Medlemsforslag om henvendelse til By & Havn angående uvildig granskning af beregninger af Lynetteholms konsekvenser for salttilførslen til Østersøen
Medlemsforslag
Det foreslås,
- at Borgerrepræsentationen pålægger overborgmesteren at rette henvendelse til By & Havn på vegne af Borgerrepræsentationen med ønske om, at der foretages en uvildig granskning af beregningerne, beregningsmodellen og konklusionerne af Lynetteholms konsekvenser for saltgennemstrømning- og tilførsel til Østersøen,
- at overborgmesteren i sin henvendelse fremlægger ønske om, at By & Havn bør arbejde efter en opretholdelse af en uændret saltgennemstrømning – en nulløsning - ligesom ved etableringen af Storebæltsbroen og Øresundsbroen.
(Stillet af Enhedslisten)
Motivering
Vi har længe vidst at anlæggelsen af Lynetteholm truer den nødvendige salttilførsel til Østersøen. Og vi ved, at selv meget små reduktioner af salttilførslen over lang tid kan få stor betydning for havmiljøet. Også da der kommer mere og mere ferskvand i Østersøen fra de stigende regnmængder i andre lande.
Nu har journalister fra Ingeniøren afsløret en kritisk proces omkring udvælgelsen af rådgiver og formulering af spørgsmål for tredjepartsgranskningen af en rapport om konsekvenserne af Lynetteholm. En proces som også Trafikstyrelsen har problematiseret.
Det bør være indlysende, at vi derfor som kommune og ejere af By & Havn er nødt til at stille krav om absolut klarhed om forholdene.
I forvejen er der sået tvivl om den model DHI benytter til den meget vigtige undersøgelse af saltgennemstrømning, og de konklusioner, som de finder frem til. Den valgte rådgiver til tredjepartsgranskningen, Deltares, har også sat spørgsmålstegn ved valideringen af resultaterne, men især har flere eksperter forholdt sig kritiske til, om man undervurderer Lynetteholms blokering og propeffekt i forhold til saltgennemstrømningen.
Derudover har Trafikstyrelsen rettet kritik til By & Havn og DHI af, at deres spørgsmålsformulering til tredjepartsgranskningen var for lukket og alene bad om at få påvist konklusionerne fra DHIs rapport. Senere nikkede Trafikstyrelsen og de svenske myndigheder til en ny formulering, men det fremgår af materiale fra Deltares til DHI og By & Havn, at de bekræfter, at formålet med granskningen var at få påvist konklusionerne. At DHI og By & Havn bruger ledende spørgsmål til en tredjepartsgranskning er meget kritisabelt.
Derudover kritiserede Trafikstyrelsen også, at Deltares blev kontaktet som mulig rådgiver, inden formuleringen af spørgsmålene var på plads. Valget af Deltares som rådgiver blev også senere godkendt, men af den årsag at DHI argumenterede for, at de mere ”stedkendte” bud på rådgivere i Østersøregionen ville være inhabile. En argumentation der siden har mødt kritik fra flere eksperter, og som vi mener ikke kun er et brud på reglerne, men også en fornærmelse af de fravalgte neutrale fagpersoner.
I Borgerrepræsentationen bør vi derfor kræve en uvildig granskning af beregninger, beregningsmodel og konklusioner, så der ikke kan herske tvivl om resultatet.
I forbindelse med anlægsarbejderne for Storebæltsbroen og Øresundsbroen blev der stillet krav om en nulløsning, at broerne ikke måtte påvirke saltgennemstrømningen til Østersøen negativt. Det samme krav bør stilles i forbindelse med andre store anlægsarbejder, ikke mindst Lynetteholm.
Københavns Kommune har igennem mange år markedsført sig selv som en grøn foregangskommune. Det forpligter. Det indebærer et ansvar for at sikre bedst muligt, at man ikke ødelægger havmiljøet i Østersøen.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 1. juni 2023
Medlemsforslaget blev forkastet med 35 stemmer mod 17. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø og Å.
Imod stemte: A, C, B, F, V, I og O.
Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, SF, Radikale Venstre, Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi stemmer imod medlemsforslaget, da det er staten, som har myndighedsansvar for etablering af Lynetteholm – ikke By og Havn. Vi forudsætter naturligvis at gældende regler og rammer i forbindelse med anlæg af Lynetteholm til enhver tid overholdes. Lynetteholms påvirkning af vandgennemstrømningen i Øresund blev belyst i miljøkonsekvensvurderingen forud for anlægsloven i juni 2021, og vurderingen i miljøkonsekvensrapporten er myndighedsgodkendt af Trafikstyrelsen.”