Mødedato: 01.06.2023, kl. 17:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om udbud til etablering af 50.000 elbil-ladestandere

Medlemsforslag 

Det foreslås,  

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde en sag til politisk behandling, der redegør for muligheden for at udbyde alle kommunale parkeringspladser på veje og torve til etablering af elbil-ladestandere inden 2025, så der er etableret minimum 50.000 ladepladser senest i 2030. 

(Stillet af Venstre) 

 

Motivering 

Borgerrepræsentationen har høje ambitioner for den grønne omstilling generelt og specifikt i forhold til at gøre hovedstaden fri for fossile biler. Vi mener, at ambitionerne skal suppleres af en ambition om at gøre København til den hovedstad, hvor det er nemmest at have elbil. 

Et politisk flertal vedtog allerede i 2021, at det skulle være muligt for kommuner at indføre "nul-emissionszoner". På Borgerrepræsentationens møde i maj i år, blev det besluttet at arbejde hen imod at gøre hovedstaden fri for trafik med fossile køretøjer, såsom benzin- og dieselbiler. 

Vi ved, at fremtiden for persontransporten er nul-emissionsbiler, og at det vil være elbiler, der vil dominere gadebilledet. Derfor ser vi det som helt naturligt, at Københavns Kommune stiller krav til omstillingen, ligesom den faciliterer de forandringer, der muliggør den. 

Et forbud mod fossildrevet trafik kræver grundig forberedelse. Det er f.eks. vanskeligt at sætte en dato på udfasningen af fossilbilerne, før vi har en plan for at få den nødvendige ladeinfrastruktur på plads. Vi kan ikke tvinge københavnerne til at skifte til elbiler, hvis de ikke kan lade dem op. 

Der er omkring 125.000 kommunale p-pladser (tal fra 2021 oplyst af Teknik- og Miljøforvaltningen), hvoraf de 1.500 er ladepladser (tal fra 2022 oplyst af Teknik- og Miljøforvaltningen). Derudover er der ca. 1.500 ladestandere på vej. Der er over 141.000 indregistrerede personbiler i Københavns Kommune, hvoraf knap 10.000 er elbiler (tal fra bilstatisk.dk). 

Der er altså allerede i dag mangel på ladepladser i København, og vi sakker stadig længere bagud. Samtidig må vi, som landets hovedstad, have en forventning om, at vi udover at have ladekapacitet til egne borgere, må kunne stille elbilladere til rådighed for ikke-beboere, der pendler ind i byen. 

Med et stigende elbilforbrug udenfor København føjer dette hensyn yderligere til manglen på elbil-ladestandere - især med den langsomme udrulning af ladestandere, som finder sted i dag. Dette er undergravende for ambitionen om at gøre hovedstaden fri for fossile biler. 

Det er nødvendigt at få fart på etableringen af elbil-ladestandere, og derfor er det nødvendigt at få p-pladserne i offentligt udbud i et omfang, der matcher ambitionerne. 

Det er væsentligt, at de udbud, der gennemføres, ikke pålægger Københavns Kommune udgifter til etablering af ladekapacitet, at Københavns Kommune tager højde for afstanden mellem ladestandere, så udrulning sker i hele kommunen, og at Københavns Kommune sikrer, at der sker en spredning på leverandører, så en reel konkurrence kan komme forbrugerne til gode. 

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 1. juni 2023

Et forslag fra Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre om udvalgshenvisning til Teknik- og Miljøudvalget blev godkendt med 36 stemmer mod 3. 14 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, B, C, F, V, I og O.

Imod stemte: Å.

Undlod at stemme: Ø.

 

SF fremsatte følgende ændringsforslag som erstatning af de eksisterende at-punkter:

”1. at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde en sag til politisk behandling, der redegør for hvordan man kan etablere tilstrækkelig el-ladeinfrastruktur til at understøtte en fuld omstilling til fossilfri biler senest i 2030.

2. at forslaget fremlægges til behandling, så det kan indgå i beslutningen om endelig fastsættelse af dato for udfasning af fossile biler.”

 

Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

"50.000 el-ladestandere fremstår som et vilkårligt tal. Det er mere oplagt med en undersøgelse fra forvaltningen og plan for udbygningen af el-ladestandere, der passer til ambitionen om omstilling til fossilfrie biler i 2030, som efter formodning bør blive undersøgt af teknik- og miljøforvaltningen jf. beslutningen på Borgerrepræsentationsmødet den 04.05.2023. For en sikkerheds skyld bakker Alternativet op om SF’s ændringsforslag".

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkninger:

”Det er en væsentlig del af Københavns klimaindsats at få omstillet til elbiler. Og skal der være elbiler skal der også være mulighed for opladning af elbiler. Vi vedtog i 2022 ”Handlingsplan for ladeinfrastruktur 2022-25.” En handlingsplan der var baseret på en behovsanalyse og dialog med kerneaktørerne på området. Der forventes et behov i 2030 for ca. 8.400 ladepunkter. Da der normalt er to ladepunkter på en ladestander vil det være ca. 4.200 ladestandere. Dertil kommer det hastigt voksende udbud af hurtigladere og lynladere på tankstationer, ved supermarkeder mv. Ladestandere skal opstilles af private udbydere, der skal kunne se en forretning i opsætningen. Der er ingen på markedet, der forventer at der skal være en ladestander til hver el-bil i København. Det vil være meget store ressourcer der skal bruges, hvis der skal etableres 50.000 ladestandere. Dertil kommer at der er kamp om pladsen i København. Derfor har vi også en Handlingsplan for delebiler og arbejder for at langt flere skal bruge en delebil, når de indimellem har behov for en bil, i stedet for at eje deres egen bil. Vi vil arbejde for realisering af de to handleplaner.”

”BR har på mødet den 4. maj besluttet, at Teknik- og Miljøforvaltningen skal udarbejde en undersøgelse af, hvordan København kan udfase fossile biler. I den undersøgelse vil også indgå spørgsmålet om ladestandere. Der er derfor intet behov for at vedtage det samme én gang til.”

Til top