Mødedato: 01.06.2023, kl. 17:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

12 skæve boliger på Kofoeds Skole, Amager Øst

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til boligselskabet AKB’s opførelse og drift af 12 skæve boliger på Kofoeds Skole på Holmbladsgade 122, 2300 København S, som Borgerrepræsentationen bevilgede ca. 4,4 mio. kr. til i forbindelse med overførselssagen 2020/21.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at der opføres 12 skæve boliger og et fælleshus på Kofoeds Skole på Holmbladsgade 122, 2300 København S,
  2. at boligselskabet AKB opfører og varetager administrationen af boligerne og fælleshus,
  3. at der udmøntes 3,6 mio. kr. i tilskud til de 12 skæve boliger og fælleshuset. Beløbet finansieres inden for Socialudvalgets ramme, jf. afsnittet "Økonomi",
  4. at der udmøntes 0,7 mio. kr. til montering af boligerne og 0,065 mio. kr. til projektlederhonorar,
  5. at Københavns Kommune stiller en byggegrund på Kofoeds Skole vederlagsfrit til rådighed for boligselskabet AKB i 30 år fra boligernes ibrugtagningstidspunkt,
  6. at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at meddele tilsagn om at opføre 12 skæve boliger,
  7. at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at meddele kommunal garanti for realkreditlånet til medfinansiering af opførelsen af de12 skæveboliger (op til 5 mio. kr.),
  8. at Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til at godkende det endelige projekt og anskaffelsessummen under forudsætning af, at der ikke er væsentlige afvigelser i forhold til det foreliggende.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Socialudvalgets og Teknik- og Miljøudvalgets budgetrammer.

(Teknik- og Miljøudvalget og Socialudvalget)

Problemstilling

Skæve boliger er en boligløsning til de mest socialt udsatte borgere, som har svært ved at tilpasse sig et almindeligt boligmiljø. Boligerne er små huse med egen have på 30 - 35 m2 bestående af en stue, køkken og bad. Dertil kommer et fælleshus med vaskeri og faciliteter til den sociale vicevært.

I de skæve boliger bor der typisk tidligere hjemløse med stofbrugsproblematikker og/eller psykiske problemer, som har svært ved at bo i en almindelig lejlighed. Tilbuddet medvirker til at understøtte borgernes mulighed for at leve et selvstændigt liv og fastholde egen bolig. Beboerne kan med de skæve boliger få en base, hvorfra de kan opnå stabilitet efter et kaotisk livsforløb. I de skæve boliger har beboerne mere frie rammer end i almindelige boliger, hvilket har vist sig at have en mærkbar betydning i forhold til at fastholde borgerne i egen bolig. Beboerne ser derfor en skæv bolig som en permanent løsning.

Københavns Kommune har pt. 77 skæve boliger beliggende på blandt andet Kongelundsvej og Oliefabriksvej på Amager og Toften i Bispebjerg.

I forbindelse med overførselssagen 2020/21 bevilgede Borgerrepræsentationen ca. 4,4 mio. kr. til opførelse af 12 nye skæve boliger på Holmbladsgade 122 (areal ved Kofoeds Skole). Af den samlede bevilling anvendes 3,6 mio. kr. til et kommunalt tilskud til opførelse af boligerne samt ca. 0,8 mio. kr. til projektlederhonorar og montering af boligerne. Projektets realisering kræver en godkendelse af, at der for de 12 boliger stilles en kommunal garanti for det realkreditlån, som medfinansierer opførelsen af boligerne, jf. 7. at-punkt.

Løsning

De 12 nye skæve boliger ved Kofoeds Skole er med til at sikre, at flere hjemløse fastholder egen bolig. Det er tanken, at denne afdeling fortrinsvist målrettes beboere, der vil kunne drage nytte af de aktiviteter, der tilbydes på Kofoed Skole.

Der tilknyttes to sociale viceværter til bebyggelsen, som finansieres delvist af Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet de første tre år. Herefter er udgiften kommunalt finansieret. Boligerne forventes ibrugtaget primo 2025.

Socialforvaltningen forudsætter, at huslejen kan holdes på et niveau, som en kontanthjælpsmodtager kan betale, hvilket vil sige maksimalt 3.500 kr. om måneden.

Det kræver, at Københavns Kommune stiller en byggemodnet grund vederlagsfrit til rådighed i overensstemmelse med gældende praksis. Det er et krav fra realkreditinstitutterne, at grunden er til rådighed et antal år svarende til realkreditlånets løbetid, hvilket indebærer, at grunden skal stilles vederlagsfrit til rådighed i 30 år.  For en nærmere gennemgang af projektbeskrivelsen og baggrunden for projektet, se bilag 1.

Socialforvaltningen får 100 % anvisningsret til boligerne og indgår i processen omkring den endelige udformning af boligerne. Socialforvaltningen vil som i andre skæve boligafdelinger sætte fokus på at matche beboerne til de ledige boliger, når der visiteres nye beboere. Der er ikke gennemført et udbud for Kofoeds Skole, idet udbuddet for de to andre afdelinger på Scherfigsvej og Strødamvej ikke tilvejebragte interesserede boligselskaber. Efter at AKB har meddelt, at boligselskabet gerne vil opføre Scherfigsvej og Strødamvej, har forvaltningen valgt at anbefale, at AKB også opfører afdelingen på Kofoeds Skole samtidig med de to andre afdelinger.

Politisk handlerum
Det kan bl.a. besluttes at ændre placering, udformning eller antal boliger på grunden. Ved større ændringer skal sagen returneres til forvaltningerne.

Økonomi

Den samlede kommunale medfinansiering til de 12 skæve boliger samt fælleshus udgør 4,365 mio. kr.

Boligerne finansieres af følgende elementer:

  • Et kommunalt tilskud på 3,6 mio. kr. svarende til ca. 0,3 mio. kr. pr. bolig,
  • Et statsligt tilskud på op til 0,5 mio. kr. pr. bolig,
  • Et beboerindskud på 2 % af anlægssummen
  • Et realkreditlån på det resterende beløb.

Derudover anvendes der 0,7 mio. kr. til montering af boligerne og 0,065 mio. kr. til projektlederhonorar.

Det kommunale tilskud finansieres inden for Socialforvaltningens ramme på bevillingsområdet "Byggeri og modernisering af tilbud" jf. bevilling givet i Overførselssagen 2020/21.

Tabel 1. Kategorisering af anlægsmidler

1.000 kr.

2023

2024

2025

2026

I alt

(2023 p/l)

Ekstern rådgivning

0

0

0

0

0

Interne udgifter

65

0

0

0

0

Anlæg af projektet

4.300

0

0

0

0

I alt

4.365

0

0

0

4.365

Det er herudover nødvendigt, at kommunen stiller en kommunal garanti for realkreditlånet til de 12 boliger. Lånet er budgetteret op til 5 mio. kr. Garantien er en eventualforpligtelse, der kun får bevillingsmæssige konsekvenser for kommunen, såfremt låntager, boligselskabet AKB, ikke er i stand til at tilbagebetale lånet. Teknik- og Miljøforvaltningen har på nuværende tidspunkt ingen indikationer på, at lånet ikke vil blive tilbagebetalt.

Socialforvaltningen har 100 % anvisningsret til boligerne og hæfter for eventuel tomgangsleje. Boligselskabet er således garanteret lejeindtægten for byggeriet de næste 30 år. Kommunen kan derfor stille garanti med hjemmel i bekendtgørelse om skæve boliger § 23 for belåning af de 12 skæve boliger samt fællesfaciliteter. 

Driften
Driften til en social vicevært finansieres delvist af Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet de første tre år med et tilskud på 0,3 mio. kr.  Herefter vil en videreførelse af funktionen være pålagt Københavns Kommune. Den årlige udgift er ca. 0,5 mio. kr. Der er i forbindelse med anlægsbevillingen givet bevilling til en social vicevært fra 2027. Der søges ved en budgetaftale forud for idriftsættelse om en varig driftsbevilling til yderligere en social vicevært.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, sender Teknik- og Miljøforvaltningen tilsagn til Social- og Boligstyrelsen med henblik på at få styrelsens tilsagn til opførelse af boligerne.

 

                              Søren Wille                             Mikkel Boje

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen og Socialforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Socialudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der opføres 12 skæve boliger og et fælleshus på Kofoeds Skole på Holmbladsgade 122, 2300 København S.
  2. at boligselskabet AKB opfører og varetager administrationen af boligerne og fælleshus.

    Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  3. at der udmøntes 3,6 mio. kr. i tilskud til de 12 skæve boliger og fælleshuset. Beløbet finansieres inden for Socialudvalgets ramme, jf. afsnittet "Økonomi".
  4. at der udmøntes 0,7 mio. kr. til montering af boligerne og 0,065 mio. kr. til projektlederhonorar.
  5. at Københavns Kommune stiller en byggegrund på Kofoeds Skole vederlagsfrit til rådighed for boligselskabet AKB i 30 år fra boligernes ibrugtagningstidspunkt.

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler.

  6. at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at meddele tilsagn om at opføre 12 skæve boliger.
  7. at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at meddele kommunal garanti for realkreditlånet til medfinansiering af opførelsen af de12 skæveboliger (op til 5 mio. kr.).
  8. at Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til at godkende det endelige projekt og anskaffelsessummen under forudsætning af, at der ikke er væsentlige afvigelser i forhold til det foreliggende.

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 26. april 2023

 

1.- 5. at-punkter blev anbefalet overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Fra Socialforvaltningen deltog kontorchef Anders Johannes Kristensen.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 8. maj 2023

 

Indstillingens 1.-2. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning

 

Indstillingens 6.-8. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Socialudvalgets og Teknik- og Miljøudvalgets budgetrammer.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 23. maj 2023

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 1. juni 2023

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top