Mødedato: 01.06.2023, kl. 17:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forespørgsel til børne- og ungdomsborgmesteren om kvalitet i dagtilbud og dagpleje på baggrund af VIVE’s rapport

Se alle bilag

Forespørgsel

Børne- og ungdomsborgmesteren bedes redegøre for,

  1. kan københavnske småbørnsforældre regne med, at deres børn går i et dagtilbud med en tilfredsstillende kvalitet svarende mindst til undersøgelsens kategorisering god?
  2. i Borgerrepræsentationsperioden før borgmesteren tiltrådte blev Københavns kommunes tilsyn med kvaliteten af dagtilbud intensiveret og kvalificeret. Vi beder borgmesteren om at redegøre for, hvad status er for 0-2-års området i Københavns Kommune på baggrund af de tilsynsrapporter, der er udarbejdet om kvaliteten i vores dagtilbud for 0-2 år og de undersøgelser, som Københavns Kommune har fået udarbejdet ud fra KIDS systemet som Københavns Kommune har brugt og som er brugt i den nationale undersøgelse?
  3. har Københavns Kommune kvalitetsdata for den kommunale dagpleje og hvis ja, hvad viser de sammenlignet med resultaterne i den nationale undersøgelse?
  4. hvordan vurderer borgmesteren situationen i Københavns Kommune?
  5. hvilke konsekvenser har det for dagtilbud, at Børne- og Ungdomsforvaltningen allerede nu i indeværende budget 2023 skal spare mindst 65 mio. kr.?
  6. hvad betyder en stigende dækningsgrad for ressourcerne til den enkelte institution med den nuværende demografimodel?
  7. hvilke initiativer på kort sigt og på længere sigt vil Borgmesteren tage i forlængelse af undersøgelsens resultater og egen status for København?

(Stillet af Enhedslisten, SF og Radikale Venstre)

 

Motivering

Vive og Danmarks evalueringsinstitut har netop offentliggjort deres undersøgelse: Kvalitet i dagtilbud – National undersøgelse af pædagogiske læringsmiljøer og rammer i kommunale daginstitutioner og dagplejen for 0 – 2-årige børn.

Kan man som forældre i Københavns Kommune med børn i dagtilbud på 0-2 års området aflevere sit barn trygt om morgenen i dagtilbuddet? Kan man som politiker i Borgerrepræsentationen sove trygt om natten i forvisning om, at vore dagtilbud er gode. Det kan man ikke, hvis man læser Vive og Danmarks Evalueringsinstituts helt nye rapport: Kvalitet i dagtilbud – National undersøgelse af pædagogiske læringsmiljøer og rammer i kommunale daginstitutioner og dagplejen for 0-2 årige børn. Her kan man læse, at 38% af daginstitutionerne og 46% af dagplejerne har en utilstrækkelig kvalitet og mange steder kan det pædagogiske læringsmiljø kun til en vis grad understøtte de yngste børns udvikling og trivsel. Undersøgelsen er landsdækkende og der er ikke data for de enkelte kommuner, men københavnske dagtilbud har været med og vi har mindst 10 % af landets dagtilbudspladser.

Undersøgelsen baserer sig på observationer gennemført i en repræsentativt stikprøve på 99 dagplejer og 170 stuer på 97 daginstitutioner i Danmark. Undersøgelsen bruger kvalitetssystemet KIDS.

Partierne ønsker med denne forespørgsel at rette blikket mod København for at få oplysninger og vurderinger af situationen i København: Er problemerne de samme i København?

Heldigvis har vi i en årrække styrket vores tilsyn med kvaliteten af dagtilbud i København bl.a. på baggrund af forældrekritik af enkelte dagtilbud og klynger.  Vi har også brugt de samme kvalitetssystem KIDS, som den nationale undersøgelse bruger. Det system er anerkendt i det pædagogiske fagmiljø, hvilket også bekræftes i de interviews med pædagogiske medarbejdere, som er en del af den nationale undersøgelse.

Det betyder, at der må være et sammenligningsgrundlag.

Undersøgelsen viser bl.a. følgende:

Samlet kvalitet af pædagogiske læringsmiljøer i daginstitutioner:

Fremragende

God

Tilstrækkelig

Utilstrækkelig

Ringe

0 %

13 %

49 %

38 %

Færre end 3 stuer

 

Samlet kvalitet af pædagogiske læringsmiljøer i dagpleje

Fremragende

God

Tilstrækkelig

Utilstrækkelig

Ringe

0 %

8 %

39 %

46 %

6 %

 

Kvaliteten af leg og aktivitet på stuerne i daginstitutioner

Fremragende

God

Tilstrækkelig

Utilstrækkelig

Ringe

Færre en tre

7 %

39 %

42 %

11 %

 

Kvaliteten af leg og aktivitet, dagplejen

Fremragende

God

Tilstrækkelig

Utilstrækkelig

Ringe

0 %

9 %

31 %

42 %

18 %

 

Kvaliteten af fysiske omgivelser stuerne, daginstitutioner

Fremragende

God

Tilstrækkelig

Utilstrækkelig

Ringe

0 %

11 %

59 %

30 %

Færre end 3

 

Kvaliteten af fysiske omgivelser i dagplejen

Fremragende

God

Tilstrækkelig

Utilstrækkelig

Ringe

0 %

8 %

21 %

64 %

6 %

 

Hvad betyder ”tilstrækkelig” og ”god” kvalitet?

De enkelte kvalitetskategorier er beskrevet i undersøgelsen. Her er hvordan kategorierne ”tilstrækkelig” og god beskrives således i rapporten side 52:

”KIDS er bygget op således, at den pædagogiske kvalitet vurderes i forhold til forskning om forhold, der skaber gode betingelser for børnenes trivsel, udvikling og læring i dagtilbud. Desuden afspejler redskabernes fokus centrale mål og intentioner i dagtilbudsloven og den styrkede pædagogiske læreplan. Den midterste kvalitetskategori, vurderingen ‘tilstrækkelig’ for den samlede kvalitet i de pædagogiske læringsmiljøer skal ifølge udviklerne5 forstås således, at børnene bliver passet på forsvarlig vis, men at der er behov for nogle justeringer i forhold til det pædagogiske læringsmiljø. Det er udviklernes faglige vurdering, at pædagogiske læringsmiljøer af ‘tilstrækkelig kvalitet’ således kun i en vis grad understøtter børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse, som udviklerne ser er beskrevet i dagtilbudsloven og den styrkede pædagogiske læreplan. Det gælder alle børn, men især for børn i udsatte positioner er det et opmærksomhedspunkt, at dagtilbud af ‘tilstrækkelig’ kvalitet ikke kan forventes at gøre en kompenserende positiv forskel. Det kan med andre ord ikke forventes, at børn i dagtilbud med ‘tilstrækkelig’ kvalitet møder et læringsmiljø, der substantielt kan bidrage til at opveje et evt. hjemmemiljø med mere sparsomme omsorgs- og udviklingsmuligheder. Kvalitetsvurderingen ‘god’ betyder i tråd med ovenstående, at børn understøttes i deres trivsel, læring, udvikling og dannelse. Dette gør sig i endnu højere grad gældende for pædagogiske læringsmiljøer i kvalitetskategorien ‘fremragende’. Omvendt betyder kvalitetskategorien ‘utilstrækkelig’ kvalitet, at børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse understøttes i mindre grad end i pædagogiske læringsmiljøer af ’tilstrækkelig’ kvalitet, og at der er behov for flere justeringer af det pædagogiske læringsmiljø. Dette er i endnu højere grad tilfældet for pædagogiske læringsmiljøer, der vurderes til kvalitetskategorien ‘ringe’.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 1. juni 2023

Forespørgslen er besvaret.

Til top