaltningen vurderer, at langt de fleste træer i dag genplantes indenfor projektets areal, hvorfor en pulje derved ikke vil kunne finansiere sig selv og derfor anbefales ikke.

    3.  Revideret træpolitik med nyt princip

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler at revidere træpolitikken, men at den fortsat indeholder fem principper. Revisionen består i, at det eksisterende princip 1 og 2 lægges sammen, og et nyt princip 2 indgår, som den væsentligste del af ændringen.

Revideret princip 1. Eksisterende træer i København skal som hovedregel bevares.

Træpolitikkens eksisterende princip 1 (eksisterende træer bevares som hovedregel) og eksisterende princip 2 (særligt værdifulde træer i København skal udpeges og bevares) lægges sammen til ét princip, idet særligt værdifulde træer er udpeget, jf. Teknik- og Miljøudvalget den 26. april 2018 og Økonomiudvalget den 8. maj 2018. Derved indgår i princip 1 fremadrettet de fire uændrede kategorier af beskyttede træer (fredede, bevaringsværdige, ikoniske og evighedstræer). Fredede og bevaringsværdige træer er defineret ved lov, ikoniske træer har Teknik- og Miljøudvalget samt Økonomiudvalget vedtaget, mens evighedstræet er vedtaget af Teknik- og Miljøudvalget og inspireret af Danmarks Naturfredningsforenings definition af evighedstræer.

Nyt princip 2. Eksisterende træer, der fældes, skal som hovedregel erstattes.

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at det nye princip 2 indgår i træpolitikken for at fastholde eller øge antallet af træer. Det betyder, at et træ erstattes med et lignende træ eller med flere træer indenfor et projekts areal. Der vil være projekter, hvor træer ikke erstattes, fordi det ikke er muligt eksempelvis på grund af, at der ikke er plads til et nyt træ. Fra projektstart skal træer, der kan blive fældet eller skadet som følge af byggearbejder o.lign, registreres og økonomisk værdisættes. Forvaltningen anbefaler at benytte en fast norm for værdisætning af træer (VAT03), der er udarbejdet af Københavns Universitet og en almindelig anerkendt norm, som Københavns Kommune også benytter i forhold til ’Retningslinjer for arbejder ved træer’. Normen fastlægger træers økonomiske værdi efter fastlagte parametre om træers sundhedstilstand, levetid, arkitektonisk egenart, miljømæssige og biologiske egenskaber samt alder. Storkronede og sunde træer vil normalt have en større værdi end yngre træer, mens svækkede træer vil have en mindre værdi. Antal, art og placering af erstatningstræer vurderes i det konkrete projekt i forhold til stedets betingelser, projektets formål og den sammenhæng, som træerne skal indgå i. Ved at benytte en fast norm sikres en ens fremgangsmåde på tværs af Københavns Kommunes forvaltninger. Normen benyttes ikke i forbindelse med beskyttede træer, idet disse træer kan have en eksempelvis særlig historisk værdi, som ikke kan værdisættes økonomisk. Ligeledes kan man ikke pålægge private bygherre at benytte normen på private arealer.

Der er ingen ændringer ved princip 3 (Der skal plantes flere træer i København), princip 4 (Der skal sikres gode vækstvilkår for både nye og eksisterende træer i København) og princip 5 (Der skal sikres et varieret træartsvalg).

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer på baggrund af forvaltningens arbejde med lokalplaner, byggesager, anlægs- og driftsprojekter, at kommunen som både myndighed og bygherre samt private bygherrer er opmærksomme på at bevare og plante nye træer. Forvaltningen har bl.a. siden foråret 2018 udarbejdet træregnskab i relevante forslag til lokalplaner som eksempelvis Kornblomstvej II (Teknik- og Miljøudvalget den 27. august 2018, se andre eksempler i bilag 3), og i bl.a. forslag til lokalplan for Nuuks Plads indgår efter dialog med bygherre plantning af ca. 90 nye træer (sagen behandles på samme møde i Teknik- og Miljøudvalget som denne indstilling). Ligeledes arbejder kommunen i forbindelse med anlægs- og driftsprojekter for at bevare og plante flere træer. Det ses eksempelvis i projekt på Haderslevsgade på Vesterbro, anlagt i 2016 som en del af læringsprojekter/genopretningsprojekt for bynatur, hvor der blev plantet 24 nye træer. Derudover arbejder forvaltningen med at passe på træernes rødder, skabe større plantehuller og begrænse brugen af salt.

Økonomi

Træpolitikken kan medføre økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune som bygherre ved øget ressourceforbrug for anlægs- og byggeprojekter, herunder alment byggeri og offentligt byggeri, på grund af behov for erstatning af træer, der fældes, og udgifter til registrering og værdisætning af træer. Ressourceforbruget kan indgå i både drift og anlæg og vurderes i det konkrete projekt.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt den reviderede Københavns Kommunes Træpolitik, implementerer Teknik- og Miljøforvaltningen træpolitikken i relevante forvaltninger og orienterer lokaludvalg, Det Grønne Råd m.fl. Eksisterende retningslinjer og administrationsgrundlag opdateres.


Pernille Andersen                                     Karsten Biering Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at revision af Københavns Kommunes Træpolitik godkendes (bilag 2).

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 1. oktober 2018

 

Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) om et nyt 2. at-punkt:
”At Teknik- og Miljøforvaltningen frem mod behandlingen i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen udarbejder notat om mulighederne for at få udviklet en temalokalplan for Københavns træer.”

Ændringsforslaget (ÆF1) blev vedtaget med seks stemmer mod en. Tre medlemmer undlod at stemme.

For stemte: B, C, F, Ø og Å.
Imod stemte: I.
Undlod at stemme: A.

 

Alternativet fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2) til erstatning af 1. at-punkt:
”At revision af Københavns Kommunes Træpolitik godkendes (bilag 2), dog således, at eksisterende træer skal erstattes, medmindre det ikke er fysisk muligt.”

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev vedtaget med ni stemmer mod en. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, C, F, Ø og Å.
Imod stemte: I.

Den således ændrede indstilling blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet i og Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Partierne noterer sig, at der i dag er en del offentlige træer i Københavns Kommune, der ikke får den fornødne pleje, der sikrer deres overlevelse og vækst. Partierne ønsker at se på mulighederne for at afsætte en træplejningspulje ved første mulige lejlighed.”

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 23. oktober 2018

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen med 11 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, B, F, C og O.

Imod stemte: V.

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Venstre respekterer den private ejendomsret, og mener derfor ikke, at kommunen skal blande sig i, hvilke træer private mænd måtte have stående på private grunde. Samtidig mener vi, at det er overkill at bruge 4 år og 8-10 mio. på at mappe bevaringsværdige træer - her kan både kræfter og penge bruges på at løse virkelige problemer.”

 

Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og SF videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den. 1. oktober 2018.

 

”Partierne noterer sig, at der i dag er en del offentlige træer i Københavns Kommune, der ikke får den fornødne pleje, der sikrer deres overlevelse og vækst. Partierne ønsker at se på mulighederne for at afsætte en træplejningspulje ved første mulige lejlighed.”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 1. november 2018

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):

”At revisionen af kommunens træpolitik godkendes, dog således at den alene gælder for kommunale arealer, og således at eksisterende træer skal erstattes, medmindre det ikke er fysisk muligt.”

 

Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 8 stemmer imod 46 stemmer. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: V og C.

Imod stemte: A, Ø, Å, B, F, O og I.

 

Selve indstillingen blev herefter godkendt med 44 stemmer imod 3 stemmer. 7 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, B, F og O.

Imod stemte: C.

Undlod at stemme: V og I.

 

Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og SF afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne ønsker, at der frem mod budgetforhandlingerne udarbejdes et budgetnotat, der indeholder udgifterne forbundet med en kortlægning af byens træer og drift, samt forslag til hvordan Teknik- og Miljøforvaltningen, kan indgå i et partnerskab med civilsamfundsorganisationerne, evt. Miljøpunkterne om dette. En sådan kortlægning giver københavnerne og partierne en idé om hvordan træbestanden i København ser ud og kan indgå som et vigtigt redskab i målopfyldelsen af et af målene med Fællesskab København, hvori ambitionen er, at 75% af Københavnerne skal opleve byen som grøn. Samtidig kan en kortlægning også danne grundlag for udarbejdelse og implementering af andre interventioner og aktiviteter, der sikrer at træstanden beskyttes og stiger.”

 

Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og SF videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Partierne noterer sig, at der i dag er en del offentlige træer i Københavns Kommune, der ikke får den fornødne pleje, der sikrer deres overlevelse og vækst. Partierne ønsker at se på mulighederne for at afsætte en træplejningspulje ved første mulige lejlighed.”

Venstre videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Liberal Alliance tilsluttede sig:

”Venstre respekterer den private ejendomsret, og mener derfor ikke, at kommunen skal blande sig i, hvilke træer private mænd måtte have stående på private grunde. Samtidig mener vi, at det er overkill at bruge 4 år og 8-10 mio. på at mappe bevaringsværdige træer - her kan både kræfter og penge bruges på at løse virkelige problemer.”

Til top