Medlemsforslag om hjælp til langtidsledige
Indstilling og beslutning
Det foreslås,
- at Københavns Kommunes vikariater og egnede jobs, såfremt det er lovligt, målrettes langtidsledige, der står umiddelbart overfor at ryge ud af dagpengesystemet, samt
- at langtidsledige, der står umiddelbart overfor at ryge ud af dagpengesystemet, såfremt det er lovligt, får ret til at komme til samtale til de kommunale jobs, som de er kvalificerede til.
(Stillet af Enhedslisten)
MOTIVERING
Op mod 4000 ledige københavnere står til at ryge ud af dagpengesystemet, som konsekvens af dagpengereformen, som den tidligere regering, Dansk Folkeparti og De Radikale vedtog. Hovedparten vil ikke være berettiget til kontanthjælp, bl.a. fordi deres ægtefælle er i job. Det betyder, at en lang række familier risikerer at gå fra hus og hjem i det nye år, hvis der ikke findes en løsning.
Løsningen skal primært findes på Christiansborg. Men i tilfælde af, at regeringen vælger ikke at gribe ind, så står København og resten af landets kommuner med indbyggere, der risikerer en social katastrofe.
En lang række kommuner er derfor gået i gang med at tænke kreativt for at hjælpe deres borgere. Frederikshavn har besluttet at oprette nødjob, og Aalborg har kontaktet regeringen for at bede dem skride ind.
I budgetteksten for 2013 blev det vedtaget at undersøge, hvorvidt det var lovligt at give langtidsledige ret til at komme til jobsamtale, når kommunen opslår stillinger, samt at målrette ledige kommunale jobs og/eller vikariater til ledige, der var ved at falde ud af dagpengesystemet.
Vi foreslår, at Borgerrepræsentationen, såfremt det viser sig at være lovligt, vedtager disse udmærkede forslag til nødløsninger, som Overborgmesteren også fremførte i Politiken 15/10-12, der skal forhindre så mange københavnere som mulig fra at falde ud over kanten.
Beslutning
Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti stillede forslag om at henvise medlemsforslaget til behandling i Økonomiudvalget.
Det Radikale Venstre stillede følgende ændringsforslag:
”Det foreslås, at Enhedslistens medlemsforslag ændres til følgende ordlyd:
- at Københavns Kommunes vikariater og egnede jobs i det omfang det er muligt, oprettes som akutjob, jfr. ”Lov om akutjob og jobpræmie til arbejdsgivere”, samt
- at København Kommune i det omfang det er muligt gør brug af fortrinsretten for ledige i målgruppen for ”Lov om akutjob og jobpræmie til arbejdsgivere” om at komme til jobsamtale.”
SF stillede følgende ændringsforslag:
”Det foreslås, at medlemsforslaget tilføjes følgende 3. og 4. at-punkt:
3. at medlemsforslagets indhold udløber 1. juli 2013 – i overensstemmelse med regeringens nye akutjobpakke.
4. at Økonomiforvaltningen hurtigt undersøger muligheden for at oprette nye og tidsbegrænsede stillinger beregnet til ledige københavnere i risikozonen for at miste dagpengene.”
Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag:
”Det foreslås, at forslaget behandles i ØU tidsnok til, at det kan endeligt behandles i Borgerrepræsentationen senest den 29. november 2012.”
Forslaget om udvalgshenvisning blev vedtaget med 38 stemmer imod 10.
For stemte: A, B, F, O, Ø og Signe Goldmann (løsgænger).
Imod stemte: C, I og V.
Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Enhedsslisten påpeger, at det er altafgørende, at forslaget behandles i Økonomiudvalget tidsnok til, at det endeligt kan behandles i Borgerrepræsentationen senest den 29. november 2012.”